Perussuomalaiset

Saana Kokko

Yrittäjän päivä on joka päivä

Paikallislehdessämme Etelä-Saimassa on Estarit-palsta, johon saa lähettää lyhyitä ja napakoita mielipiteitä. Sunnuntaina 5.9.2021, Yrittäjän päivän kunniaksi, Estareista löytyi seuraavanlainen viisaus: ”Työtön yrittäjä ei saa työvoimatoimistosta muuta kuin ivanaurua. Yrittäjän oma eläke- ja työttömyysturva maksaa yhden työntekijän palkkakulujen verran. Moni yrittäjä pitää hänet ja jättäytyy itse ilman turvaa, koska molempiin ei rahat riitä.”

Yrittäjyydestä ja yrittäjistä kerrotaan sekä menestys- että kauhutarinoita. Kummatkin lienevät yhtä tosia, ja tarinoita on yhtä monta kuin yrittäjiäkin. Joillain yrittäjyys kulkee suvussa, jotkut taas kasvavat siihen muuta tietä. Koko ikäni muiden leivissä työskennelleenä tiedän, että en tiedä yrittäjyydestä mitään. Olen kuitenkin kuullut ja nähnyt, että yrittäjyyteen vaaditaan sekä verta, hikeä että kyyneliä. Joku lienee jopa suositellut, että jos mitenkään voit tehdä työtäsi muuta kautta, älä ryhdy yrittäjäksi. Toisen mielestä taas yrittäjyys on ainoa juuri omalta tuntuva tapa tehdä työtä.

Yrittäjän päivää on vietetty vuosittain syyskuun 5. päivänä vuodesta 1997 alkaen. Vuosittaisen Yrittäjän päivän järjestäjä on Yrittäjän Päivä -säätiö, jonka taustavoimina on laajasti Suomen elinkeinoelämää ja yrittäjätahoja. Säätiön toiminnan tarkoituksena on yrittäjätoiminnan tukeminen ja yrittäjyyden arvostuksen edistäminen. Säätiön anomuksesta 5.9. on merkitty almanakkaan merkkipäiväksi. (lähde: yrittajanpaiva.fi)

Suurin osa uusista työpaikoista syntyy edelleen pk-sektorille (lähde: TEM-analyysi). Pienten ja paikallisten yrityksen suosiminen siis ylläpitää ja luo suomalaista työtä. Juuri sopivasti tämän vuoden Yrittäjän päivänä lähituottajat kokoontuivat Lappeenrannan kauppatorille Maaseutumarkkinoille. Paikalla oli jos jonkinlaista pienyrittäjää – maataloustuotteita ja muita elintarvikkeita, vaatteita, koruja ja pärekoreja. Paikalla oli paljon ihmisiä ja hyvä tunnelma. Pien- ja lähiyrittäjät ansaitsevat kaiken tukemme ja ymmärräyksemme.

Perussuomalaisten viimeisimmässä vaihtoehtobudetissa todetaan yrittäjyydestä seuraavasti:

”Suomessa yli 90 % yrityksistä on alle 10 hengen mikroyrityksiä, jotka työllistävät liki neljänneksen koko työvoimasta. Pk-yritysbarometrin mukaan vuosina 2001–2017 alle 500 työntekijän yrityksiin syntyi 145 000 työpaikkaa, kun samaan aikaan yli 500 työntekijän yrityksistä väheni 40 000 työpaikkaa. Erityisesti koronaepidemian aikana moni pienyrittäjä on joutunut vaikeuksiin, ja kynnys yritystoiminnan aloittamiseen epävarmoina aikoina on suuri. Yhteiskunnan kannalta on kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että pienimpien yritysten toimintaedellytyksistä huolehditaan ja yrittäjyyteen kannustetaan, koska pienimpien yritysten tuottamat työpaikat syntyvät paikallisesti eivätkä siirry yhtä helposti ulkomaille kuin suuremmissa yrityksissä. Perussuomalaiset esittää selvityksen käynnistämistä Viron yritysveromallin kaltaisesta toimintatavasta, jossa yrittäjyyteen kannustamiseksi ja pienyritysten kasvun mahdollistamiseksi otetaan käyttöön verohuojennus, jolla pienyritysten voitosta maksettavan veron täytäntöönpanoa lykätään ajankohtaan, jolloin voittovaroja nostetaan yrityksestä ulos. Mikäli voitot käytetään yrityksen investointeihin, yritystoiminnan laajentamiseen tai uusien työntekijöiden palkkaamiseen eikä voittoa jaeta omistajille, veroa ei tarvitse maksaa. Näin saadaan kotimaahan uusia työpaikkoja.”

Yrittäjyys on suomalaisen elinkeinoelämän selkäranka, ja ilman selkärankaa on vaikea pysyä pystyssä. Kaikki eivät kuitenkaan tunnu tätä ymmärtävän. Twitterissä todettiin nasevasti, että ”Jos yrittäjät häiritsevät niin koittakaapa elää viikko ilman yrittäjien tuottamia palveluita tai hyödykkeitä”.

Yrittäjän päivä olkoon joka päivä!

Osallistu keskusteluun!


4 kommenttia
Nimetön
Iloinen
#1

Saana yrittelijäisyys on aivan , oma lajinsa !!! Siihen synnytään !?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#2

HEI. KIITOS SAANAKIN: OLKAAMME KAIKKI SUOMALAISET YRITTÄJIÄ, JA YRITTÄKÄÄMME SAADA TÄNNE RAKKAASEEN SUOMENMAAHAN: JUMALAAPELKÄÄVÄ HALLITUS, TÄMÄN PERKELETTÄPELKÄÄVÄN HALLITUKSEN JÄLKEEN: SIIS: KRISTOKRATIA HALLITUSMUOTO, JOSSA YLIN VALTA ON ❤️ KRISTUKSELLA, NIIN PERUSTUSLAKININ SUOMESSA TULEE TAKAISIN, ISÄMME TOIVOMAAN ASEMAAN, JA PAIKKAAN. PERKELEHENKIVALLANSILMILLEHYPPELYT LOPPUVAT. LINTUKODOSSA, ON ❤️ AINA JEESUS KRISTUS. KIITOS. SIUNATEN, LASSE HIETANEN.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Iloinen
#3

Ei kovin korkealla intersektionaalisen feminismin asteikolla, jota hallitus käyttää.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Monon kuva sinne!
Vihainen
#4

ulko- sisä- ja eurooppa ja omistajaohjausministerit EROTETTAVA VÄLITTÖMÄSTI suomalaisten yrittäjien nimissä!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000