Perussuomalaiset

Roger Kulmala

Hallitukseen meno ei ole itseisarvo

Perussuomalaisten ympärillä käytävässä keskustelussa yhtenä kestoaiheena on perussuomalaisten hallituskelpoisuus. Aihe on taas pinnalla ja mm. perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä bloggasi aiheesta.

Itse olen ollut vuosia mukana perussuomalaisten toiminnassa mukana ja seurannut myös ahkerasti kansainvälistä politiikkaa ja kansallismielisten populistien nousua muualla. Tämän perusteella ajattelin kirjoittaa aiheesta itse.

Esimerkkejä maailmalta

Vaikka jokaisen maan poliittinen ympäristö on ainutlaatuinen, niin silti moni kansallismielinen liike on noussut merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana eri puolilla länsimaita. Nämä tapaukset tarjoavat perussuomalaisille esimerkkejä, mikä voi toimia ja mikä johtaa epäonnistumiseen.

Nostan tässä muutaman esimerkin ja aloitan Italiasta, jossa Matteo Salvinin Pohjoisen Liitto on noussut gallupeissa maan suurimmaksi puolueeksi ja menestynyt hyvin muutamissa aluevaaleissa. Liiton nousu alkoi 2018 parlamenttivaaleissa, joiden kautta Liitto pääsi hallitukseen. Salvinista tuli sisäministeri, joka laittoi stopin Välimeren meritaksitoiminnalle ja elintasosiirtolaisuudelle, mikä nosti Liiton kannatuksen yli 30 % gallupeissa. 

Vaikka Salvini reilu vuoden jälkeen ajautui ulos hallituksesta, niin korkea kannatus gallupeissa on pysynyt. Salvinin esimerkki opettaa, että mikäli kansallismielinen toteuttaa tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa, jonka vaikutukset näkyvät, hänen on jopa mahdollista nostaa kannatusta.

Puolassa ja Unkarissa maiden kansallismieliset ja konservatiiviset puolueet ovat toistaiseksi vakiinnuttaneet hallitusvaltansa. Nämä maat ovat EU:n sisällä nousseet vastustamaan EU-eliitin monikulttuurisuuspolitiikkaa ja luovat Euroopalle vaihtoehtoista tulevaisuutta, joka ei perustu maahanmuuttoon kehitysmaista, vaan oman kansan syntyvyyden nostamiseen.

Virossa perussuomalaisten sisarpuolue Viron kansalliskonservatiivinen kansanpuolue EKRE on ollut viime kevään vaaleista lähtien hallitusvastuussa. EKRE on onnistunut pitämään kannatuksen samalla tasolla kuin vaaleissa vajaassa 20 % ja saamaan omia tavoitteitaan läpi hallituksessa. Viro ei ole osallistumassa Välimeren elintasosiirtolaisten vastaanottamiseen ja Viron hallitus on ajamassa läpi Viron kansallista omaleimaisuutta ja perinteisiä arvoja korostavaa opetussuunnitelmaa.

Minusta yllämainitut esimerkit opettavat, että kansallismieliset voivat menestyä hallitusvastuussa, jos saavat hallituksessa ajettua omaa linjaansa.

Jos taas tahdotaan löytää hallitusvastuussa epäonnistunut puolue, niin riittää kun katsotaan taaksepäin Timo Soinin johtamiin perussuomalaisiin. Soinin strategia oli saada perussuomalaiset hallitukseen hinnalla millä hyvänsä. Soini saikin perussuomalaiset Juha Sipilän hallitukseen, kun lupasi Sipilälle perussuomalaisten toimivan porvareiden apupuolueena ja tyytyvänsä vähäisiin liennytyksiin maahanmuutto- ja EU-politiikassa. Kuten hyvin tiedämme, perussuomalaisten kannatus puolittui ja Soini lakeijoineen pakeni perustaen oman puolueen hävittyään puoluekokousvaalit 2017. Tämän uuden vaihtoehdon saldona oli nolla paikkaa 2019 eduskuntavaaleissa.

Tavoitteena on muutos kansallismielisempään suuntaan.

Suomessa valtaa käytetään ensisijaisesti hallituksessa, joten perussuomalaisten on tavoiteltava hallitukseen menoa. Koska perussuomalaiset on 2010-luvun vaaleissa ollut kerran kolmanneksi suurin puolue ja kaksi kertaa toisiksi suurin puolue, niin realistinen tavoite on myös suurimman puolueen ja pääministeripuolueen asema, vaikka tämä voidaan saavuttaa vain kovan työn kautta.

Suurin ongelma on tässä muiden puolueiden karsas suhtautuminen perussuomalaisiin ja perussuomalaisten ajamaan kansallismieliseen politiikkaan. Muut puolueet ovat hyvin EU-myönteisiä ja näkevät maahanmuuton vaan rikkautena Suomelle. 

Miten perussuomalaiset voisivat sitten päästä hallitukseen? Saamalla tarvittavan hyvän vaalituloksen. Suurin osa suomalaisista ei halua Suomea osaksi EU:n liittovaltiota tai muuttaa Suomea monietniseksi brasiliaksi. Suurin osa suomalaisista ei siis ole vihervasemmistolaisia.

Käytännössä hallituksemuodostamisen osalta perussuomalaisissa on neuvotteluvaraa, jos pidämme pään kylmänä. Esimerkiksi jos kokoomus haluaa myös jatkossa eristää perussuomalaiset hallitusvastuusta tai suostuu yhteistyöhön vain, jos perussuomalaiset on valmis apupuolueen asemaan, niin perussuomalaisilla on varaa sanoa kokoomukselle ”Ei kiitos”, jolloin nykyisessä puoluepoliittisessa ympäristössä kokoomuksen itsensä olisi hallitukseen pääsyn takia muodostettava hallitus demarien ja vihreiden kanssa. Tästä kokoomuksen kannattajat erityisesti Kehä III:n ulkopuolella eivät olisi onnellisia ja perussuomalaisilla olisi mahdollisuus saada nämä äänestäjät perussuomalaisten riveihin.

Oppositiossa ei kannata olla ikuisesti, mutta siellä on mahdollisuus nostaa omaa poliittista linjaa esille julkiseen keskusteluun ja siirtää keskustelun painoa haluamaansa suuntaan. Siksi perussuomalaisilla ei ole mitään pakkoa mennä hallitukseen, jos sinne ei päästä toteuttamaan omaa politiikkaa ja siirtämään Suomen kehitystä kansallismielisempään suuntaan.

Osallistu keskusteluun!


11 kommenttia
Nimetön
Tyytyväinen
#1

Olivat Persut hallituksessa tai ei, on kuitenkin tosiasia, että Persujen pelko on ollut monelle muulle puolueelle viisauden alku. Nopeimmin tuo järkiintyminen tietysti tapahtuu oikein äänestämällä. Lähtekäämme siitä.
Se on aivan varmaa, että eivät Perussuomalaiset voi yksin maamme ongelmia ratkaista, mutta suunnan he tulevat kyllä määrittämään. Niin arvopohjissa, ilmastohössötyksessä, kuin EU:n ikuisen autuuden nimeen vannomisessakin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Totta turiset
#7

Totta tuo mainitsemasi persujen pelko, sillä kyllä kokoomuksessa on selvät merkit näkyvissä tuosta, kun joutuivat oppositioon. Heidän maahanmuuttopoliittinen ohjelma ainakin puheissa on paljolti persujen kaltaista.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Ei kannata aliarvioida ministereiden vaikutusmahdollisuuksia.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Seppo Muurinen
#3

Ei ? pakko apupuolueeksi hallitukseen ellei saa omaa todellista jalansijaa hallituspolitiikkaan.

Todellisuus tullaan mittaamaan puolin että toisinkin!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Olavi Koskela
Vihainen
#4

Joo, oikein, mutta. Persujen on vieläkin terävöitettävä linjaansa ja sanomaansa erityisesti EUn liittovaltiohankkeiden suhteen. On siis ryhdyttävä määrätietoisesti ajamaan sitovaa kansanäänestystä EUsta eroamiseksi, välittämättä tippaakaan federalistien ja heidän kohkaavien lakeijoidensa kirkunasta. Iskevästi muotoiltu slogan voisi liittyä vaikkapa teemaan ’Suomi takaisin itsenäiseksi!’ Kampanjassa voidaan aivan hyvin keskittyä niihin miljardien menetyksiin, joita jäsenyys on aiheuttanut, ja tulee aiheuttamaan vastakin, jos unionissa halutaan roikkua. En lainkaan usko, että tavan kansalainen oikeasti edes hahmottaa näiden tappioiden suuruusluokkaa. Se on tehtävä heille niin vastaansanomattoman selväksi, etteivät suoranainen valehtelu tai sisällyksetön poliittinen jargoni EUn ihanuudesta enää koskaan mene läpi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Klasu
#6

Eu :sta eroamiselle ei riitä kannatusta joten äänestys on täysin turhaa.
Äänestetään sitten kun sen aika on.
Ja se tulee sitä nopeammin mitä paremmin kansaa valistetaan.
Nyt enemmistö on globalistien propagandan aivopesemiä, siispä ryhdytään VASTATOIMIIN!
Helvetinmoinen kampanja jossa kerrotaan totuus mädästä unionista.
Ja hallitukseen mennään VAIN LOPETTAMAAN MATUTUS.
Jos ensi vaaleissa on25-30% kannatus eikä muut puolueet suostu yhteistyöhön on seuraavissa vaaleissa kannatus 45%.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#8

”Huvittaa” tuon EU:n puuhastelu. Muovin määrä minimoidaan kieltämällä kertakäyttöhaarukat ja mehupillit. Nyt on vimeinen idea, että pullonkorkin pitää pysyä kokoajan kiinni pullossa, ettei lisää muovipäästöjä. Sensijaan kokonaisten muovipullojen panttisysteemiä, joka on mm. Pohjoismaissa käytössä, ei voi vaatia EU:ssa kaikilta.
Kuinkahan monta palaveriä tuokin idea on vaatinut ja paljonkohan me on sitä rahoitettu? Tietysti asia tulee vielä yli 700mepin ja heidän työryhmiensä väännettäväksi. Voi taivahan talikynttilät, herätkää nyt ihmeessä miettimään, onko tuossa systeemissä jotain järkeä!
SDP:n Mia-Petra Kumpula-Natri hehkutti alkusyksystä suurena saavutuksena, kuinka hän jonain varaesittelijänä sai aikaan kellojen kääntelun loppumisen EU:ssa.
Katin kontit, eihän siitä mitään valmista tullut, siitäkään. Tosin ei liene niitä Euroopan suurimpia ongelmiakaan, kävi niin tai näin, mutta väännetty oli, hartaasti ja pitkään?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Politiikoille toivoisi järkeä
#5

”Salvinin esimerkki opettaa, että mikäli kansallismielinen toteuttaa tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa, jonka vaikutukset näkyvät, hänen on jopa mahdollista nostaa kannatusta.”

Juuri noin. Italialaiset ovat ilmeisesti ymmärtäneet mitä haittaa on humanitäärisestä siirtolaispolitiikasta. Haittatekijöitä on useita, turvallisuuden ympäristön muutos, valtion ja kuntien kustannuspaineet jne. Aivan samoihin seikkoihin törmäämme täällä kotosuomessa. Kaikki sosiaalituet joita joudutaan päättäjien tahdosta maksamaan myös samansuuruisena tulijoille on luonnollisesti pois kantaväestön saamista tuista jonkin ajan kuluessa, koskapa maan verotuotto ei kasva samassa suhteessa tukia saajien kanssa. Mistä tämä on pois? luonnollisesti kantaväestön saamista tuista euromääräisesti. Jaettava määrä kun ei voi määräänsä suuremmaksi voi kasvaa bruttomäärältään, niin per henkilö määrä jää eli leikkaantuu pienemmäksi vuosien saatossa.

Maahanmuutolla on suuri vaikutus valtion ja kuntien talouteen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000