Perussuomalaiset

Risto Simonen

Kuntalait remontissa

Uuden kuntalain kokonaisuudistus on meneillään ja lausuntokierroksilla. Ja myös siinä tarkastellaan kuntalaisten ja valtuutettujen tiedonsaantioikeuksia kunnan ns. tytäryhteisöistä. Mielenkiintoista siinä on myös mm. sähköisen päätöksenteon ja sähköinen tiedottamisen edistäminen sekä kuntien omistajaohjaus ja yhteistoiminta. Myös kuntien markkinaehtoisten toimintojen yhtiöittämistä koskeva lainsäädäntö etenee.

Aina, kun kunta siirtää tehtäviä säätiöille, yhtiöille, liikelaitoksille, yhdistyksille – samalla tiedonsaantimahdollisuudet usein kapenevat, johtuen näiden toimielinten varsin itsenäisestä juridisesta luonteesta. Kuntalain 29 §:n mukaan: ”Milloin kunnan tehtävä on annettu yhteisön tai säätiön hoidettavaksi, kunnan on sopivin tavoin tiedotettava asukkailleen yhteisön tai säätiön toiminnasta”. Päätöksenteon läpinäkyvyyden vaaliminen on siten osa hyvää hallintotapaa.

Maastrichtin sopimuksessa päätöksenteon läheisyysperiaate kirjattiin EU:n perussopimukseen. Periaatteen mukaan päätökset on tehtävä mahdollisimman lähellä kansalaisia, kansalaisia lähimmällä, heille suoraan vastuussa olevalla hallintotasolla, ja vain tarvittaessa korkeammalla tasolla. Myös Euroopan komissio on pyrkinyt edistämään päätöksenteon läpinäkyvyyttä. Aika näyttää kyetäänkö kuntalain uudistuksessa ja sote-uudistuksessa vaalimaan tätä hyvää periaatetta kuntien ja alueiden tasolla.

-Risto Simonen, PS

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000