Perussuomalaiset

Risto Pirinen

Nyt olisi piikin aika

Ilosta kiljahtelee Suomen rahvas iltaisin TV-uutisia katsellessaan, kun tuttu uutistenlukija kuuluttaa, että tänään on taas muutama sata kansalaista saanut odotetun Korona-rokotuksen. A-studiossa uutisten perään haastatellaan ilta illan jälkeen samoja virkamiehiä, jotka yrittävät luoda kansalaiselle uskoa siihen, että ihan kohta on Sinun vuorosi. – Kuitenkin jokainen peruskoulun oppimäärän suorittanut tietää, että tällä vauhdilla Italian valtiontalous saadaan positiiviseksi ennen kuin viimeinenkin rokotusmyönteinen suomalainen on saanut piikkinsä.

Mutta mikä tässä oikein mättää? Vuosi sitten THL ilmoitti kaiken olevan kunnossa. Varmuusvarastossa suuri määrä terveydenhoidon tarvitsemia kasvomaskeja ja suojavarusteita hoitajille. Ei muuta kuin aletaan jakaa niitä käyttöön.

– Mutta mitä ihmettä! Ei niitä kasvomaskeja oikein ollutkaan. Mutta ainahan ulkomailta tarvikkeita voi tilata. Niinpä päätettiin tilata lisää. Mistäpä muualta kuin Kiinasta. Toimittajiksi valittiin ne yrittäjät, jotka ensiksi ennättivät paikalle. -Kiire oli! Miljoonat eurot menivät ja saatiin käyttökelvotonta sekundaa.

Perusopetuksen oppimäärän suorittaneesta näytti hetkittäin siltä, ettei kukaan oikein hallinnut tilannetta. Yhä useampi alkoi sairastua. Tilanne näytti tukalalta ja maan hallitus oivalsi hetken tuskailtuaan ottaa valmiuslain käyttöön. Etelä-Suomi eristettiin ja me pohjoisen metsäkansa saimme huokaista hetken helpotuksesta.

Suojavarusteita alettiin saada kauppoihin ja sairaaloihin. Koska oli kuitenkin vielä niukkaa kasvomaskiaikaa, ilmoitettiin rahvaalle, ettei se kasvomaski mitään auta. Yskikää ja sylkekää hihaan. Kyllä se siitä. – Metsäsuomalaiset, kun ovat tottelematonta kansaa, kuitenkin alkoivat itsellensä naamareita hankkimaan. Lopulta maan hallituskin tunnusti, että asiantuntijoiden mukaan pitäisi maski naamansa peitoksi laittaa.

Loppukesästä oli jo aivan selvää, että epidemiasta ei tultaisi pääsemään irti ennen kuin olisi lääke, jolla kansan enemmistö saataisiin rokotettua. Mikä avuksi? Maan hallitus näki pelastuksen auringon loistavan Euroopan Unionin yhteistilauksessa. Rahvas sai ihmetellä Ylen uutisia kuunnellessaan, kuinka valtavia määriä pelastavaa rokotetta saataisiin. – Siispä hallituskin saattoi tyytyväisenä laittaa kätensä ristiin ja odottaa unionin rahtikoneita, jotka laskeutuisivat kotimaamme lentokentälle lastiruumat täynnä tarvittavaa lääkettä.

Kyllä rokotetta saatiin, mutta vain pieni määrä kerrallaan. Suuren uutisoinnin myötä suomalainen metsäkansa sai seurata ensimmäisen rokotuksen antamista. Rahvas taputti ilosta. – On tunnustettava, että osattiin oikein aloittaa hoitohenkilökunnasta, jotka joutuvat työssään alttiiksi tartunnalle ja jotka ovat kantaneet näytelmän raskaimman roolin kohdatessaan taudin silmästä silmään.

Miksi ei tullut rokotetta? Euroopan Unionin sopimus oli niin kehnosti laadittu, että lääkkeen toimittaja sai luvata toimittaa rokotteita ”kunhan ennättää”. Ja Suomen hallitus eurooppalainen solidaarisuuden liekki sydämessään on päättänyt odottaa. Jospa sieltä jotain tulisi joskus.

Perusopetuksen oppimäärän suorittaneesta näyttää siltä, että vasta ensimmäisten rokotteiden saapuessa virkamiestasolla alettiin pohtia, miten rokotukset järjestetään. Meillähän on oivat terveyskeskukset. Siis siellä pitäisi rokotus antaa.  

Niinpä rahvaalle kerrottiin ilo uutinen; vuorosi koettaessa ole ystävällinen ja tilaa rokotusaika netistä. Sitäpä alkoi peräkylän 86-vuotias emäntä miettimään, että koskahan se olisi se minun aikani ja mikä se netti oikein on? Niin ja mikä ajanvarausjärjestelmä?

Kansalainen ei voi kuin ihmetellä, mihin maassa on aika hukattu. Viime suvesta asti on ollut selvää, että ilman koko kansan rokottamista ei tulla selviämään. Puolivuotta olisi ollut aikaa suunnitella joukkorokotukset ja kouluttaa rokottajat. Vika ei ole ansiokkaasti toimineissa terveydenhoidon ammattilaisissa vaan niissä virkamiehissä, jotka saavat palkkansa siitä, että maassamme valmistaudutaan kriiseihin ja niiden hoitoon. Pelkkä paperisuunnittelu ja juhlapuheet eivät riitä. Tarvitaan suunnitelmien testaamista ja harjoittelemista. – Perusopetuksen oppimäärän suorittaneesta näyttää siltä, että vuosi takaperinkään asioista vastaavien viranomaisten kriisisuunnitelmat eivät olleet ajan tasalla. Niitä ei oltu päivitetty eikä harjoiteltu. – Olisi ainakin huomattu, että valmiusvarastoissa ei ollut riittävästi käyttökelpoisia kasvomaskeja ja suojavarusteita.

Osallistu keskusteluun!


8 kommenttia
Nimetön
#1

Onko kirjoittaja pohtinut koneiden nopeutta jolla rokotetta purkitetaan?.
Taitaa olla syynä tuontantokapasiteetin hitaus.
Jos kone purkittaa miljoona purkkia vuorokaudessa ja tarve on 100 miljoonaa. Niin miten Risto silloin sitä roketetta saadaa nopeasti kansalle?. Voisi sitä vähän ajatella tätä näkökantaa tähän asiaan?.
Tuotannossa on vielä nämä patenttisuojat esteenä että sitä ei kaikki voi tuottaa.
Mutta saa sitä kaikki propakantaa levittää jos haluaa, eikä tarvitse todelliseen syyhyn tai syihin paneutua.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

vaalit pian
#6

Kas kun elämme kapitalismissa jossa niitä koneita asennetaan lisää jos on kysyntää. Ja kysyntäähän olisi rikkaassa ja matkailuhimoa kihisevässä Euroopassa riittäänyt. Valitettavasti EU komissio halusi pihistellä hinnassa ja myös onnistui. AZ rokote saatiin yhteishankinnssa kymmeniä senttejä halvemmalla. Vrt. pelkän ensimmäisen koronatukipaketin hinta on jokaiselle suomalaiselle n. 1000 euroa. Ei mitään järkeä.

EU komission yhteishankintaa voi pitää ostokartellina joka hillitsee hintojen nousua ja sivuvaikutuksena vähentää resurssien käyttöä ja tuotantoa verrattuna vapaan kilpailun tilanteeseen.

Vapaa kilpailu olisi nostanut rokotteiden hintoja koska niin markkinatalous toimii. Sen vastapainoksi kohonneet hinnat olisivat nostaneet tuotantoa.

Kapasiteettia nostetaan nyt kiireellä mutta ollaan pahasti myöhässä. Vastuullisimmat maat tilasivat jo kesällä riskillä ja viimeistään kun ensimmäiset tiedot Pfizerin tehosta saatiin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#10

Onko ketjun aloittanut nimetön aikonut ottaa jossain vaiheessa todellisuuden mukaan kommenttiinsa? Briteillä on suunnitelmissa nostaa rokotettujen määrä miljoonaan päivässä. Näin EU:n ulkopuolella.
Mutta saa sitä kaikki propakantaa levittää jos haluaa, eikä tarvitse todelliseen syyhyn tai syihin paneutua.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Mitä persut on rokotteista huolissaan kun vastustavat rokottamista, ja pelkäävät että rokotuksen yhteydessä laitetaan kehoon mikrosiru.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#7

Jokaisella ihmisellä on oikeus on tai ei olla huolissaan itseensä pistetystä vieraasta aineesta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Ei oltu armejassa huolissaan 1960 luvulla ku n tuli piikki samalla kertaa useita. Kukaan ei silloin kyseenalaistanut näiden rokotusten vaarallisuutta.
Nyt meidät on peloteltu näillä vale uutisilla.
On itsekästä ajatella että ei ota rokotetta. Minusta sillon pitää myös kantaa vastuu että ei tartuta muita ihmisiä tautiin. Jos tartuttaan nimi julkisuuteen-

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000