Perussuomalaiset

Reijo Tossavainen

Sote-uudistus on siirrettävä vaalien yli

”Kaavaillut viisi sosiaali- ja terveyshallinnon aluetta keskittävät palvelut ja hävittäisivät paikallisdemokratian. Kansalaisten ja hallinnon edut olisivat jättialueella ristiriidassa.

Puheet lähipalveluiden säilymisestä ovat itsepetosta. Luultavasti koko aluehallinto vähitellen järjestettäisiin kaavailtujen hirviöalueiden avulla. Se johtaisi kaaokseen ja Suomen kehitysedellytysten perustavanlaatuiseen murenemiseen.”

Näin suoraan lataa aluetieteen professori Hannu Katajamäki Helsingin Sanomissa 11.10. Hän myös ehdottaa, että sote-uudistus on siirrettävä vaalien yli. Seuraava hallitus voi tehdä Suomen tulevaisuuden kannalta välttämättömän korjausliikkeen.

Olen professori Katajamäen kanssa tässä asiassa täysin samaa mieltä. Vaaleihin on vain muutama kuukausi, joten muutaman kuukauden viivytys ei ole vuosikymmenien ajan vaikuttavan uudistuksen kannalta merkityksellinen. Sen sijaan lopputulema on.

On toivottavaa ja todennäköistä, että vaalien jälkeen muodostetaan kolmen suuren puolueen hallitus. On myös todennäköistä, että keskusta ja perussuomalaiset ovat tulevassa hallituksessa mukana. Ne olisivat siten hallituksen enemmistö.

Keskustan ja perussuomalaisten näkemykset sote- ja kuntauudistusten osalta ovat olleet samansuuntaiset. Lähtökohtana on maakunta.

Aluetieteen professori Hannu Katajamäki näkee asian pitkälti samoin.

”Tarvitaan noin 10 toiminnallisesti järkevää hallintoaluetta. Pääkaupunkiseutu tarvitsee erityishallinnon. Uudet hallintoalueet kokoaisivat yhteen valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon. Niiden kautta järjestettäisiin sosiaali- ja terveyspalvelut. Niillä olisi vaaleilla valitut päättäjät ja veronkanto-oikeus. Kuntien nykyinen demokratia, veronkanto-oikeus ja itsenäisyys säilyisivät, mutta tehtävät vähenisivät.”

Tässä mallissa toteutuisi maamme oloihin hyvin soveltuva valtion, alueiden ja kuntien kolmiportainen hallinto hyvin selkeällä ja toimivalla tavalla. Siksi nyt turha vatkaaminen pitäisi hetkeksi pysäyttää ja odottaa vaalien jälkeistä toimintakykyistä hallitusta.

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000