Kansalaisten oikeustaju ja rangaistukset ristiriidassa
Hallitusohjelman tavoitteena on, että Suomessa oikeusturva toteutuu tehokkaasti ja rangaistukset vastaavat yleistä oikeustajua.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) on päättänyt käynnistää oikeusministeriössä asiaa koskevan selvityksen, kertoo ministeriö tiedotteessaan.
Hallitusohjelman mukaisesti tarkoitus on varmistaa, että rikoksista annettavat rangaistukset ovat oikeudenmukaisessa suhteessa teon moitittavuuteen.
Lindström ilmoitti asiasta päivä sen jälkeen, kun käräjäoikeus oli vapauttanut kaksi Tapanilan joukkoraiskauksesta epäiltyä ja tuominnut kolme muuta enimmillään vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.
Edellä oleva on lainaus Verkkouutisten uutisesta.
Näin mututuntumalta arvioin, että yleinen oikeustaju ja rangaistukset ovat liian usein ristiriidassa keskenään. Joskus kansalaisten selkeän enemmistön mielestä ristiriita on jopa räikeä. Esimerkkeinä olkoon kaksi tuoretta tapausta: myymälävarkaiden ”pidättäminen” ja Tapanilan raiskaustuomiot.
Mielestäni suomalaisen oikeuskäytännön suurin epäkohta on ehdolliset tuomiot. Melko rankasta rikoksesta voi saada esimerkiksi vuoden mittaisen ehdollisen tuomion. Käytännössä se useimmiten ei merkitse tuomitun kannalta juuri mitään. Siksi ehdollisten tuomioiden määrää pitäisi karsia, ja sen sijaan käyttää lyhyitä ehdottomia vankilatuomioita. Lyhytkin vankilatuomio saa rikokseen syyllistyneen pohtimaan tekoaan enemmän kuin pitkä ehdollinen tuomio.
Joka tapauksessa Jari Lindströmin päätös selvityksen tekemisestä on paikallaan. Näin saadaan tarkempi kuva kansan oikeustajusta.
Tekstin aiheet:
Ehdolliset tuomiot, ensikertalaisen murhamiehen tuomion puolitus, juoksukaljojen rankaisemattomuus, siinäpä päällimmäiset palat purtavaksi Lindströmille.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti