Perussuomalaiset

Reijo Tossavainen

Kansalaisten oikeustaju ja rangaistukset ristiriidassa

Hallitusohjelman tavoitteena on, että Suomessa oikeusturva toteutuu tehokkaasti ja rangaistukset vastaavat yleistä oikeustajua.


Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) on päättänyt käynnistää oikeusministeriössä asiaa koskevan selvityksen, kertoo ministeriö tiedotteessaan.


Hallitusohjelman mukaisesti tarkoitus on varmistaa, että rikoksista annettavat rangaistukset ovat oikeudenmukaisessa suhteessa teon moitittavuuteen.


Lindström ilmoitti asiasta päivä sen jälkeen, kun käräjäoikeus oli vapauttanut kaksi Tapanilan joukkoraiskauksesta epäiltyä ja tuominnut kolme muuta enimmillään vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.


Edellä oleva on lainaus Verkkouutisten uutisesta.

Näin mututuntumalta arvioin, että yleinen oikeustaju ja rangaistukset ovat liian usein ristiriidassa keskenään. Joskus kansalaisten selkeän enemmistön mielestä ristiriita on jopa räikeä. Esimerkkeinä olkoon kaksi tuoretta tapausta: myymälävarkaiden ”pidättäminen” ja Tapanilan raiskaustuomiot.

Mielestäni suomalaisen oikeuskäytännön suurin epäkohta on ehdolliset tuomiot. Melko rankasta rikoksesta voi saada esimerkiksi vuoden mittaisen ehdollisen tuomion. Käytännössä se useimmiten ei merkitse tuomitun kannalta juuri mitään. Siksi ehdollisten tuomioiden määrää pitäisi karsia, ja sen sijaan käyttää lyhyitä ehdottomia vankilatuomioita. Lyhytkin vankilatuomio saa rikokseen syyllistyneen pohtimaan tekoaan enemmän kuin pitkä ehdollinen tuomio.

Joka tapauksessa Jari Lindströmin päätös selvityksen tekemisestä on paikallaan. Näin saadaan tarkempi kuva kansan  oikeustajusta.

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Terve järki
Tyytyväinen
#1

Ehdolliset tuomiot, ensikertalaisen murhamiehen tuomion puolitus, juoksukaljojen rankaisemattomuus, siinäpä päällimmäiset palat purtavaksi Lindströmille.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000