Perussuomalaiset

Reijo Tossavainen

Eurolle on hyvä hakea vaihtoehtoa

Yllä oleva otsikko on lainaus sanomalehti Etelä-Saimaan pääkirjoituksesta. Se kertoo muutoksesta, joka on tapahtunut ei vain Etelä-Saimaan ajattelutavassa, vaan laajemmalti koko Euroopassa.

Nykyistä euroa ei enää pidetä ainoana vaihtoehtona. Pohdintoja euron vaihtoehdoista ei leimata pölhöpopulismiksi. Asiallinen keskustelu hyväksytään ja yhä useammat tekevät niin. Järjen käyttö menee sittenkin ideologisen sokeuden edelle. Hyvä niin.

Päätoimittaja Pekka Lakka kirjoittaa tänään Etelä-Saimaan pääkirjoituksessa näin:

”Euroopan valuuttaunionin tulevaisuuden yllä on mustia pilviä. Kreikan talousongelmat saattavat johtaa Kreikan eroon eurosta. Jos Kreikka eroaa, jääkö valuuttaunioni muuten entiselleen?


Euron valuvioista on puhuttu koko sen olemassaolon ajan. Euron vahvuus on ollut sen jäsenmaiden vientiteollisuudelle ongelma. Lisäksi euroa on horjuttanut se, että siihen liittyneet valtiontaloudet ovat kovin erilaisessa tilanteessa. Vahvoissa maissa eurokriittisyyttä ovat kasvattaneet heikkojen maiden saamat tukipaketit.


Suomessa on aika aloittaa keskustelu euron vaihtoehdoista. Voiko malli olla pohjoiseurooppalainen valuuttaunioni? Siihen kuuluisivat luontevasti Saksa, Itävalta, osa Benelux-maista, Suomi, Tanska ja mahdollisesti myös Ruotsi. Tällaisessa koalitiossa olisi helpompi noudattaa yhtenäisempää talouspolitiikkaa kuin nykyisissä euromaissa.


Suomesta katsottuna tällainen liitto vaikuttaisi järkevältä. Kokonaan toinen asia on, miten sellaiseen suhtauduttaisiin Saksassa, jonka talous on paitsi kovin suuri myös erittäin vahva Suomeen verrattuna.


Helsingin yliopiston tutkijatohtori Tuomas Malinen sanoi sunnuntaina tässä lehdessä julkaistussa haastattelussa, että Kreikan mahdollinen ero eurosta saattaa patistaa myös muita ongelmamaita samaan ratkaisuun. Se ei välttämättä tarkoittaisi paluuta nykyisten euromaiden vanhoihin valuuttoihin.”


Olen täysin samaa mieltä.

Etelä-Saimaa kuului aiemmin Helsingin Sanomien kanssa samaan konserniin, joka on sokea EU- ja eurouskossaan. Nyt Etelä-Saimaalla on uusi isäntä. Ehkäpä se mahdollistaa uudenlaisen ajattelun.

Tiedä häntä, mutta joka tapauksessa Etelä-Saimaan päätoimittajan ylle präntätty kirjoitus on raikas tuulahdus.  Ja mikä myös myönteistä, tuulahdukset lisääntyvät päivä päivältä.

Jonain päivänä tulee niin vahva tuulenpuuska, että se laittaa koko rakennelman uusiksi. Siihen on hyvä varautua.

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
jari
Hämmentynyt
#1

Meuro=markka+Euro

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

jari vuorinen , Lohjan seudun PS
Hämmentynyt
#2

Meuro=Markka+Euro

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000