Suomi, poliittisesti riskialtis maa?
Suomea on pidetty kansainvälisesti korkean teknologian ja koulutustason maana. Tätä asetelmaa emme ole kuitenkaan täysin kyenneet hyödyntämään, kuten muut vastaavat länsimaat vastaavassa asemassa. Geopoliittinen asemamme on ollut yhtenä suurena kysymysmerkkinä ja Suomen talouskehitys näyttelee tässä merkittävää osaa. Geopoliittisen aseman merkityksestä valtioiden talouden kehittymiseen on tehty useita merkittäviä tutkimuksia. Tämä on jäänyt kuitenkin Suomessa syystä tai toisesta vaille suurempaa huomiota.
Viimeksi tutkimusyritys Aula Researchin mukaan poliittisen epävarmuuden lisääntyminen näkyy selvästi ja poliitikkojenkin silmät ovat hiljalleen avautumasa. Vuonna 2012 peräti 81 prosenttia poliittisista vaikuttajista uskoi poliittisen riskin olevan Suomessa matalammalla tasolla kuin EU15-maissa keskimäärin; nyt enää 41 prosenttia on tätä mieltä. Suomi onkin tutkimusten mukaan poliittiselta riskiltään pahempi kuin EU15.
”Meillä on maine yhteiskuntana, joka on hyvin stabiili ja ennakoitava. Mutta nyt näyttää siltä, että tällaiset veivaukset, joissa ensin päätetään yhtä ja sitten toista, ovat aika paljon haavoittaneet tätä kuvaa”, sanoi professori, entinen Nokia-johtaja Anssi Vanjoki. Hänen mukaansa monet yritykset ovat investointipäätöksiä tehdessään katsoneet ensin Suomeen, mutta menneet sitten Ruotsiin.
Yrityksen entistä suurempi elinehto on seurata toimintaympäristönsä poliittisia ja taloudellisia olosuhteita, eli maariskiä maassa jossa heillä on toimintaa. Poliittiset olosuhteet voivat vaikuttaa tuonti- ja vientimääräyksiin ja kansainväliseen rahaliikenteeseen. Myös taloudelliset olosuhteet saattavat vaikuttaa maan kykyyn hoitaa velvoitteittaan. Yritykset arvioivat tätä ei niinkään valtion luottoluokituksen perusteella, vaan mahdollisissa muuttuneissa poikkeusolosuhteissa. Näin tapahtuu erityisesti nyt Euroopan epävakaassa tilanteessa.
Kun Suomi käy esimerkiksi nyt puolustus- ja turvallisuuspoliittista keskusteluaan, nämä riskitekijät olisi jo syytä ottaa vakavan tarkastelun alle. Kuinka hoidamme Suomen geopolliittiseen riskiiin liittyvät epävarmuustekijät kuntoon niin että maahamme tulee hyvällä luottamuksella lisää ulkomaisia investointeja.
REIJO PAUNONEN; kansanedustajaehdokas , Kaakkois-Suomen vaalipiiri
Lähde: TE
http://www.talouselama.fi/uutiset/lupabyrokratia+ja+poliittinen+epavarmu…
Tekstin aiheet:
Mitä nämä ulkomaiset investoinnit, joita houkuteltaisiin, olisivat? Suomeen on investoitu ostamalla Nokia, miten kävi? Paperiteollisuutemme – miten kävi? Kaivosoikeutemme – luonto tuhottu, mineraalit viedään lähes korvauksetta maastamme. yksityisiin valtionyrityksiin ja muihin yrityksiimme on investoitu – viety tietotaito muualla ja sitten lakkautettu.
Maailman reservivaluutta dollarilla voi ostaa kaiken pois – dollaria voi painaa lisää, eikä se vaikuta samalla määrällä sen arvoon. Haluammeko antaa setelipainokoneen painotyötä vastaan kansallisomaisuutemme pois?
USA haluaa kaiken yksityistettävän – eli että voivat itse ostaa ne pois – dollareilla, joita voivat painaa lisää – ja haluavat ostaa omaisuuden pois kriisin keskellä lähes ilmaiseksi – kriisin, jonka useimmiten itse panevat alulle – joko velkakriisinä tai rahoittamalla kapinallisia. Tähänkö meidän pitäisi liittyä tai suostua?
Taloudelle ja hyvinvoinnilel tärkeää on vain, että meillä on omaa tuotantoa ja työtä. Silloin kaikki menee hyvin. Toisten *******nuolennalla ja palvonnalla menetämme vain kansallisvarallisuutemme; yritykset, työpaikat ja luonnonvaramme, ja lopulta kulttuurimme ja itsemääräämisoikeuttammekin enemmän ja enemmän.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti