Perussuomalaiset

Pirkko Ruohonen-Lerner

Vanhukset vankilaan ja rikolliset vanhainkotiin?

Torstain suullisella kyselytunnilla perussuomalaisten pääkysymyksen aiheena oli vanhusten laitoshoidon vähentäminen. Kerroin aiheeseen liittyvästä kansalaispalautteesta. Eräässä viestissä todettiin, että pannaan vanhukset vankilaan ja rikolliset vanhainkotiin, jolloin vanhuksilla olisi mahdollisuus päästä suihkuun, osallistua harrastuksiin ja päästä ulkoilemaan. Heidän terveydestään, hampaistaan ja apuvälineistään huolehdittaisiin. He saisivat rahaa sen sijaan, että heidän olisi maksettava hoidostaan ja asumisestaan. He olisivat jatkuvan videovalvonnan alaisia niin, että he saisivat välittömästi apua, jos he kaatuisivat tai tarvitsisivat muuta avustamista. Kysyin peruspalveluministeri Susanna Huoviselta (sd), toteutuvatko hänen mielestään Suomessa vanhusten ihmisoikeudet verrattuna vankeihin. Eikö olisi jo aika perustaa vanhusasiavaltuutetun virka, jota perussuomalaiset ovat esittäneet lukuisia kertoja budjettikäsittelyssä?

Tästä puheenvuorosta olen saanut huomattavan paljon palautetta. Aihe koskettaa meitä jokaista ja vanhusten aseman kohentamiseksi tarvitaan pikaisia, konkreettisia toimia. On suorastaan häpeällistä, miten huonoa kohtelua monet vanhukset meillä saavat.

Näin peruspalveluministeri Susanna Huovinen vastasi:

”Pidän kyllä hyvin erikoisena sellaista rinnastusta, joka tässä nyt tehtiin. En katso, että me voimme millään tavalla verrata näitä kahta asiaa. Me tiedämme, että meillä on monia haasteita meidän palvelujärjestelmässä, mutta minun on nyt pakko kyllä kysyä myös perussuomalaisten budjettivaihtoehdon perään. Kun nimittäin katselin sitä teidän vaihtoehtoanne, niin oliko tosiaan, että 25 miljoonalla eurolla meinasitte tämän vanhustenhoidon laittaa Suomessa kuntoon? Kehotan tutustumaan siihen todelliseen tilanteeseen, jonka kanssa me hallituksessa joudumme olemaan tekemisissä.

Minäkin saan paljon kansalaispalautetta ja ihan aiheesta. Siellä on paljon huolenaiheita, paljon asioita, jotka todella otan sydämelleni ja huolehdittavakseni, mutta saan myös paljon myönteisiä viestejä, joissa kiitetään sitä, että suomalaisessa järjestelmässä pystytään parantamaan niitä heikkoja kohtia, ja tähän hallitus on sitoutunut.”

Myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) vastasi puheenvuorooni:

”Pidän myös tätä vertailua hyvin outona. Onkohan se niin, että perussuomalaisten mukaan vangeilla ei pitäisi olla ihmisoikeuksia? Nyt on niin, että Suomessa me haluamme, että kaikille taataan ihmis- ja perusoikeudet: vanhuksille, lapsille, keski-ikäisille ja myös vangeille. Ja se on itsestään selvä asia, että tässä maassa yritämme noudattaa kaikkia kansainvälisiä sopimuksia ja elää niin, että me myös käytännössä teemme näin. Sen takia muun muassa yritetään myös päästä siihen, että Hämeenlinnan vankilassa päästään eroon paljuselleistä ja niin edelleen. Mielestäni olisi hyvä, että ymmärrettäisiin ja oltaisiin johdonmukaisia ja annettaisiin arvoa sille, että kaikilla ihmisillä on samat ihmisoikeudet.”

Helsingin Sanomat uutisoi aiheesta otsikolla Ministeri hermostui, kun Ruohonen-Lerner rinnasti vanhukset ja vangit:

Perussuomalaisten nettisivun jutun otsikko on Ruohonen-Lerner: vanhukset vankilaan ja vangit vanhainkotiin?

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000