SoTe - soppaa
Kevään 2019 puhutuimpia aiheita on SoTe uudistus. Hallituksen pitäisi saada runnottua lakipaketti läpi.
Tähän asti on selvinnyt, että 3 miljardin euron säästötavoite on tarkoitus saada vain antamilla sen verran vähemmän rahaa maakuntiin, Pohjois -Savoonkin 35 miljoonaa vähemmän kuin nykyiset kulut. Lisäkustannuksia tulee itc yhteensovittamisesta ja palkkojen harmonisoinnista. Näistä Pohjois-Savon arvio on 100 miljoonaa vähemmän rahaa ihmisten hoitoon. Rahaa tarvitaan myös kun maakunnat vuokraavat kuntien SoTe- kiinteistöt muutamaksi vuodeksi. Vähemmän rahaa tarkoittaa ihan oikeasti vähemmän paikkoja ja palvelua.
Maakunta saa rahaa myös asiakkailta, siksipä asiakasmaksulakia pidetään pimennossa mahdollisemman pitkään. Selvillä on jo, ettei eri maksukattoja yhdistetä eli paljon erilaisia palveluja maksaisivat jatkossakin eniten. Jatkossakin maksetaan kyyti-, lääke-, hoito- ja lääkärimaksut jokainen omalla maksukatolla.
Hoitotakuu laki eli miten nopeasti pääsee hoitoon pysyy entisellään eli valinnanvapauden tuomat yksityisetkin firmat noudattavat niitä. Samoin ”käypä hoito”- ohjeistus on voimassa eli hoitoon pääse ja hoito on samanlaista kunnallisessa ja yksityisessä lääkärissä.
Vähenemällä rahalla pitää saada tulostuottoa pörriäisen omistajille ja uusiin palkkakuluihin päättäjille, kuka luuleee, että asiakas olisi tässä sopassa tärkein?
Moni sanoo, että kunhan laki vaan saadaan läpi, niin sitä voi seuraava hallitus muuttaa. Me eletään ja käytetään SoTe – palveluja koko muutosajan, vaikka se olisi miten huono.
Pia Pentikäinen
Perussuomalaisten Pohjois-Savon
piirin puheenjohtaja
Tekstin aiheet:
Keskitytään nyt pariin oleelliseen juttuun. Ensinnäkin väestön vanhetessa tulevat hoitokulut väistämättä kasvamaan. JOS vielä ”arvopohja” Orpon johdolla tänne haalitaan kaikki halukkaat ILMAISEEN hoitoon (niinkuin tuntuu rivien välistä luettavissa olevan) , niin ne räjähtävät.
Siksi jotain on pakko tehdä, mikäli halutaan edes jotain tasoa pitää yllä. Jotenkin vaan tuohon Julkisen kykyyn vastata tarpeisiin ei jaksa uskoa. Kysehän ei ole siitä, etteikö siellä touhuttaisi, mutta johtamisjärjestelmät ovat sen heikkous. On aivan järjetöntä käyttää kymmenekin vuotta lääketieteeseen koulutettua henkilöä puuhastelemassa joidenkin budjettien kimpussa. Tietysti heidän osaamisensa on korvaamatonta, mutta oman alansa asiantuntijoina, päätöksiä tehdessä ja toimintaa kehitettäessä.
Tietysti markkinavoimia pitää hillitä ja siinä on Julkisella erinomainen mahdollisuus kykyjensä näyttämiseen.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti