Perussuomalaiset

Pia Kuparinen

Orjalaki

Hoitoala on käynyt työehtosopimusneuvotteluja jo pitkään saavuttamatta tulosta. Taustalla hoitajien palkka- työolojen parannusvaatimuksille on tunnustettu ja tunnistettu jo pitkään jatkunut hoitajapula alalla, työn raskaus ja vaativuus yleisesti ja koronan aiheuttamat lisäpaineet työssä. Neuvotteluissa ei ole päästy eteenpäin, tilanne on pysynyt aika lailla muuttumattomana neuvottelujen alusta lähtien, hoitajien vaateet torjutaan rahapulaan vedoten, eikä työlle anneta arvostusta.

Työntekijöiden oikeuksiin on tällaisessa tilanteessa kuulunut vielä toistaiseksi vapaassa maassa järjestätyminen liittoihin ja mahdollisuus työtaisteluihin. Maanantaina 19.9. 2022 eduskunnan päätöksellä lakko-oikeutta rajoitettiin ja tehtiin sairaan. ja terveydenhoitoalan osaajista lainsuojattomia. Jo tätä ennen käräjäoikeudet kielsivät mm. teho-osastojen lakot.
Avasiko tämä kehityksen, jossa näin voidaan toimia myös muiden alojen osalta?

Äänestystulos oli selvä, kaikki hallituspuolueet kokoomuksen tuella olivat pakkolain kannalla. Mihin ovat unohtuneet kokoomuksen aikanaan lanseeraamat Sari Sairaanhoitaja – lupaukset, joskus työväenpuolueena pidetyn SDP:n tuki työläiselle ja Vasemmistoliiton perinne olla pienen puolella? Onko niitä oikeasti koskaan ollutkaan?

Vasemmistoliitossa sentään osa kansanedustajista äänesti lakia vastaan, mutta kansankomissaari Jussi Saramo jo lataa Nagantiaan ja demaripomo Lindtman ryöpyttää sivusta: sanktioita näille lipsujille on tulossa.

Demarit osoittivat jo hoitajien mielenosoituksessa eduskuntatalolla, miten ylimielisesti he suhtautuvat kansalaisten ja sairaanhoitajien huoliin ja laittoivat Jukka Gustafssonin latelemaan ylhäältä annettua jargoniaan. Jukan pokka kuitenkin petti, eikä hän kyennyt hillitsemään itseään, vaan alkoi karjumaan hoitajille: Olkaa hiljaa!

Vaikka asia on ensisijaisesti työmarkkinaosapuolten käsissä, voi valtiovalta tulla asiassa avuksi talouspuolella. Marin vetoaa ministerivastuulakiin ja sumuttaa kansaa, vetoamalla terveyteen kohdistuvaan uhkaan, mikäli työntekijäpuoli käyttäisi laillista lakko-oikeuttaan. Ikään kuin hoitajapula ei olisi ollut jo ilman tätä tilannetta jo potilasturvallisuuden vaarantava.
Miten muuten kävi demareiden ristiretkellä postin lakon aikaan, silloin ei ongelmia sekaantua työmarkkinoihin toisesta suunnasta ollut?

Nyt halutaan orjalain varjolla olevinaan turvata hoito ja velvoittaa hoitoalan henkilöt töihin vastoin tahtoaan.

Onko rangaistusasteikko jo selvä, hakeeko Aki Lindén ja hänen ministeriöönsä perustettava Gestapo kohta hoitajia leirille vai sakotetaanko vain ensin? Paljonko on sakko, mitkä ovat perusteet ? Velvoittavaa lakia kun ei ole olemassa ilman sen valvontaa ja rangaistusasteikkoa.

Rahaa hoitajien vaatimuksiin löytyy kyllä, otetaan vaikka seuraavista: YLEn ensi vuoden budjetti on 575,8 miljoonaa ja sisältää 18,9% indeksikorotuksen, mihin tarvitsemme YLEä, jos kuolemme ilman kunnollista hoitoa. Kehitysyhteistyöhön on menossa 1,2 mrd euroa, mikä on 0,42% BKT:sta, kuka tuottaa tuon BKT:n, jos kuolemme ilman kunnollista hoitoa. Puolustusmenoja ja rajavartiolaitoksen kuluja kasvatetaan yhteensä 3,1 mrd, maahanmuuton kuluihin lisämäärärahaa 791 miljoonaa. niin tärkeää kuin maanpuolustus ja ukrainan naisten ja lasten suojeleminen turvapaikkaa tarjoamalla onkin, kuka heistä huolen pitää, jos kuolemme ilman kunnollista hoitoa.

Lisää löytyy 2023 tulo – ja menoarviosta.

Ratkaisu on löydettävissä, jos tahto on löydettävissä. Näimme kenellä sellaista ei ole, vain halu kyykyttää kansalaisia ja tuhota elinkeino hoitoalan työntekijöiltä.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


6 kommenttia
Nimetön
Tyytyväinen
#1

Juuri näin! Hyvä kirjoitus!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

FINSKI
Iloinen
#2

Hyvä kirjoitus! Ja Riikka Purralta erinomainen PS:n ryhmäpuheenvuoro tämän päivän täysistunnossa. Yle ei varmaan tuota hehkuta tai edes noteraa, mutta youtubessa pyörii Tynkkysen video!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#3

Vanhana bumerina, joka on sattumoisin ollut jopa lakkoja junailemassa, ei löydy ymmärrystä Terveydenhoitoalan uhoamiseen. Aikoinaan sovittiin, että ketään ei talvella palelluteta, eikä ”kohtuutonta” ja korvaamatonta vahinkoa aiheuteta. Vaikkapa jätevesilaitiosten hoito jätettiin lakkojen ulkopuolelle.
Nythän touhu on kuin 007:llä, James Bondilla, lupa tappaa tarvittaessa! Valittiin yhteiskunnan heikoimmat yksilöt toiminnan kohteiksi. Tehohoidon ja täysin avun tarpeessa olevat hoidettavat ja vanhukset!
En voi käsittää Persujen Kansanedustajien ARVOPOHJIA? Olisiko heidän mielestään alistuttava tuohon kiristykseen? Hoitajien äänien kuolaaminen oli vakava virhe. Mikä muu vaihtoehto olisi tullut kysymykseen? Antautuminen ehdoitta, kuten Mafialle, kun se tekee tarjouksen ”josta ei voi kieltäytyä”?
Siksi toiseksi ei ollut ensimmäinen vastaava laki. Rajavartijat joutuivat saman menettelyn kohteeksi, parikymmentä vuota sitten.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Hallituksen jakama raha puhuu ja puhuttaa!
Hämmentynyt
#5

Rahalla tästäkin selvittäisiin. Hoitajien palkat olisivat JO kunnossa, mikäli tämä suomalaista työläistä arvostava hallituksemme olisi lopettanut tyystin ja hyvällä syyllä sotaa käyvän naapurimme kehitysavut esim: 1 miljoona Pietarin vesisektorin Nevan suorien päästöjen sulkemishanke (totta!) tai yli 1 miljardin syytäminen koko olemassaolonsa ajan kehitysmaana oleviin ja näköjään tukien varassa pysyviinkin kehitysmaihin, joissa tulen voi sytyttää olohuoneen lattialle ympäri vuoden! Tämä hallitus on onnistunut pudottamaan Suomen jopa ulos hyvinvoinnista tunnetuista Pohjoismaista. Ja nyt vähän äkkiä toi itäraja KIINNI!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Niin ja nyt jo kehotetaan olohuoneiden lattioille laittamaan talvella teltta,ettei tule kylmä.Täytyy nyt vaan muistaa,että olohuoneen lattialle ei kannata tehdä nuotioo.Mutta aina kannattaa ostaa semmoinen makuupussi.Jossa kaksi mahtuu nukkumaan,ja yksi seisomaan.:)

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

Täähän on hyvä idea: teltta lattialle, sinne ilmapatjat eristämään kylmän tuntua lattiasta ja makuupussiin nukkumaan. Varmasti tarkenee.
Sitten huoneissa liikkuessa villasta päälle ja useammat villasukat jalkaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000