Inarijärven jää ja 3,8 maapalloa
Inarijärven pinta-ala on wikipedian mukaan 1084 km². Muistan lapsuudestani, kun oli tapana sanoa, että kaikki maailman ihmiset mahtuvat sen jäälle seisomaan. Tämä tuli mieleeni kun laatumediat kertovat meille, että me suomalaiset olemme kuluttaneet osamme maailman luonnonvaroista tämän vuoden osalta. Tuo Inarijärven tarina ei näemmä enää pidä paikkaansa, raja säälliselle koko maailman mahtumiselle sen jäälle on mennyt ohi maailman väkiluvun ylittäessä 7 miljardia ihmistä. Vertailu näissä kahdessa asiassa on kuitenkin tasan yhtä mielekäs. Suomalaiset eivät kuluta 3,8 maapalloa, eikä koko maailman väestö ole tulossa Inarijärven jäälle, olkoonkin että joillekin puolueille sekin olisi varmasti hyväksyttävä tavoite.
WWF laskee vuosittain milloin maailman luonnonvarat on kulutettu kyseisen vuoden osalta, kun lasketaan koko maailman väestö ja keskimääräinen kulutus. Tämä päivä sattuu maailmanlaajuisesti yleensä elokuulle ja suurin syy siihen, että päivä liikkuu vuosittain aikaisemmaksi, on ihmisten määrän jatkuva lisääntyminen, väestönkasvu. Mitä enemmän ihmisiä, sitä suurempi on luonnonvarojen kulutus.
Tämän lisäksi lasketaan maakohtaisilla kulutuksilla, mitä tapahtuisi jos koko maailma kuluttaisi kuten jokin tietty ryhmä. On päivänselvää, että kehittyvät maat kuluttavat per henkilö vähemmän luonnonvaroja kuin teollisuusmaat, varsinkin jos kehittynyt länsimaa sijaitsee pohjoisella pallonpuoliskolla ja energiaa kuluu muun muassa lämmitykseen. Tämä ei tietenkään estä ilmastohysteerikkoja syyllistämästä suomalaisia ja pelottelemalla maailmanlopulla. Lopettakaa autoilu, lämmittäminen, lihansyönti, lentäminen ja muuttakaa asumaan kylmään vajaan ja maailma pelastuu. Varsinkin lihansyönti tuntuu olevan nyt muotia kieltää tai ainakin kaikin keinon vähentää.
Nuoret lietsotaan tähän mukaan ilmastolakkoineen ja -marsseineen. He ovat suurelta osin varmasti ihan vilpittömästi ilmastonmuutoksen vastustamisessa mukana ja hyvä niin. Jos ei nuorena ole idealisti on sydämetön. Ikä ja vastuut yleensä karistavat idealismin realismin tieltä ja jos ei niin ainahan voi mennä mukaan vihervasemmistolaiseen puoluepolitiikkaan. Nuoriso on kuitenkin fiksua porukkaa, eikä heitä voi internetin aikakaudella ohjailla kuten joskus 80-luvulla rauhan- ja ympäristöliikkeiden varjolla. Annetaan heidän hankkia tietoa itse ja tehdä päätelmänsä sen perusteella ilman aikuisten jatkuvaa pelottelua.
Ilmastoa ja ympäristöä tulee suojella ja pitää huoli luonnon monimuotoisuudesta. Tämän voi tehdä järkivihreästi suosimalla kotimaista kulutusta ja etenkin laadukkaita ja ekologisia kotimaisia elintarvikkeita. Näin tuet työpaikkojen säilymistä kotimaan teollisuudessa ja turvaat maatalousyrittäjien elinkeinon.
Ihmetellä pitää sitäkin, että yleensä samat puolueet ja tahot, jotka ovat pahimpia ilmastomuutosterroristeja ja ratsastavat sillä pelottelulla haluavat haalia selkeästi vähemmän kuluttavista maista väkeä tänne turmelemaan elämäntapansa ja kuluttamaan ympäristöä. Asiaan voi myös suhtautua analyyttisesti ja maltillisesti: ei tukahduteta omaa ekologista tuotantoamme liian kunnianhimoisilla ilmastotavoitteilla ja ajeta työtä saastuttaviin maihin. Jos henkilötasolla haluaa vaikuttaa asiaan on tuotteiden tilaaminen maailman toiselta puolelta vähintään yhtä tehokasta kuin jättää lentämättä: rahtilaivojen päästöt ilmastoon ovat määriltään valtavia esimerkiksi autoiluun verraten.
Tekstin aiheet:
Ihan vain puolitieteellinen korjaus tekstiin, meidän pitää suojella ilmakehää, maata ja vesistöä. Hiilidioksidin määrä ilmakehässä on aina seurausta ympäröivän avaruuden, ihmistoiminnan, luonnon tai maapallon sisäisistä tapahtumista. Tuo ihmisen toiminta edustaa vähintä hiilidioksidipitoisuudesta, mutta sen merkitys esim. lämpötilaan on merkityksetön. Lisäksi ilmakehän lämpötila voi olla mitä tahansa, lämpövarauma ei periydy, ilmakehän lämpö ei kumuloidu, eli se kohtaa lämpökuoleman joka yö, jolloin aurinko ei paista. Tähän saakka päivää on aina seurannut yö. Sen sijaan suuri merkitys on valtamerien päivittäinen lämpeneminen suorassa säteilyssä, joka ulottuu kirkkaissa vesissä varsin syvälle. Tuolla levät ottavat säteilystä ilon irti, käyttävät mm. veden runsasta hiilidioksidia ja yhteyttävät, luo ruokaketjun alkulähteen, ja muokkaavat maapallon elämää.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Sen verran pitää lisätä, mm. Suomen talvilämmöt johtuvat mereen kesäisin varautuneesta lämmöstä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ilmaston lämpenemiseen vaikuttaa myös maan kiertoradan muutokse, jotka sisältävät paljon sellaista yleisesti tuntematonta, kuten periheli/apheli kierto, jossa maapallo kokonaisuutena on heinäkuussa lämpimämpi, kuin tammikuussa, vaikka maapallo on tammikuussa lähimpänä aurinkoa. Tuohon on yksikertainen selitys, heinäkuussa maapallon mantereet saavat merta enemmän auringonsäteilyä. Tuo ero on noin 2,3 astetta. Säteilyn vähäisetkin muutokset merkitsevät paljon, koska mantereiden albedo on merta vähäisempi. Säteilynmuutokset ovat merkitsevä tekijä, jos kevät aikaistuu tai syksy myöhentyy, mutta periheli/alpehlikierto toimii eri tahtiin prekession kanssa, ja siitä syntyy syklistä keskilämpöjen muutosta juuri edellä mainituista syistä, mantereet/merilaueet. Viime jääkaudesta akselin pää on kiertynyt noin 138 astetta, ja alkaa näkymään lämpötiloissa, mantereet edellä mennään. Aika vaikeeta asia tuntuu olevan ymmärettäväksi, ainakin Ylen meteorologeille, turah edes kouluttaa näitä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Sen verran on lisättävä, lämpimintä on silloin, kun pohjoinen pallonpuolisko on kesäisin lähimpänä aurinkoa, johon ollaan nyt menossa, ja selittää suuremmankin lämpötilan nousun, kuin tuo paljon puhuttu puolitoista astetta. Tällä hetkellä maaapallon keskilämmöt ovat laskettu nousseen noin 0,7 astetta teollistumisen jälkeisenä aikana, joka on täysin normaali muutos, huomioiden sen tärkeän seikan, että mittaukset on alettu pienen jääkauden häntien lämpötiloista. Se mitä Ylen propaganda kertoo, on viikkojen tai muutaman kymmenen vuoden muutoksia, ei ilmastollisia muutoksia. Hiilidioksidi lisääntyy erityisesti kylmenemisen takia, kun kasvikunta on horroksessa, ja koskee erityisesti merien kylmyyttä. Tuossa ratkaisevaa on meren leväkasvuston horrosta kylmissä vesissä. Levä tarvitsee riittävästi lämpöä, kuten juuri nyt eteläisillä merialueilla, jossa huomattavasti alempi hiilidioksidipitoisuus.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Onneksemme mitään ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta ei ole olemassakaan, eikä ennen kaikkea tarvitse vähentää terveellisen liharuoan käyttöä. Kaiken kaikkiaan luonnon omat muutokset näkyvät erittäin hitaasti, ja on aikaa sopeutua siihen. Jääkauden jälkeisenä aikana, varsinkin tuhansia vuosia sitten, ilmasto muuttui nopeasti ja varmasti lämpötilaerojen vuoksi sisälsi voimakkaitakin myrskyjä. Myös merivirtojen lämmittämä merenpohjan metaaniklatraatit aiheuttivat voimakkaita tsunameja ym. ongelmia, jättimäisessä muodossa. Muutokset ovat siis rajuja lämpötilan noustessa, mutta myös lämpötilojen laskiessa. Myrskyt muodostuvat aina lämpötilaerojen seurauksena.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tämäkin vaatiin lisäselitystä, koska Ylen meteorologeille ei mikään ole selvää, miten esim. Mosambikiin iskenyt myrsky muodostui. Maapallon napaseudut ovat tärkein osa myrskyjen ja etenkin hurrikaanien muodostumisessa. Tälläkin hetkellä Etelämantereen lämpötilat huitelevat jopa yli miinus 50 C, ja kylmenee edelleen. Tuosta kylmä tiivis ilma laskeutuu navalle, ja vaihtaa suuntaa merelle. Muodostaa ilmakehän kierrossa matalapaineen Mosambikin leveysasteilla voimakkaan matalapaineen, josta haihtuu vettä, alkaa muodotumaan kiertoliikettä, maapallon pyörimisestä ja etläisellä pallonpuoliskolla myötäpäivään, korvausilmaa tulee jatkuvasti lisää navalta, ja kiertoliike muodostaa rajun hurrikaanin. Matalapoaineen imiessä lisää vettä mukaansa, se tiivistyy pilvissä, ja linkoaa ympärilleen, josta jättimäiset rankkasateet hurrikaanin reunoilla. Systeemi on hyvin yksinkertainen. Asiaam mutkistaa alue, johon sateet osuu, maa on painunut Afrikan mantereen repeämän vuoksi, vesi jää paikalleen jne.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Jaa että ihmiskunta kuluttaa uusiutuvista luonnonvaroista 8:ssa kuukaudessa 12 kuukauden verran….
Tietääkö kukaan sitten luinnonvarojen kokonaismäärää?
Silloin voitaisi laskea milloin kaikki loppuu. Olisi kiva kuulla onko se päivä lähellä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ei se ainakaan hiili lopu, jokaiselle maapallon asukkaalle riittää hiiltä maankuoressa 2500 miljoonaa tonnia, laskettuna kokonaishiilen määrästä noin 18 tuhatta miljardia tonnia. Hiekkaa jokaista kohden riittää paljon enemmän. Makeaa että riittää jokaiselle vähintään 10 000 litraa/vuorokaudessa, vauvasta vaariin, ja Marsista saadaa lisää. Merivettä riittää myös, saa juoda niin paljon kuin haluaa, kuten avaruus ei lopu kesken. Ilmaa jokaiselle on riittävästi, luokkaa kuutiokilometri, joka pudistuu jatkuvasti käytön jälkeen, uudistuu luonnon puhdistuksessa. Hengitämme paljolti samaa ilmaa, kuin esihistorialliset eläimet, kuten juomme moneen kertaan käytettyä vettä. Jokainen litra vettä, mitä olemme juoneet, on käynyt jonkun eläimen virtsanerityksen kautta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Se myös kaupunkivihreiltä tahtoo unohtua, että betoninvalmistus tuottaa ilmakehään enemmän hiilidioksidia kuin lentoliikenne.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Niinpä, ja vihreät haluavat kasvattaa betoniviidakoita, sen sijaan että ihmiset asuisivat puisissa omakodeissaan. Puiset kerrostalolähiöt tuo mieleen Lontoon ja Turun palot, palomassaa liian paljon ja lähekkäin.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kumpaa vähennät ennemmin: rakentamista vai lentämistä? Betoni on tarpeellista, rakennusten perustuksia, suurempia taloja tai siltoja ei tehdä ilman betonia. Kyllä ihmiset tuntevat hiilidioksidin lähteet, vaikka persut eivät niitä edes välitä oppia.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti