Perussuomalaiset

Petteri Leinonen

Olisiko kesäkuussa aika äänestää Perussuomalaisia?

2 kommenttia

Perussuomalaisilla on Utajärvellä tarjolla poikkeuksellisen laaja ja tasokas ehdokasjoukko, joka on luvannut antaa panoksensa kuntalaisten käytettäväksi. Meillä on ehdokkaina nuoria, keski-ikäisiä, sekä vanhempia ihmisiä, joilla on osaamista monipuolisesti yhteiskunnan eri tehtävistä. Listallamme on pitkän kokemuksen omaavia kuntapäättäjiä, sekä uusia ihmisiä tuoreine ideoineen ja ajatuksineen. Tähän joukkoon todella kehtaa kertoa kuuluvansa!

Meitä ehdokkaita yhdistää laajasti kyllästyminen paikkakunnan pinttyneeseen päätöksentekokulttuuriin, jossa asiat tapahtuvat vain Kepun siunauksella, ikään kuin asioita ei muuten pystyisi hoitamaan. Tämä on ollut monella meistä myös yhtenä tärkeänä motivaatiotekijänä lähteä mukaan ehdokkaaksi. Haluamme tuoda avoimuutta päätöksentekoon ja muuttaa ajattelu- ja toimintatapoja. Me välitämme paikallisista ihmisistä, emme vain äänestäjinä edustuksellisen demokratian kautta, vaan myös vaalien välisenä aikana. Ihmisten ääni pitää tulla kuuluviin. Asioita ei saa päättää kabineteissa, hyvävelikerhoissa tai saunailloissa, vaan ne on neuvoteltava yhteisesti kunnan päättävissä toimielimissä. Ihmisen poliittinen suuntaus ei saa myöskään olla enää jatkossa este työmahdollisuuksille tai etenemiselle uralla. Tästä haluamme pitää huolen.

Miksi Perussuomalaisia kannattaisi äänestää?

Moni kuntalainen pohtii nyt ensimmäistä kertaa perussuomalaisten äänestämistä. Mitkä asiakysymykset erottavat meidät muista puolueista? Monesta peruskysymyksestä vallitsee eri ryhmien kesken suhteellisen laaja yhteisymmärrys: esim. terveyspalvelujen saatavuus, vanhus- ja vammaispalvelujen säilyttäminen paikkakunnalla, terveellisten ja turvallisten kasvu- ja oppimisympäristöjen tarjoaminen koululaisille, lukion säilyttäminen, tieverkon kunnossapitäminen, yritystoiminnan houkutteleminen paikkakunnalle… On myös asioita, joista emme ajattele samoin. Näemme nämä asiat erilaisten arvojen ja viitekehyksien kautta. Pyrimme aktiivisesti löytämään ratkaisuja ja kompromisseja erilaisiin ongelmiin.

Tuulivoimaa harkitusti

Näissä vaaleissa suurimmaksi yksittäiseksi kysymykseksi on noussut tuulivoimarakentaminen. Tässä asiassa näkemyksemme muihin puolueisiin eroaa merkittävimmin. Me lähestymme asiaa ennen kaikkea ihmisten turvallisen ja terveellisen elinympäristön, sekä omakotitalojen ja loma-asuntojen omistajien omaisuuden suojan näkökulmasta. Nämä ovat asioita, jotka luovat edellytyksiä onnelliselle elämälle, kuten Utajärven slogan kuuluu. Muut puolueet lähestyvät asiaa hyväuskoisesti lähinnä niistä lupailtujen kiinteistöverotulojen näkökulmasta, välittämättä tuulivoiman lukuisista haittavaikutuksista. Kepu on luonut voimakkaasti uhkakuvaa kuntatalouden romahtamisesta, mikäli tuulivoimaloita ei paikkakunnalle saada. On kuitenkin syytä muistaa, että Utajärvi on kyennyt toimimaan itsenäisenä kuntana yli 150 vuoden ajan ilman tuulivoimatuloja. Utajärvi on monen muun pienen maaseutukunnan tavoin täysin riippuvainen valtionosuusjärjestelmästä. Tärkeä tehtävämme on huolehtia, että näitä tuloja maksetaan jatkossakin ja toisaalta huolehtia, että täällä ylipäätään asuu ihmisiä, joiden perusteella valtionosuuksia maksetaan. Tuulivoimasta saatavat lisätulot toimisivat korkeintaan kuntatalouden pikavippinä, aiheuttaen samalla kunnan vetovoimaisuuden heikkenemisen.

Meillä olisi tähänkin asiaan tarjottavana hyvä kompromissi, jossa tuulimyllyt sijoitettaisiin riittävän kauas asutuksesta, määrittelemällä tuulivoimarakentamiselle suojaetäisyydet. Tällöin tuulivoiman haittavaikutuksia saataisiin vähennettyä. Tämä ei, ainakaan nyt ennen vaaleja, ole kelvannut muille puolueille vaan ne ovat yhteisessä valtuustoaloitteessaan 25.3.2021 vaatineet laajan hajautetun tulivoimarakentamisen valmistelun jatkamista.

Täyskäännös maahanmuuttopolitiikkaan

Toinen teema, jossa näkemyksemme eroaa muiden puolueiden linjasta, on suhtautuminen humanitääriseen maahanmuuttoon, eli kiintiöpakolaisten ja turvapaikanhakijoiden ottamiseen ns. kuntapaikoille. Emme näe sitä hyödyllisenä sen enempää kuntalaisten, kuin paikkakunnalle vastentahtoisesti määrättyjen maahanmuuttajienkaan näkökulmasta. Kunnan vähäisestä vuokra-asuntotarjonnasta johtuen tarvitsisimme kaikki saatavilla olevat vuokra-asunnot paikkakunnalle muuttoa suunnittelevien lapsiperheiden ja muiden tänne pyrkivien nettoveronmaksajien käyttöön. Päätöstä valmisteltaessa esitetyt arviot palvelutarjonnan kasvamisesta, asukasluvun kääntymisestä nousuun ja työpaikkojen ja työvoiman lisääntymisestä ovat osoittautuneet pelkäksi haihatteluksi. Viime aikoina esiin nostetut suunnitelmat aikuisten maahanmuuttajien perusopetuksen järjestämisestä lasten perusopetuksen yhteydessä tyrmäämme täysin. Koululaisille ja opetushenkilöstölle tulee antaa työrauha.

Suu säkkiä myöten

Yksi seikka, joka ei ole selkeästi tullut muiden puolueiden avauksissa vastaan ovat säästöt osana talouden tasapainottamista. Näemme, että tilanteessa, jossa selkeästi kunnan tulopohja on heikkenemässä, on haettava aktiivisesti säästöjä. Ne on aloitettava kunnan hallinnosta, pienentämällä valtuuston kokoa seuraavan vaalikauden alusta. Näin pieni kunta ei tarvitse yhdeksäätoista valtuutettua, vaan kuntalain edellyttämä minimi 13 riittää hyvin. Säästöjä on saatavissa monesta muustakin kohtaa, mm. kunnan henkilöstörakennetta tarkastelemalla. Suorittavia käsiä kyllä tarvitaan peruspalveluiden turvaamiseksi, mutta ylisuurta julkista sektoria ”suojatyöpaikkoineen” ei kunnan tule ylläpitää. Lihavat vuodet ovat takana päin ja lähitulevaisuudessa kunnan on keskityttävä entistä enemmän sen lakisääteisten perustehtävien hoitamiseen. Esimerkiksi maahanmuuttobisnes ei ole kunnan perustehtävää ja siitä tulee luopua. Kaikkeen muuhun mukavaan voidaan panostaa sen mukaan, mihin rahat riittävät. Viime vuosina harjoitettu velaksi eläminen on lopetettava.

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Nimetön
#3

Hyvä kirjoitus! Näin etelän ihmisenä piti oikein kartasta katsoa, että missä on Utajärvi ja sielläpä on Pohjois-Pohjanmaalla. Ja onpa tosiaan teillä asukaslukuun nähden loistava määrä kuntavaaliehdokkaita. Teillä on näköjään kunnanvaltuustossa 17 paikkaa, joista 10 on kepulla. Ei ihme, että muutosta halutaan! Hyvää menestystä PS-ehdokkaillenne kuntavaaleissa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#6

Se on oikein , Petteri vaadit / vaaditte uudistusta ! Ne vanhat kepukunnat , ovat kovasti tunkkaisen tuntuisia !?!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000