Metsä on aina auringonnousussa – pian on työtä tarjolla
Neljännes noin 175 000 työntekijästä metsä- metsäenergia-alan ketjussa on jäämässä eläkkeelle seuraavan kymmenen vuoden aikana. Metsäkoneen- ja puutavara-auton kuljettajia, metsureita, saha- ja paperiprosessin osaajia tarvitaan. Vanheneva metsäammattisukupolvi on jättämässä suurta aukkoa taakseen, se on täytettävä. Lisäksi tarvitaan metsäenergiasektoriin tekijöitä, sekä puurakentamisen, prosessiteollisuuden, biotuotetekniikan, kemiantekniikan ja kaupallisen alan ammattilaisia.
Metsäalan koulutusta on lyöty matkalla julmasti ja lyhytnäköisesti korville. Metsätalotta on manattu aika ajoin auringonlaskun alaksi. Opinahjoja ja opiskelulinjoja lakkautettiin. Metsäopetuksen koulutuksen järjestäjiä on vielä noin 20. Koulutus on haasteellista ja kustannuksiltaan se kuuluu kärkipäähän. Kalusto, laitteet ja runsas käytännön opetus ovat arvokkaita ja välttämättömiä. Keskimääräinen suomalaisen ammattikoulutuksen yksikköhinta on noin 10 000 euroa. Metsäkoneenkuljettajien koulutuksessa ne ovat esimerkiksi noin 25 000 euroa.
Metsäteollisuus on syyllistynyt omalta osaltaan alasajoon ja mm. metsuriammattikunnan ja metsäkoneenkuljettajien näivettämiseen. Metsureita tarvitaan vielä. Positiivisen viestinnän kasvun myötä kiinnostus on alkanut jälleen viritä. Eri koulutushaarojen aloituspaikkoja jää tästä huolimatta täyttämättä ja nykyarkea vaivaavat keskeyttämisetkin ovat yleinen ongelma.
Metsäsektorin vetovoima on selvästi nousussa. Suomalaisen metsäteollisuuden uudet miljardi-investoinnit ja ulkomaalaisten vastaavat, kuten kiinalaisen Kaidin, miljardisuunnitelmat jalostuslaitosten suhteen antavat potkua. Kasvava ja uusi metsään ja metsäenergiaan perustuva tuotanto potkii tarvetta liikkeelle
Kaikki alkaa taimesta, taimikosta tyveltä ja kannolta. Metsän suunnitelmallinen hoito on välttämätöntä. Kaikkea ei voida tehdä koneellisesti. Markkinointiin ja puun irtiottoon tarvitaan lisäresursseja. Mitään ei tapahdu, ellei palveluja tilata, tai kauppaa tehdä.
Metsäala on myös naisistunut 1990-luvulta alkaen. Metsäammattilaiseksi ja metsäkoneen kuljettajaksi ohjautuu ja haluaa yhä useampi metsäammattinainen. koneellistuminen ja töiden keventyminen ovat avanneet naisistumiselle uraa. Nuoria naisia tulisi kannustaa enemmän metsäoppiin. Metsäalalle tarvitaan itsenäiseen työskentelyyn kykeneviä käytännönläheisiä ja maalaisjärjellä varustautuneita ihmisiä. Tämä tulee opojenkin tiedostaa. Työstä riippuen, myös sosiaalisuudella on tilaus ja tarve. Muussa tapauksessa opinnot saattavat keskeytyä. Myös liika teoria voi tappaa orastava metsäosaajan alun.
Itsenäisen työn tekijöitä saadaan houkuteltua metsäalalle koulutukseen panostamalla. Oppilaitosten yhteistyön ja valtion antaman rahoituksen on parannuttava. Bioenergiaosaaminenkaan ei etene tavoitteiden mukaan, ellei maan hallituksen tavoitelupauksista pidetä kiinni. Oppilaitokset ovat yhdistäneet voimiansa mm. Metsäopetus-sivustolla, jolla lupaillaan käytännönläheistä, nopeaa ja hyvin palkattuun työhön valmistavaa koulutusta.
Metsätalouden ja -energian tuotantoketju työllistää Suomessa noin 175 000 ihmistä. Jos ja kun neljäsosa alan nykyisestä työvoimasta eläköityy seuraavien kymmenen vuoden aikana, alkaa olla todella kiirus. Metsä- ja energia-alan uudistuminen ja investoinnit kasvattavat osaajien tarvetta. Kehittyviä alueita ovat mm puurakentaminen ja energiatalouden osa-alueet. Koulutuksesta ja työssä oppimisesta on huolehdittava, sillä metsäala tarvitsee tuhannen uutta osaajaa vuosittain. Moni asia riippuu edelleen hallituksen päätöksistä, mm. siitä pitävätkö luvatut biotalouden linjaukset.
Seuraava yhteishaku päättyy 14. maaliskuuta ja metsätalouteen voi suuntautua monella tapaa, mm.:
■ Metsäalan perustutkinnosta voi valmistua metsuri-metsäpalvelujen tuottajaksi, metsäkoneenkuljettajaksi, metsäkoneasentajaksi tai metsäenergian tuottajaksi.
■ Tyypillisiä ammatteja ovat myös puutavara-autonkuljettajat, metsäpalveluyrittäjät, metsänparannuskoneenkuljettajat, bioenergia-alan työntekijät ja taimitarhatyöntekijät.
■ Metsäteollisuuden tuotannon tehtävissä sopiva pohjakoulutus on esimerkiksi prosessiteollisuuden tai puualan perustutkinto. Ne sisältävät sahateollisuuden, levyteollisuuden, paperiteollisuuden, kemiantekniikan, biotekniikan ja teollisuuspuusepän osaamisalat.
■ Tulollaan on vuonna 2019 uusi puuteollisuuden tutkinto
Tekstin aiheet:
Osallistu keskusteluun!
0 kommenttia