Perussuomalaiset

Minna Reijonen

Äidillä se kesti 15 vuotta, tyttärellä enää viisi

Oranssinsävyisessä kahvinkeittimessä ruplattelee vesi. Kohta kahville. Keittiön lattialla kudotut raitamatot. Sinistä, punaista ja keltaista. Radiossa soi uusin syksyn sävel, Minttu sekä Ville. Puhelin ruuvattavin numeroin on eteisessä puhelinpöydällä.
Maitopurkissa komea piirretty maisema lehmineen, taloineen ja kaivoineen. Maisema maitolitran kyljessä jatkui purkkia kääntelemällä. Askartelemalla purkkien pahvit irti ja liimaamalla ne toisten jatkoksi sai loputtoman maalaismaiseman. 80-luku.
Vuosikymmen vaihtui. Sama kahvinkeitin ja hella tekivät moitteettomasti työtänsä. Kodinkoneet olivat pitkäaikaisia iloja. Pesukone pesi perheen pyykkiä parhaimmillaan yli vuosikymmenen.
Äitien kodinkoneet kestivät vuosia. Tyttärien vastaavat eivät enää kestäneetkään. Mitä oikein tapahtui?
Koneita tuli lisää, mutta käyttöaika tuntui vain typistyvän.
Roskaamista pitäisi välttää. Koneiden käyttöikä lyhenee. Tässä on ristiriita. Jos jokainen uusii kaikki kodinkoneet kodissaan neljän vuoden välein, tulee roskaa paljon.
Uudessa koneessa on energiatehokkuuden glamouria. Ei kulu paljon sähköä ja luontoystävällisyyttä korostetaan. Kerrotaanko jossain koneessa, että kuinka paljon uuden koneen valmistaminen kulutti tai saastutti? Eikö kokonaisuuden pitäisi ratkaista?
Harvaa konetta kannattaa nykyisin korjata. Osat ovat lähes kalliimpia kuin uusi vastaava laite takuuaikoineen. Eikä osia ehkä ole saatavillakaan.
Korjautatko mieluummin entisen kopiokoneen vai vaihdat uuteen? Uusi laite väreineen saattaa olla halvempi kuin vaihdettavien väripatruunoiden hinta.
Usein käy niin, että entinen laite menee hävitykseen ja uusi tilalle.
Mummolla puhelin kesti vuosikymmeniä. Jokainen tietää, että ei enää. Viisi vuotta vanha puhelin mielletään ikälopuksi ja päivityksiä ei enää tipu.
Bisnestä ja kulutusta toivotaan. Toivoisin silti, että kodinkoneita kannattaisi korjata ja osia olisi saatavilla.
Luulen, että jos joku tavaramerkki ottaisi ekologiseksi teemakseen korjattavuuden, se voisi olla ostopäätökseen positiivisesti vaikuttava asia.
On harmittavaa, jos siistin ja muutoin hyväkuntoisen kodinkoneen joutuu hylkäämään pienen viallisen osan takia.
Arvostan ehdottomasti kotimaisen teollisuuden säilyttämistä Suomessa.
Minna Reijonen, perussuomalaisten kansanedustajaehdokas

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Isältä pojalle sama keitin
Tyytyväinen
#1

Ostin kullan värisen MokkaMasterin 1998. Sama keitin on edelleen toiminnassa. Kannu on kaksi kertaa pudonnut hajoten, samoin vesisäiliön kansi. Varaosia saa marketeista. Putsaan keittimen kalkista etikkavedellä kerran vuodessa.
Keittimen saa purettua osiin ja putsattua/uusittua. Tiputusvarsi on syytä putsata useimmin koska siihen roiskuu suppilosta kahvia. Irtoaa vetämällä.
Sukulainen osti Masterinsa Saksasta 1970 luvulla, ja sama on edelleen käytössä!!!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000