Perussuomalaiset

Matti Rinnekangas

Perheiden ja nuorison suojelusuunnitelma, Unkarin malli

Unkarin valtio osallistuu perheen perustamiseen liittyviin kustannuksiin verovähennyksin, korkotuettujen lainojen, lasten hoitopaikkojen luomisella sekä suorien investointi avustusten avulla. 

 

Nuorten avioituneiden perheiden tukeminen lasten hankkimiseksi. 

1. Koroton laina nuorille aviopareille perheiden yleisiin tarkoituksiin. 

Mikäli perheen vaimo on 18-40 vuotias, perheellä on oikeus saada pankkilainaa 0% korolla. Laina summan maksimi on 31250 euroa. Laina tulee maksaa takaisin 20 vuodessa. Kuukausittainen maksu erä ei saa ylittää 157 euroa. Mikäli lapsi syntyy 5 vuoden sisällä, laina pysyy korkotuettuna. Lapsen syntyessä lainassa on 3 vuoden lyhennys vapaa. Toisen lapsen syntyessä on lainassa myös 3 vuoden lyhennys vapaa. 2 lapsen synnyttyä, laina pääomaa vähennetään 30%. 3. lapsen synnyttyä lainan pääoma nollautuu. Valtio takaa lainan.  

 

2. Asunnonlainan korkotuki. 

Uusille ja käytetyille asunnoille tarjotaan valtion korkotukemaa lainaa, jonka maksimi korko 3 %. Lainan määrä 2 lapsisella perheellä on 31250 euroa. Lainan määrä on 3 tai useamman lapsen perheellä 46875 euroa. Ostokohteen kiinnitysarvossa tiettyjä rajoitteita (109375 euroa). Unkarin kansalaisilla on tiettyjä mahdollisuuksia käyttää etua myös Euroopan talousalueen ulkopuolella.

 

3. Laina lyhennystuki lapsi perheille. 

Mikäli perheellä on suunnitelmia kolmen (3) tai useamman lapsen hankkimiseksi, myönnetään perheelle lainan lyhennystukea. Jos perhellä suunnitteilla 3 tai useampi lapsi, lainojen lyhennystuki on 3125 euroa. Jokaista lasta kohden myönnetään lyhennystukea 3125 euroa. Kolmannesta lapsesta lyhennystukea myönnetään 12500 euroa. Lainan lyhennystuki myönnetään 12 raskausviikon jälkeen. 

 

4. Auton osto ohjelma isolapsisille perheille (3 tai enemmän lapsia).

Unkarin valtio tukee monilapsisien perheiden auton ostoa. Jos lapsia 3 tai enemmän, tukea myönnetään uuden auton ostoon 7812 euroa (maksimi 50 % uuden auton arvosta). Autossa tulee olla vähintään seitsemän istuinta. 

 

5. Täydellinen verottomuus äideille eläkeikään saakka, jos lapsia 4 tai enemmän. Mikäli naisella 4 tai useampi lapsi, nainen vapautetaan täydellisesti tuloveron maksusta. Tämä vapautus koskee tuloja, jota saatu palkkatulona. 

 

6. Isovanhempien lasten hoitopalkkio. 

Alle eläkeikäiset isovanhemmat ovat oikeutettuja lasten hoito palkkioon, mikäli toinen tai molemmat vanhemmat ovat töissä. Palkkio maksetaan isovanhemmille, ei vanhemmille. Vain toinen isovanhemmista voi hakea palkkiota, mutta palkkiota voi hakea myös useampien lastenlasten osalta. 

 

 

 

7. Lasten hoitopaikkojen lisäys 50000 paikasta 70000 paikkaan. 

Unkarin nykyisten lasten hoitopaikkojen lukumäärä nostetaan 50000 paikasta 70000 paikkaan vuoteen 2022 mennessä. Päivähoito paikat kohdistetaan vanhemmille, jota haluavat palata työelämän palvelukseen. Päivähoito paikkojen lisääminen avaa mahdollisuuksia yksityissektorin palvelun tarjoajille. Päivähoitopaikkojen lisäys ohjelman toteuttaa Unkarin Humaani Resurssien Ministeriö. 

 

Näiden ja aikaisemmin toteutettujen uudistusten on todettu lisäävän lapsi perheiden ja nuorten parien tulevaisuuden uskoa. 

 

Erona käytyyn suomalaiseen keskusteluun Unkarissa on lapsiperheiden tuen investointi painotteisuus. Perheen tukien laina painotteisuus, lainaerien lyhennystuki sekä korkotuki ovat valtiolle rauhoituksellisesti edullisia ratkaisuja suoriin tulonsiirtoihin verrattuna. Perheiden on helppo suunnitella olemassa olevien sääntöjen mukaan omat taloudelliset suunnitelmat. 

Suomalaisessa keskustelussa pääpaino on tulonsiirroissa, jotka saattavat johtaa osaltaan perheitä tukiloukkuihin. Mielestäni nykyinen tukijärjestelmä joutaa kokonaan poistettavaksi. Lapsiperheiden tuen tulee aktivoida perheitä taloudelliseen aktiivisuuteen. Lisäksi odotan uteliaana innovatiivisten naisten taloudellisia, dynaamisia ratkaisuja, jos tuet eivät rajoittaisi mitenkään taloudellisia mahdollisuuksia.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Väen pitäisi vähetä, eikä kasvaa
#1

Pitäisi saada väestön kasvu vähenemään. Tulevaisuus nyt syntyvälle olisi parempi monessakin asiassa. Vähemmän kulutusta joka elämän sektorilla ja jokaiselle olisi työtä. Myös ilmasto kiittäisi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Punavihernatsi
#2

Pah. Unohtakaa tällaiset rasistiset viritelmät. Afrikka ja Lähi-itä ensin! Kuuluu hallitusohjelmaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#3

Hei. Kiitos Matti. Kiva, kun toit hyvän asian esille. On kiva huomata, että maapallolla on vielä ihmisillä tervettä järkeä ja jopa sitä käyttävät. Kumpa alkaisivat käyttämään myös Suomessakin. Ottakaamme hyvät asiat avuksi, toisten valmiista esimerkistä. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000