Perussuomalaiset

Matti Luostarinen

Suomi ei kestä segregaatiota

16 kommenttia

Muukalaisvihamielisyys kumpuaa keskiluokan ahdingosta ja alistetusta köyhälistöstä, kirjoittaa professori Heikki Hiilamo (HS 14.2). Globalisaatio on jakanut suomalaiset voittajiin ja häviäjiin jolloin epävarmuudessa elävät duunarit näkevät maailman hyvin eri tavalla kuin kilpailussa voittaneet. Teollisuuden alamäki on lisäksi koetellut miehiä tilastoja tulkiten ankarammin kuin naisia. Kun palkkatyöhön osallistuminen on samalla yhteisöllisyyden syntymisen, siinä mukana elämisen tärkein elementti, pitkäkestoinen työttömyys on muuttunut sietämättömäksi.

Segregaation syveneminen paheni

Kun samaan aikaan, viimeisimmän ja nyt julkaistun tutkimuksen mukaan, maahanmuuttajien integroituminen ei tule tapahtumaan jättämättä jälkiä, joiden tuloksena on segregaatiota, köyhtyviä ja eriytyviä yhdyskuntarakenteita, meillä on useita rinnakkain syntyviä ilmiöitä, jotka haastavat perinteisen asuntopolitiikkamme, työvoimapolitiikan, sosiaalipolitiikan ja nyt työn alla olevan maakunta- ja aluepolitiikan aivan uudella tavalla. Tähän me emme ole varautuneet. Emme ole pohtineet, mitä kaikkea nyt joudumme yhdistämään samaan aikaan syntyneen hybridiyhteiskunnan palasiin aluetaloutemme tehtävänä maantieteilijöinä ja sen suunnittelusta koutuksemme hankkineina.  Hilamo on taitava valtiotieteiljä ja filosofi, tuplatohtori, mutta ei biologi saati maantieteiljä näiden ohella. Maantieteiljä aloittaa karttoineen siitä mihin muut lopettavat. Hän ei kerro mitä nyt kuuluisi tehdä.

Niin kauan kun talous kasvoi ja välillä voimakkaiden uusien innovaatioiden tuloksena, nuorten suurten ikäluokkien työn tuloksena, kaikille riitti jotain jaettavaa. Elintason nousu veti myös uusia ryhmiä mukaan työnjakoon, etenkin nuorten perheiden äitejä, jolloin uusi palkkatyö, kaupungistuminen ja kaupunkilaistuminen, oli koko suomalaisen yhteiskunnan modernisaation tärkein edellytys ja synnytti pohjoisen hyvinvointiyhteiskuntamme. Tämä koski myös koko taloudellisen rakenteen ja sen maaseudun sekä kaupungin välisen vuorovaikutuksen syntyä. Tämän me osasimme ja professori Mauri Palomäki teki mallinsa runkokaavoineen, kuvaten keskukset ja niiden vaikutusalueet. Syntyi järjestys, joka muistutti vanhoja Christallerin, Löschin, Weberin, Dunnin jne. malleja. Vanhat maakunnat ja läänit, kunnat kaavamonopoleineen, saivat tukea seutukaavoittajalta.

Niin myös talous- ja sosiaalimaaantieteessä maaseudun kuin kaupungin suuri keskiluokka pysyi mukana samassa veneessä, joka loi yhteisen normiston, arvot ja kansallisen identiteetin kuntineen ja maakuntineen. Olimme siitä yksimielisiä eikä segregaatiosta puhuttu, sitä ei edes tunnistettu. Luonnonmaantiede oli tukemassa kulttuurimaantieteen tapahtumia, sosiaalista ja taloudellista muuttuvaa dynamiikkaa ja sen kasvavaa infrastruktuuria. Olimme valmiina siintymään seuraavaan vaiheeseen, teolliseen ja palveluyhteiskuntaan, informaatioyhteiskuntaamme. Agraari Suomi jäi sen tueksi mutta ei enää tärkeimpänä työllistäjänämme. Luonnonvarat eivät vaatineet valtavaa nuorten työvoimamassaa. Syntyi uudet sijainti eli lokalisaatioteoriamme. Tiede kulki koko ajan edellä ja siihen myös uskottiin myös talousmaantieteenä, sosiaalimaantieteenä ja suunnittelumaantieteenä.

Vieras metropoli ja globalisaatio

Metropolipolitiikan synty ja voimakas maahanmuutto ovat vieras ilmiö Suomelle. Pääkaupunkiseutu ja valtaosa Suomesta, maaseutu ja luonnonvarojen Suomi, elävät omaa elämäänsä eikä niitä tule edes vertailla keskenään. Sama koskee muuttoliikettä ja sen luonnetta. Tavoitemuuttajia ei pidä sotkea pakkomuuttajiin saati terrorin alta pakenevia ja henkensä uhalla liikkuvia ihmismassoja perinteiseen muuttoliikkeeseen.

Tavoitemuuttajalla on valmiuksia muuttoon, hän on hakemassa parempaa elintasoa ja työtä, odottaa muutoltaan sellaisia positiivisia, taloudellisia ja sosiaalisia positiivisia tuloksia, joita lähtömuuttoalue ei hänelle tarjoa. Pakkomuuttaja on taas liikkeellä paeten sotaa, julmuuksia, on traumatisoitunut ja täysin valmistautumaton poismuuttoon kotiseudultaan.

Hän ei ole valmis muuttoon, hänelle muutto on tapahtumana epämiellyttävä, hankitun lähiyhteisön identiteetin hävittävä. Hän on vailla minkäänlaista motivaatiota muuttoonsa. Pakkomuutossa ihmiset ovat mukana tapahtumassa, joka aiheuttaa heille katkeruutta, turhaumaa, vihaa, aggressiota ja juurettomuutta. Suomessa tällaista tapahtui etenkin Sompion allasmuuttajien kohdalla, joilla ei ollut mitään toivoakaan päästä takaisin kotikyliinsä sen jälkeen, kun ne oli haudattu vesimassojen alle. Kun tätä tutkin, tein ensimmäistä väitöskirjaani, aihe oli globaali ja haastava.

Hälytysmerkkejä ei havaittu

Suomessa liki kaikki yhteiskunnan tasapainoisesta kehityksestä kertovat mittarit näyttävät nyt punaista. Työttömyyden ohella myös syntyvyys on laskenut ja on alhaisimmillaan 1860-luvun nälkävuosien. Yhteiskuntamme perinteiset instituutiot horjuvat ja äänestysprosentti on alhaisimmillaan sekin. Meillä ei ole mahdollisuutta ottaa vastaan nyt sellaisia muita hybridiyhteiskunnan muutosten paineita, pakkomuuttajia, jotka järkyttävät yhteiskuntarauhaamme.

Tämä ei korjaudu hokemalla käsitteitä ”tolkun” ihmisistä niin kauan kuin kansainvälisissä mittauksissa vertailemme omaa elämäämme suhteessa aikaisempaan. Emme pakkomuuttajien elämään ja sen traumaattisiin juuriin Syyriassa, Irakissa, Afganistanissa tai Venäjältä tänne muuttaen. Venäjä on turvallinen maa ja Suomi äärimmäisen haavoittuva pieni kansakunta niin kieli- kuin kulttuurialueenakin vastaanottamaan kymmenien miljoonien metropolien tapaan segregaatioita ja slummeja kestäviä yhdyskuntia.

Osallistu keskusteluun!


16 kommenttia
Mitä tarkoitat hybridiyhteiskunnalla
#1

Voisitko seuraavassa blogissa avata käyttämäsi termin, jota en tunne yleisemmin käytetyksi. Ilman termin selkeää ymmärtämistä osa tekstiä muuttuu sanahelinäksi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#2

Todella hyvä kuin syvälle luotaava blogi mm.tämän kansakunnan elintilasta + muutostiloineen jossa juuri elämme. Tulee mm.tunnetuksi ”uusia sanamuotoja pakolaisuudesta” ;
tavoite/-pakkomuuttajatkin omine saarekkeineen ja kuinka ne muuttavat sitä yhteiskuntaa mistä lähtevät että minne saapuvat. Yhteiskunnankin pitää silloin sopeutua – toimiakseen.

Hyvin voi itse myös kuvitella että jopa omaksua yhteismaailmallisen muutostilan joka on jatkuvassa ”sopeutumisvaiheessa” uuteen vaiheeseen,eikä hybridiyhteiskunta nyt kuin tulevaisuudessakaan ole mitään utopistista yliammuntaa kaiken ns.kehittyessä.
Mm.tietokoneaikakaudella yhdessä digit.bittien maailmassa ihmisvirta joutuu pakostakin sopeutumaan ja sopeuttamaan itseään uusiin vallitseviin olosuhteisiin kuin elintilaansa.

Sana : segregaatiokin elää omaa aikakauttaan ja tulee tunnemuotona meille esille yhteiskunnan muuttuessa eri väestöryhmissäkin kuin sen miten sen itsessämme ympärillämme tunnemme – yksityishenkilöinäkin !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Totta kai, mutta
Vihainen
#3

”Meillä ei ole mahdollisuutta ottaa vastaan nyt sellaisia muita hybridiyhteiskunnan muutosten paineita, pakkomuuttajia, jotka järkyttävät yhteiskuntarauhaamme.”

Mutta miksi PS lisää muutospaineita kaikilla tahoilla: EU-lepsuilu, amerikkalaiset sotakoneet Kuopioon, Venäjän näykkiminen, joutava turvallisuusasioilla pelottelu, median Nato-aivopesun tukeminen, jne.
70 vuotta pärjätty hyvin ja nyt Suomen johto sotkeutuu maailman asioihin joka puolella, ja maa on ihan sekaisin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Evakko-Tekla
#4

Juuri niin. Suomen petturivallanpitäjät sotkevat meidät yhdistymään asioihin, jotka eivät meille kuulu. Maailmaa parantakoot suurvallat, pienet kansat saavat keskittyä omiin etuihinsa, oikeutetusti.

Aiemmin allekirjoitetuista sopimuksista tulee pitää kiinni, kunnes aika mitätöi ne. Niin on käynyt turvapaikkasopimukselle; se on vesittynyt maahanmuuttoväyläksi. Romukoppaan, yya:n seuraksi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Maalaispoika
#5

Muukalaisvihamielisyys on puppua! Kaikenlaiset ulkomaalaiset ovat kotiutuneet tänne, poislukien suuri osa muslimeista. Täällä suhtaudutaan kielteisesti primitiivikulttuureihin, se ei ole rasismia eikä muukalaisvihamielisyyttä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

MrMr
#6

Elintasopakoloiset vaan kiireesti takaisin mistä tulivatkin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#7

EU:n piti olla rauhanliitto mutta EU on jakanut euroopan kansan kahtia. EU on tuonut sodan eurooppaan joskaan ei vielä konkreettisesti niin sitä kohti ollaan menossa hyvää vauhtia. Onko EU kiima niin voimakas joillakin päättäjillä että sen eteen kannattaa uhrata koko eurooppa. Suomella ei ole mitään sananvaltaa, meitä viedään kuin pässiä narussa kohti kaaosta. Tuntuu kuin kaikilta olisi mennyt järki eikä nähdä nenäänsä pitemmälle. Onneksi olen senverran vanha että en tule tätä toivottavasti näkemään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#9

Miten sellaisen voi menettää jota ei ole koskaan ollutkaan?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#8

Me tolkun ihmiset olemme vihaisia omille päättäjiämme, jotka on yllätetty housut kintuissa maahanmuutto asiassa ja ovat antautuneet vyöryn edessä tekemättä mitään sen torjumiseksi, kuten muut Euroopan maat.
Puhetta, puhetta tulee mutta siinä kaikki.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

MrMr
#10

Miten päättäjiksi saataisiin tolkun ihmisiä? Nyt siellä on tolloja pyrkyreitä, narsistisia pellejä ja tyhjäpäisiä kanaemoja. Muutama fiksu koko eduskunnasta löytyy, perussuomalaiset kyllä parhaimmistoa…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mammastiina
Vihainen
#11

Pelottaa todella tuo Nato- mielisyys. Koska Ps on alkanut edistää liittymistä Natoon ja EU_kriittisyydestä on vain varjo jäljellä?. On erottava hyvissä ajoin puolueesta, jos ei Suomessa sodita kohta Venäjää vastaa niin ainakin keskenämme. J.Niinistö on laitettava valvontaan ja Timo sairaslomalle??? ei luottamusta herättää sanottavaa löydy. Ja köyhätkin on laittettu kyykkyyn.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ei kestä, ei
#12

Suomi ei enää kestä yhtään mitään.
Talous on tapissa, kaikki rahat menneet. pelkkää lainaa jäljellä.

Näin huonossa jamassa Suomi ei ole ollut vielä ikinä itsenäisyytensä aikana.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mamu kuin mamu ei ole mamu
#13

Voiko näitä rajan yli tulleita ja taikasanan sanojia edes nimittää maahanmuuttajiksi?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Reserviläinen
#14

Sipilän kutsuhuuto raikaa ja möliseviä pa(k)holaisia tunkee rajan yli!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

DreamIsOver
#15

Käytännön esimerkki eriytymisestä:
En enää käy Helsingin Itäkeskuksessa kuin aivan välttämättömästä syystä esim Postissa.
Syynä on se että kauppakeskuksessa ei enää tunne olevansa Suomessa vaan se on maahanmuuttajien viihtymiskeskus, jossa tuntuu kuin Suomi olisi vallattu.
Täytyisikö minun käydä jossain psykologilla jotta aivoni voisi puhdistautumista tästä ’muukalaisvihamielisyydestä’?
Valtion uudelleenkoulutusleirejä muukalaisuusvihamielisille, hehheh?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Reserviläinen
#16

Suvakkien johtamia uudelleenkoulutusleirejä on päiväkodeissa, peruskouluissa ja muuallakin.
Kommunistien ja kulttien aivopesutekniikat on otettu käyttöön myös valtamediassa ja työpaikoilla.
”Vääräuskoisista” tehdään ilmiantoja ja heitä vainotaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000