Perussuomalaiset

Matti Luostarinen

Pystyyn nostettu piisami

Hesari pohtii kulttuurisivuillaan (9.5), Euroopan ja Timon päivänä, taiteen osuutta hyvinvointiimme. Sitä on tutkittu paljon. On hyviä ja huonoja tutkimuksia, vaaratonta ja vaarallista. Valtaosa on maksettua ja vaaratonta. Joskus tutkimusmenetelmät ovat kehnoja ja todisteet riittämättömiä. Usein kirjoitellaan kulttuurin arvoista ja normeista mutta tarkoitetaan ihmisten tunteita. YK:n 27. artiklan mukaan jokaisella meistä on oikeus vapaasti osallistua yheiskunnan sivistyselämään, nauttia taiteesta sekä päästä osalliseksi tieteen edistyksen mukanaan tuomista eduista.
Toteutuvatko kulttuurin, tieteen ja taiteen oikeudet kaikkien kohdalla? Totta kai tiede ja taide tuottaa hyvinvointia ja näemme ympärillämme vain niiden tuotteita ja vaikutuksia. Elämme niistä myös pelloillamme ja täytämme vatsamme. Kyse onkin siitä, pääsevätkö ihmiset, sukupuolesta, rodusta ja etenki iästä riippumatta osalliseksi kaikesta tästä sivistyksen tuomasta hyvinvoinnistamme.
Ihmiset kaipava mielekästä elämää. Miten se määritellään, ellei sitten kulttuurin, tieteen ja taiteen kautta. Sekä lapset että vanhukset kaipaavat älykästä keskustelua, osallistumista, ei vain passiivista seurantaa ja viihdettä, hömppää. Luterilaisella tyylillä laskostettuja lakanoita sänkyynsä ja sinne myös unohdettuina.
Me pidämme toki ihmisistä hyvää huolta, äideistä ainakin yhtenä päivänä vuodessa vanhuksinakin. Jono hoitokotiin on silloin aivan muuta kuin muina päivinä. Sen sijaan henkisen nälän hoidossa emme ole maailman kärjessä kulkevia osaajia. Emme huolehdi ja välitä niistä resursseista, joita kodit, koulut, yliopistot, palvelukeskukset tarjoavat varmistaen myös hienomotorisen toiminnan kehdosta hautaan. Siis ihmisiä varten tehtävän tutkimuksen ja taiteen, maaseudun ja kaupungin kehittymässä taiteesta ja kulttuurista koko ajan arjessa hyötyvinä yhdyskuntinamme asua ja viihtyä, tuntea elämänsä tarpeelliseksi ja sisältörikkaaksi. Itse tähän prosessiin koko ajan osallistuen.
Se ei ole likimainkaan elitistä itsetarkoitusta saati viihdettä tai tapa sijoittaa, hankkia varallisuutta. Kulttuurin, tieteen ja taiteen taloudellinen hyöty, on toissijainen. Kun rahoittajat alkavat vaatia tiettyjä mittareita, niitähän silloin tuotetaan ja niiden mukaan toimitaan ja niistä rahaan sidottu mediamme myös puhuu ja populistisella tavalla pulisee. Se on helpoin tapa kerätä rahaa ja ääniä. Mutta se myös rapauttaa sivistyksemme ja tekee meistä työttömiä, hyödyttömiä, elämän köyhäksi.
Kokemus syntyy vain kun pääsemme osalliseksi taiteesta ja tieteestä. Olemme siinä itse mukana. Jostakin syystä juuri henkisestä huolehtimiseen meillä ei näytä olevan nykyisin resursseja. Saman sivun Hesarin toinen artikkeli kirjoittaa koomikkojen ylipäälliköstä, presidentti Barack Obaman koomikon taidoista.
Siihen käytetään kuitenkin vain kaksi kappaletta ja loppu, toinen sivu, on omistettu Donald Trumpin ylistykselle käyttää medioita bisnesmiehen vainulla ja myös valtamedioita painostaen, pesukarhun märästä tukasta puhuen tarkoittaen Trumpin, miljardöörin, karismaattista olemusta. Raha sen pesee ja erottaa uitetusta ja pystyyn nostetusta piisamista. Se on taidetta jonka vain Donald Trump esikuntineen osaa. Ongelmana on vain se, kuinka hän saa presidenttinä koko kansakuntansa mukaan uitettujen ja pystyyn nostettujen piisamien ohjelmaansa.

Suomessa aiheesta kirjoitti taannoin Apu-lehti. Siinä ammattinsa hyvin osaava toimittaja sai valita viisi parhaiksi katsomaansa poliitikkoa ja kirjoitti heistä viimeiset ansiokkaat artikkelinsa. Yksi niistä liittyi tähän Timon ja Euroopan päivään ja siis Timo Soinin haastatteluun. Se oli otsikoitu tyyliin ”Rehellinen populisti”. Politiikka on mahdollisuuksien taidetta, jossa mahdollisuudet menestykseen on tunnettava tieteen ja taiteen keinoin. Hallituksessa populisti ei voi menestyä, totesi Soini, mutta tieteen ja taiteen keinoilla siellä kyllä menestytään. Se on lopulta ainut keino sivistysvaltiossa. Nostaa uitetut piisamit kameroitten eteen ja tehdä heistä ministereitä. Yhdysvalloissa uitetuista ja märistä pesukarhuista presidenttejä. Olettan, että he ovat miljardöörejä ja hankkineet taustan, joka on koulutetun ja ammattinsa osaavan diilin vetäjän armotonta elämää.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Nimetön
#1

Nyt se Piisami menee amerikkaan Presitentin kanssa Nato kosio matkalle

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Hämmentynyt
#2

Ihminen on ihmisen pahin uhka ja vihollinen loppujen lopuksi,Ihmiset ovat toisiaan vastaan ja se on kirous koko maailmalle.Tämä asia on suurin ongelma mielestäni ja mahdoton korjata ilmeisesti.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Persut on perseensä myyneet
#4

Maailmansota ja kunnon selkäsauna on ainoa konsti saada järki päähän ! Suomessakin oli järki päässä n.Puolivuosisataa ennen kun kansa ja päättäjät sekosi taas…Seköpäät saa mailman sodan aikaiseksi haluttiiin sitä tai ei. Suomen pahin seköpä ja maailmansodan haalija on Heidi Hautala ! mutta myös Tekstari ile ja Sota-jussi ja Stup tulee lähellä perässä.
Persujen äänestäjät (jotka nyt joutuu äänestämään perseen myynin seurauksena jaloillaan ) on taas toisessa äääripäässä ja haluaa rauhaa ja moraalia ja investointeja ja työtä maahan.
Tätä maata ja mailmaa ei pelasteta velkaantumalla ,Suurvaltojen provosoinnilla toisisaan vastaan,kansojen,rotujen,kielien,kulttuurien,uskontojen ,valuttojen ja sukupuolien sekoituksella ! päinvastoin niillä saadaan sellainen sekameteli soppa aikaan josta ei seuraa mitään muuta kun maailmansota ! Tämä on tahallista hommaa ,Jota ei persujen äänestäjät halua mutta takin kääntäjä perseen myyjät näkyvät haluavan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Persut on perseensä myyneet
#5

Ihminen todellakin on itselleen pahin uhka ,tämän todistaa se tosiasia että Suomen väestöstä on 10 % alkoholin ongelmakäyttäjiä (jotka lyhentää tahallaan tietentahtoen omaa elinikäänsä)
Kun mietitään asia pidemälle ja jätetään laskuista pois lapset opiskelijat ja eläkeläiset niin arvolta joka 7 työikäinen on alkoholiongelmainen joista osa ei pysty työelämään ja ne jotka ovat siellä mukana, eivät tietenkän voi antaa täyttä panosta ja näiden hyysämisessä ja niiden aiheuttaien ongelmien hoidossa pitää olla niin paljon työvoimaa julkisella sektorilla poliisissa,oikeuslaitoksessa,terveyden huollossa (jossa on erittäin paha sekäkäyttö/huumeongelma) Näistä tulee niin jättimäiset kustannukset ,että tällä on jo pelkästään erittäin suuri syy Suomen kilpailukykyongelmiin näiden tahallaan Politiikkojen aiheuttamien ongelmien lisäksi mm. pakolaiset ,Kreikan ,Turkin ym. rahoitus Brysselin nuolemis operaatiot ym…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#3

Vähän vinoilua ei sitten tarvitse niin paljon maksaa eläkeläisille kun kuolevat nuorena?Suomen hörhöt ei olis vielä niin paha mutta kun pitää koko maailman hörhöt hoitaa.Vahvat huumeet ei mielestäni vielä ole tarpeeksi tapetilla yleensäkin muut kuin alkoholin käyttö lisääntyy.Ikävä kyllä tässä maassa piti juoda jos on mies ja kun juo liikaa on alkkis outo yhtälö.Ennen ainakin. :). karmeinta on 20-30v menetettyinä ja nuoremmat.Elämä loppui ennen kuin alkoikaan.Oman maan ongelmat ei poistu otetaan lisää muualta sehän se pelastus on.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000