Seksikkyys vaihtui häpeään - savutonta Suomea etsimässä
Tupakoitsijat ovat huolissaan terveydestään. Muuten kevyt-, luomu- ja lisääaneettomat savukkeet eivät olisi niin suuressa suosiossa. Puhumattakaan sähkötupakoinnin kasvusta, joka lienee näistä vähiten haitallinen vaihtoehto. Tehtaat tuottavat jatkuvasti uusia tuotteita vastaamaan kuluttajien terveyshuoliin.
Turvallisempaa tupakkaa?
L&M sinisessa askissa lukee nykyisin additive free *. Alaviitteessä lukee: Tobacco blend was treated without additives. Additive free does not mean a less harmful product.
Lisäaneettomien savukkeiden räjähdysmäinen suosio perustuu tunteelle siitä, että tuote olisi jotenkin haitattomampi, vaikka valmistaja itse ilmoittaa, ettei niin ole. Tärkeintä ovat kuitenkin mielikuvat.
Savukkeet ovat niitä harvoja tuotteita, joiden ainesosia ei tarvitse ilmoittaa pakkauksessa (tervaa, hiilimonoksidia ja nikotiinia lukuunottamatta). Mysteeriksi jääkin mitä lisäaineita uusista additive free –savukkeista puuttuu.
Kun kevytsavukkeet tulivat markkinoille, niitä mainostettiin tavallista tupakkaa turvallisempana. Tutkimukset osoittivat väitteet vääriksi. Kevytsavukkeita poltetaan useammin ja tupakoijat ottavat niistä suurempia henkäyksiä ja vetävät ne syvemmälle keuhkoihin. Silti mielikuva vähemmän haitallisesta tuotteesta elää yhä.
Itsenäisten ihmisten seksikkäästä sauhuttelusta tuli luuserien puuhaa
Harva poliitikkovetoinen projekti on onnistunut yhtä hyvin kuin tupakoinnin vähentäminen. Kun vielä 1980-luvulla miehistä yli 30% ja naisista lähes 20% sauhutteli, vuonna 2015 miehistä polttaa enää vain 17% ja naisista 15% (THL). Lainsäätäjä on kieltämättä onnistunut tavoitteessaan.
Tupakoinnin katsotaan nykyään kuuluvan alempien sosiaaliluokkien harrastuksiin, luusereiden puuhaksi. Pelko leimautumisesta ehkäisee tehokkaammin tupakointia kuin terveysvalistus. Sellaisia me ihmiset olemme. Toisaalta, parempituloiset ovat vaihtaneet perinteiset savukkeet sikareihin, joiden myynti on hienoisessa kasvussa.
Savuton Suomi
Lainsäätäjä suunnittelee tupakan täyskieltoa vuonna 2000 syntyneille. Kannatan ajatusta. Emme salli muidenkaan riippuvuutta aiheuttavien myrkkyjen myyntiä, miksi siis tupakankaan. Joidenkin mielestä se kaventaa tulevien sukupolvien valinnanvapautta, mutta epäilen, että kriittisten äänien takana on yritys naamioida oma riippuvuus vapaaehtoiseksi toiminnaksi.
Mustan pörssin savukekauppaa ehkäisemään olisin kuitenkin valmis hyväksymään Alkon tyyppiset, erityiset tupakkakaupat. Ne olisi sijoitettu pois perheiden suosimista marketeista, ja niihin pääsisivät vain täysi-ikäiset. Ruokakaupoista poistaisin asteittain savukkeet kokonaan.
Tekstin aiheet:
Hyviä ehdotuksia sinulta Milko. Tupakkakaupoissa saattaisi olla pieni fiilistelyn sävy , hieman samaa spesiaalimeininkiä kuin persoonallisilla pienpanimoilla. Nykyinen käytäntö kaupoissa on jopa nolon näköistä: arvuutellaan kassalla mitä numeron takana on. En polta itse, mutta muut tehkööt niinkuin itselleen parhaaksi katsovat.
Tosin en pahastuisi, jos tämä ”muoti” sammuisi uusien sukupolvien myötä. Kallista touhua ja tuottaa monille turhia kärsimyksiä jossain vaiheessa elämää.
Pieni huomio: nämä miespuoliset ”matkailijat” näyttävät kessuttelevan paljon……
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
”Emme salli muidenkaan riippuvuutta aiheuttavien myrkkyjen myyntiä, miksi siis tupakankaan”? Mites alkoholi? aiheuttaa jopa tupakkaa pahempaa riippuvuutta ja pilaa myös terveyden. Kieltäisitkö senkin? Käytän itse sähkötupakkaa, enkä halua tavallista enää polttaakaan. Mutta kiellot EIVÄT ole ratkaisu. Nuorison tupakoinnin vähentyminen EI ole lainsäädännön onnistumista vaan se vain ei ole tällä hetkellä muodikasta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti