Perussuomalaiset

Mari Rantanen

Uusi lastensairaala, maailman paras sairaala?

5 kommenttia

Katselin tänään pöyristyneenä Ylen MOT:n dokumentin ”Hätähuutoja uudesta lastensairaalasta”.

https://areena.yle.fi/1-4530622

Miten voi olla mahdollista, että vuonna 2019 tässä maassa ei saada varmistettua potilasturvallista hoitoa maan johtavassa lastensairaalassa? Ohjelmassa nimettömänä haastatellut, työpaikkojensa puolesta pelkäävät hoitajat sekä pienten potilaiden omaiset hämmästelevät lastensairaalan henkilökunnan määrää ja tilojen toimimattomuutta. Toimialajohtaja Jari Petäjä ja suunnittelusta vastannut Haahtela Oy:n Yrjänä Haahtela sen sijaan eivät tuntuneet olevan kovin huolissaan tilanteesta. Petäjä jopa haastattelussaan kertoi, että saatuaan hoitajien hätähuudoksi tarkoitetun kirjeen, hän ei ole katsonut tarvetta ryhtyä toimenpiteisiin.

Surullista on se, että jo vuosia sitten olen itsekin keskustellut henkilöstön kanssa huolista mm. toimimattoman teho-osaston tilojen osalta. Missähän vaiheessa muuten teho-osastoista on tullut tehovalvonta-osastoja, joissa ei tarvitse olla yhtä hoitajaa potilasta kohden. Teho-osastolla sellainen vaade aikanaan oli mutta nähtävästi pelkällä osaston nimenmuutoksella voidaan tämäkin hoitajien vähentäminen tehdä?

Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Mitään ei voida kehittää ja parantaa jos ylipäänsä ei ongelmia tunnusteta. Tämä tuntuu oleva nyky-Suomessa jotenkin maan tapa. Hätäkeskuslaitoksessa ei ole ongelmia uuden tietojärjestelmän kanssa sen enempää kuin lastensairaalassa potilaiden sitomisen tai runsaan ei-vakituisen henkilöstön kanssa? Eipä silti, tämä on myös politiikassa tapa, ei osata sanoa ”sori, me mokattiin, mutta asia korjataan”.

Jos kerran lastensairaalan tilat ja henkilöstö ei riitä, on ryhdyttävä toimeen. Jos siihen ei virkamiehet kykene, on poliitikkojen otettava vastuu ja alkaa johtaa sitä, että ongelmat selvitetään ja niitä aletaan ratkoa. Näin tulee toimia sekä tilojen mutta myös operatiivisen toiminnan osalta.

Suomessa ei tule sallia yhtään enempää kansalaistemme hoidon ja tilojen laiminlyöntiä. Lapset ovat tärkein pääomamme ja sijoitus tulevaisuuteen.

Onko terveydenhuoltomme laitettava selvitystilaan? Sillä kaiken tämän tiedon nojalla, jota minulla on, meillä on jotakin pahasti nyrjähtänyt sekä arvoissa että teoissa tämän päivän suomalaisessa terveydenhuollossa.

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Seppo Muurinen
#1

Jos kerran ulkoiset puitteet ovat A- maailmanluokkaa,niin miten lienee tuon sisäisen turvallisuuden laita kun otetaan erityisesti lapsipotilaat kuin hoitajien resurssit huomioon !
Tuntuu jotenkin siltä mm. haastatteluineen että jokin ontuu ”sisäpiirissä”.
Yleensä hyvästä johtajuudesta hallintoineen lähtee lopputuloksen laatutekijätkin – ulkoiselle tasolle.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Utelias
#2

Moi Mari, sillä keskustaministeri Anne Bernerillä ei näköjään mennyt mikään hänen hoitamansa homma niinsanotusti maaliin asti. Hän on järjestään ”ryssinyt” joka homman, johon on sekaantunut. Taksilaki, kevytajoneuvoasetus, lastensairaala jne. Lista tuntuu jatkuvan loputttomiin. Ai niin, olin väärässä, saihan hän luotua itselleen ja perheelleen uuden ”rahasammon” ikuisiksi ajoiksi rakennuttamalla uuden lastensairaalan omistamalleen tontille, josta voi periä vuosittain nousevia vuokria. Tällä hetkellä tuo tontinvuokra taitaa olla 3,5 miljoonaa euroa vuodessa. Mari miksi muuten yhteiskunta ei pakkolunasta tuota tonttia itselleen yleishyödyllisyys pykälän perusteella? Onhan sen pykälän perusteella kunnat ja valtio ennekin pakkolunastanut yksityisiä maita, muunmuassa moottoriteiden alta. Jos suomen ainoa lastensairaala johon on keskitetty kaikki vaativat hoidot, ei täytä tuota yleishyödyllisyyden määrettä, niin ihmettelen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Utelias
#5

…Jatkan vielä…
Tuolla tontin vuokraan vuodessa menevällä 3,5 miljoonalla eurolla palkkaisi aika monta sairaanhoitajaa pysyvästi sairaalaan tai ostaisi jokusen sydän-ja keuhkokoneen tai jotain vastaavaa tarpeen mukaan sairaalalle. Korjaisi vaikka vuotavat katot ja putkiliitokset.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Mari , missä on Suomessa nykyisin moraali-arvot ??! Onkone Rinteen/orpojen /sipilöitten takana ??!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Suomessa rakentamisen taso on ihan nollassa.

Selkokielellä: rakentamista ei valvota tarpeeksi hyvin, kaikenlainen hutilointi sallitaan, kun ulkokuori on kaunis, niin se riittää.

Hoitajamitoitus on olematon, joka puolella.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000