Perussuomalaiset

Mari Rantanen

Maailman paras terveydenhuolto

1 kommenttia

Hus julkaisi 27.6.2018 tiedotteen, jossa kerrottiin Suomen terveydenhuollon järjestelmän olevan paras maailmassa.

http://www.hus.fi/hus-tietoa/uutishuone/Sivut/Suomen-terveydenhuoltoj%C3%A4rjestelm%C3%A4-maailman-paras-.aspx

Tiedotteessa Hus kertoo, että Suomen terveydenhuollon laatu ja tulokset ovat laajan kansainvälisen tutkimuksen mukaan maailman parhaat, mutta kustannukset vertailumaita selvästi pienemmät.

Minä voin allekirjoittaa sen, että Suomessa on erittäin osaava hoitaja- ja lääkärikunta. Meillä on korkeatasoiset laitteet, osaaminen ja etenkin akuutissa tilanteessa systeemi toimii ja luo terveyttä, hyvinvointia ja korjaa lähes palasina olevan ihmisen. Ongelma on se, että miten sen osaavan hoidon piiriin pääsee muulloin kuin akuutissa, henkeä välittömästi uhkaavassa tilanteessa.

Jouduin itsekin turvautumaan erikoissairaanhoidon puoleen ja olen itsekin odottamassa leikkausjonossa. Järkytykseni oli melkoinen kun kuulin yhden erikoisalan syöpäpotilaiden joutuvan odottamaan jopa 3 kuukautta leikkausta, johtuen osin heinäkuun aikaisesta sulusta. Hus ilmoitti julkisuuteenkin, että leikkaustoiminnasta on heinäkuun aikana noin puolet pois, johtuen pätevien sijaisten puutteesta. Tilanne on etenkin syöpäpotilaille karmea, kukin meistä haluaisi varmasti mahdollisimman nopeasti leikkaushoitoon, mikäli se kaikkein parhaaksi hoidoksi todettaisiin.

https://yle.fi/uutiset/3-10317177

Haluaisin nyt ilman sarvia ja hampaita kysyä muutamaa seikkaa asian tiimoilta. Työskentelen itse ambulanssissa ja meillä ei ole kesäsulkua. Meillä ambulansseja on siis täysin saman verran vuoden jokaisena päivänä. Miten tämä on mahdollista? Siten, että työntekijät ovat kesälomilla toukokuun alusta syyskuun loppuun kiertävällä listalla. Eli jos tänä vuonna kesälomani on toukokuussa, on se ensi vuonna heinäkuussa ja seuraavana vuonna syyskuussa. Kukin siis saa heinäkuun lomakuukaudeksi joka viides vuosi. Ja näin työntekijöiden lomat jakautuvat tasaisesti koko kesälomakaudelle eikä sulkuja tarvita. Miten terveydenhuolto ja etenkin erikoissairaanhoito suunnittelee lomat? Heinäkuuksi pääosin?

Toinen kysymykseni liittyy siihen, miksi esimerkiksi Hus ei osta tarvittavia diagnostisia tutkimuksia tai erikoislääkäripalveluja tai jopa osan leikkauksista yksityissektorilta, muista yliopistosairaaloista tai jopa ulkomailta? Tällöin osa siitä potilasmäärästä, joka kuormittaa erikoissairaanhoitoa saadaan tutkittua ja hoidettua muualla ja korkeimman osaamisen palvelut jäävät Hus:n hoidettavaksi. Käsitykseni mukaan mikään ei tätä tällä hetkellä estäisi eikä siihen tarvittaisi minkään valtakunnan sote-uudistusta. Vai palaamme tässä kysymyksessä siihen, että maailman paras terveydenhuoltojärjestelmä yritetään tuottaa liian halvalla?

Samaan aikaan kun maamme hallitus puuhastelee sote-uudistuksen kanssa, ovat potilaat leikkausjonoissa. Syöpäpotilaita voi jopa kuolla sen vuoksi, ettei leikkauksia voida tehdä ajoissa. Mitä kaikkea olisikaan saatu aikaan, kun tähän sotehumppaan tuhlatut rahat olisi käytetty potilaiden eduksi, puoluepoliittisen edun sijaan.

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Nimetön
Tyytyväinen
#1

Hyvin kirjoitettu!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000