Perussuomalaiset

Mari Rantanen

Rajavartiolaitoksen hullut päivät?

Heti alkuun haluan todeta, että arvostan kollegoitani ensihoitajia äärettömän paljon ja tämä kirjoitus ei ole missään nimessä kritiikkiä hienoa ammattikuntaani kohtaan.

Rajavartiolaitos korvasi säästösyistä tämän vuoden alussa Turun helikopterimiehityksen toisen pintapelastajan ensihoitajalla. Kahden pintapelastajan miehitys oli otettu käyttöön Estonia-kokemuksen jälkeen ja nyt ilmeisesti Rajavartiolaitos katsoo, ettei merialueillamme enää vastaavaa tapahdu. Sanoisin, että melko uhkarohkeaa analysointia.

Rajavartiolaitos on palkannut ensihoitajia kahden vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen ja kokeilun onnistuttua suunnittelee kouluttavansa ensihoitajat erikoisupseereiksi. Tällöin ensihoitajat saavat samoja valtuuksia kuin muillakin Rajavartiolaitoksen palveluksessa olevilla on mm. voimankäyttöoikeuksia.

Rajavartijoilla on samat voimankäyttövälineet kuin poliisilla. Nyt palkatuilla ensihoitajilla ei ole voimankäyttöoikeuksia, joten rajavartija on täysin yksin mikäli tehtävällä joudutaan voimankäyttötilanteeseen. Miten voimankäyttö yleensäkään sopii ensihoitajalle? Haluammeko nähdä otsikon, jossa kerrotaan ensihoitajan ampuneen jotakuta? Ensihoitajan työ on auttamistyötä vai onko enää?

Entä rajavartija-pintapelastajan työturvallisuus? Tilanne on se, että ensihoitaja ei voi mennä pelastamaan työtoveriaan mikäli pintapelastaja joutuu vaaraan vedessä.

Rajavartiolaitokselle on määritelty kuusi ydintoimintoa: rajojen valvonta, rajatarkastukset, rikostorjunta, merialueen turvallisuus, kansainvälinen yhteistyö ja maanpuolustus. Missä lukee ensihoito? Itse aikoinaan ensihoitoa opiskelleena en kyllä muista lukeneeni mitään asiaa, joka koskettaisi Rajavartiolaitoksen tehtäviä. Viranomaisyhteistyö ja ensivastetehtävät ovat keskeistä kaikessa viranomaistoiminnassa, mutta se on eri asia.

Tämä linjaus avaa vaarallisen väylän alkaa rikkoa ammattitoimintaa muillakin sektoreilla jos työntekijä saadaan halvemmalla kuten nyt  kun ensihoitajille ei makseta mm.lentolisiä. Vai mitä sanotte, poliisin työpariksi täydennyspoliisi? Ensihoitajan pariksi Spr:n ensiapukurssin käynyt innokas vapaaehtoinen? Palomiehen kanssa tulipaloja sammuttamaan sähkömies? Rajavartija, poliisi, ensihoitaja ja palomies ovat ammatteja ja niihin on tietyt koulutukset ja pätevyydet ja nämä ammatit turvaavat niitä tilanteita kun hätä on suurin.

Haluammeko me romuttaa säästövimmassa näiden ammattilaisten mahdollisuudet työskennellä turvallisesti meitä veromaksajia kaikin tavoin turvaten?

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000