Perussuomalaiset

Marcus Toppari

Ydinvoimalla kohti kestävämpää tulevaisuutta

Mediasta voi tällä hetkellä lukea paljon artikkeleita, joiden mukaan Suomessa saatetaan alkaa säännöstelemään sähköä ensi talvena. Myös muualla Euroopassa tehdään sähkön säästämiseen pyrkiviä toimenpiteitä jatkuvasti. Sähkön hinta on noussut hurjasti eikä loppua nousulle näy vieläkään. Herääkin kysymys, miten olisimme voineet ja miten tulevaisuudessa voisimme välttää tällaiset ongelmat.
Erityisesti Keski-Euroopassa on tehty suoraan sanottuna erittäin typerää ja lyhytnäköistä energiapolitiikkaa, joka on sitonut maita riippuvaiseksi Venäjästä. Saksa on sulkenut ydinvoimaloitaan innokkaasti, vaikka hiilivoima on edelleen Saksan suurin yksittäinen sähköntuotantomuoto. Yli puolet kivihiilestä on tuotu Venäjältä ja sama pätee myös maakaasuun. Tämä energiariippuvuus on yksi olennainen syy myös sille, miksi Uniper-Fortum-ongelmat syntyivät.
Meidän tilanteemme energian suhteen ensi talvena riippuu pitkälti siitä, saadaanko Olkiluoto 3 kaupalliseen käyttöön lupausten mukaisesti joulukuussa 2022. Sen osuus koko Suomen sähköntuotantokapasiteetista on yli 10 prosenttia ja se lisää merkittävästi Suomen riippumattomuutta ulkomaisesta tuontisähköstä. Hyvä sattuma, että Olkiluoto 3 saadaan (toivottavasti) käyttöön juuri tänä talvena, kun energiakriisi kolkuttelee ovella.
Tulevaisuutta ei voi kuitenkaan rakentaa sattumien varaan. Ydinvoimaloita on rakennettava lisää ja Suomen on oltava mahdollisimman energiaomavarainen myös uusia voimaloita odotellessa. Olemme nähneet, miten hidasta ydinvoimaloiden rakentaminen käytännössä on, sillä Olkiluoto 3:n rakennustyöt alkoivat jo vuonna 2005.
Suomen on luovuttava hiilineutraalisuustavoitteestaan vuodelle 2035 ja asetettava se samalle tasolle EU:n kanssa eli vuoteen 2050. Tämä antaisi meille aikaa rakentaa ydinvoimaloita, liikenne ehtisi uudistua vähemmän kuluttavaksi autokannan uusiutuessa omaa tahtiaan ja kotimaista turvetta voitaisiin hyvin hyödyntää energiakäyttöön tällä välillä. Kriisitilanne Euroopassa on osoittanut, että meidän tulee laittaa energiaomavaraisuus prioriteettilistan kärkipaikoille.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Nimetön
Tyytyväinen
#1

Enerkiaomavaraisuus / ruoka / kaikkeaomavaraisesti / omavaraistalouteen , kaikkinensa !!?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Iloinen
#2

Viheruskonnon takia Inkoon 1000 MW voimala räjäytettiin. Kyse oli uskonnosta, koska tieteellisesti ajatellen se oli varavoimala juuri talveksi ja muihin poikkeustilanteisiin, mutta uskonto sanoi tuhoa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Uskon että Fennovoiman rakentaminen jatkuu talvella kun pakotteet puretaan…
Tai muuten Voi tullla kylmä talvi Saksaan jos ei kaasua saa,kaasu on ollut niin kaun ja yhä laajemmin käytössä siellä.
Eikö se ite Hitlerin Aatukin kaasuttanut jokin aika sitten,
Sekään ei ollut niin tyhmä että olisi pakotteita laittanut ,koska eihän sillä olisi ollut muuten kaasua millä kaasuttaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

eastfinn
#4

Ydinvoimapäätökset olisi pitänyt tehdä jo 20 vuotta sitten, nyt on liian myöhäistä. Vaikka huomenna päätettäisiin monta ydinvoimalalupaa niin niistä saa sähköä 2040 luvulla, jos silloinkaan. Olkiluoto3. projekti lähti alkuun 22 vuotta sitten eikä se vieläkään toimi täydellä teholla. On täyttä huuhaata kuvitella ettei Suomessa ajella 2035 vuonna polttomoottoriautoilla.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Ydinvoima on huono juttu.
Kaikenlaisena muotona, kaikenkokoisena, aina vaarallinen.

Pitää keksiä uusia energialähteitä.

Aurinkovoimaa on kehitettävä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000