Ei kiusata enää autoilijaa
Mistä kuntavaaleissa äänestetään?
MTV3:n Pöllöraadissa päätoimittaja Jussi Kärki kiteytti mainiosti: Kuntavaaleissa äänestetään Helsingissä siitä, saako Lönnrotinkadulla ajaa nastoilla vai ei.
Helsingin katuverkostoa on ajettu systemaattisesti alas viimeiset kymmenen vuotta, mikä on tapahtunut vihreiden ja kokoomuksen tiiviillä yhteistyöllä. Kokoomus avitti vihreiden Anni Sinnemäen kaupunkisuunnittelusta vastaavaksi apulaiskapunginjohtajaksi vuonna 2014, ja jälki on ollut karmaisevaa.
Kuluneella valtuustokaudella pöyristyttävimpiä toimia on ollut Esplanadin katukokeilu.
Perinteikästä mukulakiveä asfaltoitiin pyörätieksi (eikö polkupyörä kulje mukulakivellä?), vaikka vieressä oli asfaltoitu pyörätie. Olennainen osa pysäköintipaikoista poistettiin ja muutettiin kadut yksikaistaisiksi.
Vihreille ei järjettömässä autovihassaan ole merkitystä yrittäjien toimeentulolla, eikä asioinnin sujuvuudella. He sanelevat, miten sinun, maan matosen, tulee liikkuman.
Tein valtuustoaloitteen Esplanadin kokeilun päättämiseksi lähes puoli vuotta ennen kokeilun aloittamista, mutta aloitteeni tuotiin valtuustoon vasta kokeilun jo alettua. Äänestys hävittiin, vaikka tässä kohtaa kokoomus puolsi perussuomalaisten näkemystä (paitsi kokoomuksen Otto Meri, Sini Korpinen, Ted Apter, Laura Rissanen ja Sirpa Asko-Seljavaara, jotka äänestivät ryhmästään poiketen tyhjää).
Myös Kaivokadun sulkemista yksityisautoilijalta on viety eteenpäin häikäilemättömästi.
Tein aloitteen Kaivokadun säilyttämisestä avoinna autoilijoille jo syksyllä 2023, mutta politrukkikoneisto on rullannut siten, ettei valtuustoaloite ole edelleenkään saapunut valtuuston käsiteltäväksi.
Käytännössä merkittävä naula Kaivokadun arkkuun oli päätös hyväksyä Länsisataman pikaraitiotien yleissuunnitelma. Länsisatamaanhan on jo erittäin toimivat raitiovaunuyhteydet, mutta silti Kruunuvuoren sillan yli kulkeva pikaraitiotie piti saada jatkumaan keskustan poikki Länsisatamaan, ja Kaivokadulla peräti omilla kiskoillaan. Suunnitelman mukaan Kaivokadulla kulkee jatkossa neljä raideparia, jolloin merkittävä määrä katupinta-alaa tärvääntyy. Toki siltikin jää kaistat julkiselle liikenteelle, jotka hyvin voisivat olla myös autoilijan käytössä, jos kuntavaalit antaisivat siitä voimakkaan signaalin. Uutta pikaraitiotietä vastustivat vain perussuomalaiset ja kd.
Aivan kohta tulemme näkemään Mäkelänkadun lehmusten parturoinnin – onhan meillä ilmastohätätila ja vihreät kaupunkisuunnittelun vallankahvassa.
Lönnrotinkadun nastarengaskieltoa päätettiin juuri jatkaa, kokoomuksen kannattaessa jatkoa. Vain perussuomalaisten ainoa edustaja lautakunnassa, Mika Raatikainen, vastusti hanketta. Lisäksi nastarengaskielto päätettiin laajentaa koskemaan myös Runeberginkatua puheenjohtaja Anni Sinnemäen ratkaisevalla äänellä. Kaiken huipuksi kokoomuksen Otto Meren ehdotuksesta lautakunta kehotti kaupunkia ryhtymään vaikuttamaan lainsäätäjään siten, että lainsäädäntö mahdollistaisi Helsingille oikeuden ottaa käyttöön nastarengasmaksujärjestelmä. Otto Meren ehdotusta kannattivat kaikki muut paitsi perussuomalainen.
Helsingin kuntavaaleissa äänestämisellä on totisesti merkitystä.
Ei kiusattaisi enää autoilijaa.
Tekstin aiheet:
Täsmälleen näin, ei niitä renkaita voi ensinnäkään vaihtaa aamuin ja illoin, eikä ajomatkat, jotka ovat mitättömiä, juuri aiheuta ongelmia kadun kulumisen tai hiukkasten osalta, pöly tulee kaikesta liikenteestä ja maanmuokkauksesta mistä tahansa maailmalta, vaikka Saharasta, josta lentää hiekkaa Amazonille saakka vuosittain luokkaa 27 miljoonaa tonnia, hiekkapölyä, kalsiittia, metalleja, fosforia ja mikroskooppisia organismien jätteitä, eikä siinä kaikki, avaruudesta sataa lisäksi paljon muutakin, eli ilmakehä ei ole puhdasta tässä maailmassa, vaikka autoja ja ihmisiä ei olisi olemassakaan. Euroopassa on lisäksi kaadettu reilut miljoona hehtaaria metsää ja laitettu pelloiksi, joita muokataan vuosittain, ja tuulen suunnista riippuen maailman pölyt ovat aina olemassa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ihmisen elimistö on vuosimiljoonien aikana kehittynyt sietämään ilmakehän epäpuhtauksia, eikä siedätystä saa keskeyttää, vaikka maapallo muistuttaa parhaimmillaan paratiisia, se on kuitenkin varsin väkivaltainen ympäristö, ja maapallo tällä hetkellä nykyisen kaltaista elämää ylläpitävä ympäristö. Pelkästään rajut supertulivuorien purkaukset laittavat sietämisen koville, ja näitähän ei varmastikaan voi maapallon tulevaisuudessa välttää. Saasteet ovat osittain hyödyllisiä, joskin haitallisia, mutta jo asteroidin isku maapallolle tuottaa valtavan haitta-aineiden iskun, josta selviämiseen ihmisen on täytynyt kehittyä miljoonia vuosia sietääkseen ne mahdolliset epäpuhtaudet ilmakehässä. Tupakointikin voi olla yksi puola geneettisessä perimässä vuosimiljoonien takaa, jolloin ilmakehä on sumeana savuista tulivuorten purkauksissa, tuskin on mietitty asiaa tuosta näkökulmasta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Juuri näin, suurin katupölyn ärsytys tulee kaduille kylvetystä suolapölystä, kun kivihiekasta ei pääse eroon millään keinoilla. Ajo millä tahansa ajoneuvolla, raskailla sähköautoilla, nastoilla tai ilman, hienontaa hiekkajyväset pölyksi, joka lähteen liikkeelle ohikulkevan auton muodostamasta matalapaineesta tai tuulesta ym. Suola on kuitenkin se tärkein, joka siellä keuhkoissa kirvelee, joskaan se ei ole tappavaa, masentavaa kylläkin.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ennen vanhaan katuja pestiin makealla vedellä ahkeraan, vesi oli halvempaa, ja totta kai siihen liittyy keväisin yöpakkaset, jotka tekevät jalkakäytävät liukkaiksi varsinkin aamuisin. Katujen huuhtelupesuun voi käyttää vaikka Vantaanjoen vettä, sehän valuu joka tapauksessa mereen, ja näin päästään katusuolasta eroon. Samaa tekee tietysti myös sateet, mutta sen odotteluun voi mennä aikaa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
https://www.youtube.com/watch?v=Wfv9GXmVOK4
Velvoittamalla tiestönhoitajat sekoittamaan ruokosokerimelassia tiesuolaan, hiekoitushiekkaan saadaan tiepöly ongelma ratkaistua lähes kokonaan. Jokainen persu voi halutessaan testata tämän valmistamalla itse asunnossaan tällaisen vastaavanlaisen liukkauden ja pölyn torjunta seoksen. Sitten levittämällä seoksen asuntoansa lähellä sijaitsevalle autotielle, sitten katsomalla silmillään autoliikennettä ja tietä, että paljonko pölyä nousee ilmaan autojen ajaessa seoksen päältä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti