Vähän surullista professori Määttänen
Helsingin Yliopiston makrotaloustieteen professori Niku Määttänen arvosteli Helsingin Sanomissa 6.4.2025 politiikkoja, jotka eivät pysty leikkaamaan eläkkeitä. Todella surullinen toive.
Määttänen on tainnut unohtaa, että työeläkkeitä on leikattu reippaasti jo kahdesti demaripäämisterien johtamien hallituksen toimesta. Ensimmäinen leikkaus oli jo vuonna 1977 Kalevi Sorsan johdolla ns. puoliväli-indeksi ja toinen leikkaus vuonna 1996 Paavo Lipposen hallituksen aikaansaamana.
Myös pääministeri Antti Rinne (sdp) leikkautti vuonna 2014 työeläkeindeksiä 1,1 %:sta 0,4 %: iin.
Lisäleikkauksia ei siis tarvita, koska ne eivät hyödytä valtion taloutta muutoin, kuin valtion maksamien eläkkeiden osalta (3,2 mrde) . Tosiallinen ”hyöty” jää neljälle suurelle eläkeyhtiöille, joilla menee tosi hyvin.
Suurten eläkeyhtiöiden sijoitustuotot olivat vuonna 2023 yhteensä 15 mrde eli keskimäärin 1,250 mrde/kk.
Viime vuonna sijoitustuotot olivat jopa 23,2 mrde eli 1,9 mrde/kk. Haluan myös todeta, että 31.12.2024 olivat työeläkejärjestelmän eläkevarat 275 mrde eli yli kolme kertaa enemmän kuin Suomen valtion tämän vuoden talousarvio (88,8 mrde).
Kun hallituksen eläkeuudistustyöryhmä teki päätöksen, jonka mukaisesti eläkeyhtiöt voivat ottaa entistä enemmän riskejä sijoitustoimintaansa, niin oletan tuottojen kasvavan entistä suuremmalla vuosivauhdilla.
Henkilökohtaisesti vierastan riskien lisäämistä, sillä jos ne epäonnituvat niin menetykset ovat merkittäviä. Näin kävi viimeksi vuonna 2022, jolloin alijäämä oli 14,8 mrde.
Totean lopuksi, että meitä työeläkkeellä olevia kansalaisia on noin 1,6 miljoonaa, joista joka kolmannen saama eläke on alle 1 500 euroa kuukaudessa. Eläkkeiden leikkausten sijaan tulisi niitä päinvastoin korottaa. Tästä toimenpiteestä hyötyisi myös valtio lisääntyneiden verotulojen ja pienentyneiden sote-menojen muodossa.
Tekstin aiheet:
Parempi se on että valtio saa eläkkeistä enemmän kulutusveroja suuremmista pieneläkkeistä, kuin että eläkeyhtiöiden päättömät riskisijoitukset vielä kaataa koko järjestelmän tässä huojuvassa maailmassa, ja valtiohan ne alhaisten eläkkeiden tukimenot on joka tapauksessa kustannettava, mistäs muusta kuin verotuloista. Matalaälyiset riskisijoitukset maailmalle on maan historian suurin munaus. Kun eläkevarastot hupenevat, valtion on pelastettava eläkeyhtiöt, ja se tuntuu aika ontolle, että nyt yhtiöt juhlii kulutusveroilla ja päättömillä sijoituksilla, vain siksi, että johtoa palkittaisiin hyvistä sijoituksista, mutta myös tappioistakin.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Suomessa veroketju on välittömien ja välillisten verojen osalta niin laaja, käytännössä kokonaisverotus on yli 99%. Tuossa on huomattava, että kaikissa ostamissamme tavaroissa on pino monia veroja eri kerroksista kuten myös palveluissa ja siinä rahassa, mitä laitetaan toisaalle ja siellä kulutusveroihin. Jos haluaa, että joku raha ei joudu veromyllyyn, niin se on naulattava seinään kiinni.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Veroja pitäisi leikata, jos saksikädet värisee. Esim. kiinteistöverot ovat raaka tapa verottaa jo verotetuilla palkkarahoilla rakennettua omaa asuntoa kuolemaan saakka, joka vasta vapauttaa vero-orjuudesta.
Ongelma on siinä, että jos jotain rakentaa, se verotetaan pysyvästi siten, että muuhun ei sitten rahaa jääkään, ei edes talon korjaamiseen, saatikka hankkia jotain muuta, joka työllistää ja antaa valtiolle verotuloja, eli muodostaa niitä uusia veroketjuja, jossa jokaisen euron olisi oltava kuin siemen uuden veropuun kasvuun.
Tilanne muistuttaa tavallaan samaa, että vilja kyllä korjataan pelloilta, mutta siemenet seuraavaan satoon korjataan valtion pussiin, hieman Stalinin tapaan.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tilipussin kuolema
Kuolema vapauttaa vainajan veroista, mutta vainajan jälkeläiset maksavat kiinteistöstä (rakennus ja maapohja) edelleen perintöveroa. -Kake
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Yhä useampi ymmärtää, että maata tai omaa taloa kannata ostaa, koska se on ikuinen verotuksen kohde, kerrostaloissa kiinteistövero jakautuu useamman kesken. Siksi maamme maatalous jopa, ja maaseutu autioituu. Venäläisille tai ulkomaalaisille myynti auttaa vähän, mutta maista ja tiloista eroista eroon pääsy auttaa paljon. Maaseudun afrikkalaistuminen ei vielä takaa valtion verotuottoja, mutta suomalaisia se auttaa pääsemään noista menoeristä eroon. Ja mitä helvettiä niistä mädistä ladoista maksamaankaan veroja, eihän maalla ole edes palveluja. Metsien myynnillä voi elää sen verran, että saa edes osan kiinteistöveroista maksettua, mutta tilipäivät ovat harvassa, että sadan vuoden välein, eli jos vanhaksi elää, niin kerran saa vähän rahaa, josta menee valtiolle kultainen kädenpuristus. Kyllä se on niin, että jos joku raukka pitää maaseutua yllä, niin sille pitäisi nostaa hattua ja jakaa bonuksia maaseudun hoitamisesta, ei kyniä jotain kiinteistöveroa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Juuri näin, navetan laskuopin mukaan maaseutu tarjoaa palkkaa keskimäärin kahdeksan euro kuussa, sillä saa pussin suolaa, ja se riittää juuri ja juuri lahnan suoloomiseen jotta talveksi olisi jotain syötävää. Eihän tuonne mualle saa edes akkaa itelleen, niin se on vaan tultava sen lahnan kanssa toimeen. Eu on määrännyt jo paskahuussit käyttökieltoon, jotta se on mentävä vaan paskahuussin viereen tarpeilleen, jos on tarpeeksi tunnollinen ja mistä se tietää, millon ne alkaa seuraamaan ja antavat niitä sanktioita, joka vie viimesetkin sentit tililtä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Puuseppä jos ei muijaa saa,se surr rurr puusta sorvataan.Eiköhän ne maa-Jussitkin jotain keksi?Jussi pussi puita n..si p.ni pinon rakoon.Pino alkoi vieriä ja Jussi pötki pakoon.Vähän tähän tyyliin….?Ja ainahan voi p..na lehmää sieraimeen,hyi!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Pitkällä ajanjaksolla osakesijoitukset tuottavat parhaiten. Ei nyt olla vielä lähelläkään riskisijoitusosuuksia. Johdon palkkiot ovat kyllä omituisia.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kysymys on suurimpien eläkkeiden leikkaamisesta.
Puhutaan ns. ylisuurista eläkkeistä.
Kyllä niistä voisi ja pitäisi leikata.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Miten leikataan sellaista joita ei itse makseta?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Mitenkäs sitä konjakkia leikataan?kyseli tuntemattoman Vanhalakin?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Mättäneen sekoili täysin hyvinvointialueiden alijäämien kattamisessa. Sanoiko, että myös onnistuneiden hyvinvointialueiden alijäämien kattamiseen olisi annettava lisäaikaa. Mättäneen ei tiedä edes itse, mitä sanoi. Siten on luonnollista, että Määttänen siirtää puheensa eläkkeisiin, jotta oma hölmöily jää vähemmälle huomiolle. Tässäkin tulee kuitenkin esille ymmärtämättömyys eläkejärjestelmästä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Miten valtio voi leikata yksityisen sektorin työeläkkeitä joita se ei rahoita?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tuskin niitä viiden tonnin eläkkeitä tarvitsee saksia, varmaan monet ovat sitä mieltä, että progressiota voi hieman kiristää, ei tunnu missään, joskaan eihän se tietenkään kaikille sovi.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Se on täsmälleen näin, jos on viiden tonnin eläkkeet, palkat ovat olleet kunnossa ja omaisuuttakin on, verotusta voi kiristää sen viisi prosenttia, eikä mitään katastrofia synny, ja tuohon toinen viisi prosenttia eläkeyhtiöiltä, niin pieniä eläkkeitä voi nostaa kymmenen prosenttia, ja se auttaa jo monia selviytymään menoistaan, kun muistaa sen, että niistä suuri osa palautuu valtiolle joka tapauksessa vaikka kulutusveroina. Kyse on järjen käytöstä, josta meillä on pulaa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Viiden tonnin eläkkeitä leikataan jo ylimääräisellä 5,85 %:n ”raippaverolla”.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti