Tulisiko eläkerahastojen osallistua maamme puolustusmenoihin
Haluan kysymykselläni herättää keskustelua Suomen puolustusmenojen kasvun johdosta, jotka lisääntyvät voimakkaasti Natoon liittymisen jälkeen.
Kuten tunnettua neljän eläkeyhtiön tasearvot ovat viimeisten vuosien aikana kasvaneet voimakkaasti. Vuonna 2023 olivat rahastojen sijoitustuotot 15 miljardia euroa eli keskimäärin 1,250 mrde kuukaudessa. Kasvu jatkui myös viime vuonna, sijoitustuottojen ollessa 23,2 mrde eli keskimäärin 1,933 mrde kuukaudessa.
Jos ja kun rahastojen varoja kasvatetaan tulevina vuosina ns. riskisijoitusten avulla, oletan sijoitustuottojen kasvavan entisestään.
Työeläkerahastojen eläkevarat olivat 31.12.2024 jopa 275 mrde eli yli kolme kertaa enemmän kuin maamme tämän vuoden talousarvio (88,8 mrde).
Olen tietoinen, että eläkevastuiden teoreettinen määrä on – laskentatavasta riippuen – lähes biljoona (1 000 mrd) euroa. Luku on todellakin teoreettinen, sillä ei Suomessa voi käydä niin, että kaikki yritykset ja työntekijät lopettavat työnsä samana päivänä, jolloin työeläkemaksut eläkeyhtiöille tyrehtyisivät. Jos niin kävisi, niin nykyisillä eläkevaroilla maksettaisiin eläkkeitä vielä yli 7 vuoden ajan.
Työeläkerahastojen kasvu perustuu yritysten ja niiden työntekijöiden – vuosikymmenien saatossa – maksamiin työeläkemaksuihin sekä valtion osuuksiin eli me kansalaiset olemme maksaneet eläkerahastoille ”pesämunan”, jonka varoja nykyisten eläkeyhtiöiden johto hallinnoi.
Mielestäni olisi oikein ja kohtuullista, että eläkeyhtiöt osallistuisivat tulevien vuosien puolustusmenojen maksuun. Miten? Esimerkiksi siten, että eläkerahastoista korvataan se osuus, jolla valtio osallistuu yrittäjien ja maatalousyrittäjien eläkkeiden maksuun siltä osin, mitä ei saada katettua kyseisten eläkelakien mukaisilla vakuutusmaksuilla sekä merimieseläkelain mukaan maksettujen eläkkeiden rahoittamiseen. Näistä kertyvä valtion maksuosuus on noin 4,5 mrde vuodessa.
Jos ja kun kyseinen summa siirrettäisiin valtiolta eläkerahastojen maksettavaksi, niin se olisi Suomen valtiolle melkoinen tuki puolustusmenojen kattamiseen. Tästä huolimatta rahastojen sijoitustuotto olisi reipas miljardi euroa kuukaudessa, jolloin rahastojen kasvu jatkuisi entiseen malliin.
Tekstin aiheet:
Eläkerahastoja voisi sijoittaa yleensäkin eurooppalaiseen puolustusteollisuuteen, joskin kaupalliseen sellaiseen, ei humbuukiin ympäri maailman, eikä varsinkaan kaatuvaan punailmastotoimiin. Nyt ne räpättää jäätiköiden sulamisesta, joka on toisaalta totta, mutta jäätiköiden kasvuvauhti on suurempi. Jäätiköt valuvat aina kohden alinta kohtaa, eli merissä on tilaa, jossa potentiaalinen energia muodostuu uuden jään synnystä ylemmillä seuduilla, toisin sanoen uuden jään muodostuminen on se voima, joka työntää vanhaa jäätä meriin.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Lyhyt vastaus, Ei.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Miksi ei?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Samaa mieltä. EI!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Sama kysymys: Miksi ei?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kuullostaa järkevälle, kannatan Kaukon ehdotusta, mutta vain kansallisella tasolla. MItä tulee eu:n yhteisen puolustusrahaston kaavailuihin niin sitten ei. Ei millään rahoilla enää mihinkään yhteisrahastoihin..
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ei missään nimessä rahaa loisiville, istuvat vaan tavernoissa ja pistävät rahansa huvituksiin, kun suomalainen veronmaksaja hoitaa kaiken. Eri asia on sitten, jos rajaa aletaan uhkaamaan, sitten laitetaan kaikki peliin.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Nimimerkille: ”Kyllä, mutta …..”
Sain ajatukseni Riikka Purran sanonnasta, että lähes kaikesta joudutaan tinkimään ja lähes kaikki ovat leikkausten kohteena.
Jos meitä eläkeläisiä verotetaan enemmän kuin palkkatuloa saavia henkilöitä samansuuruisesta tulosta, niin miksi eläkeyhtiöt eivät ole mukana ”kantamassa korttansa kekoon”.
Kuten kerroin, jos rahastot ovat viimeisten vuosien aikana kasvaneet yli miljardi euroa kuukaudessa, niin kyllä yhtiöiden pitäisi maksaa kaikkien eläkeläisten eläkkeet ilman Suomen valtion 4,5 mrde:n vuosittaista tukea.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
”Tulisiko eläkerahastojen osallistua maamme puolustusmenoihin” -otsikon kysymykseen vastaan, että kyllä tulisi, vaikka tuon esimerkkisi mukaisesti. Asiaa pitäisi vähintäänkin tutkia varsinkin kun puolustusmenojen tarve näyttää kasvavan. Kaikki kivet olisi nyt käännettävä ettei aina vaan otettaisi lisää velkaa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti