Perussuomalaiset

Kauko Tuupainen

Nimimerkeil Nuorten puolella, Opiskelija ja Tyytyväinen ....

1 kommenttia

Nimimerkeille: Nuorten puolella, Opiskelija ja Tyytyväinen eläkeläinen, isoisä

Olen kirjoittanut alla olevan tekstin noin 1,5 vuotta sitten ja se julkaistiin maakuntalehti Keskisuomalaisessa 20.6.2016. Yksikään ns. asiantuntija ei ole kiistänyt laskelmiani. Korostan, että viimeisten vuosikymmenien aikana on eläkerahastojen tuottoihin puututtu vain yhden kerran. Tällöinkään eivät rahastojen pääomat vähentyneet.

Laskelmassani olen huomioinut, että rahastoista käytetään vuosittain viisi (5) miljardia euroa eläkkeiden maksuun, mutta siitä huolimatta ne jatkavat kasvuaan. Rahastoissa oli kirjoitushetkellä varoja n. 183 miljardia euroa. Tällä hetkellä (7.2.2018) yli 200 miljardia euroa!

Eläkerahastojen varat riittävät

Useat asiantuntijat ovat kertoneet, että kuuden yksityisen eläkerahaston varat eivät riitä taitetun indeksin poistamiseen. He väittävät, että rahastot tyhjenevät v. 2060, jos niitä käytetään indeksiremonttiin. Olen asiasta tiukasti eri mieltä.

Suomessa on tällä hetkellä lähes 1,5 miljoonaa työeläkeläistä, joiden eläkkeet maksetaan pääasiassa kuuden yksityisen eläkelaitoksen (rahaston) toimesta. Yhtiöiden yhteinen tasearvo on tällä hetkellä n. 183 miljardia euroa (Mrde).

Rahastojen sijoitustuotot olivat vv. 2012–2014 eli kolmen vuoden aikana keskimäärin 8,33 % eli yli 13 Mrde vuodessa.

Kolme vuotta sitten Eläkevakuutuskeskuksen ja Työeläkelaitoksen asiantuntijat laskeskelivat, että ns. puoliväli-indeksiin siirtyminen maksaa ensimmäisenä vuonna 104 miljoonaa euroa (Me), kymmenen vuoden kuluttua 900 Me ja v. 2035 jopa 2,2 Mrde.

Laskeskelin eläkevarojen riittävyyttä seuraavilla argumenteilla: pääoma 180 Mrde, vuosittainen sijoitustuotto ”vain” 5 % ja rahaston vuosittainen käyttö eläkkeiden maksuun maksimissaan 5 Mrde. Juoksutusaika vuoteen on 2060 asti. Tarkoituksenani oli tietää rahastojen tasearvo v. 2060?

Lopputulemaan pääsin seuraavasti: laskennan lähtökohta on tämä vuosi, jolloin rahaa on 180 Mrde, josta käytetään vuoden aikana 5 Mrde eläkkeiden maksuun ja sijoitustuotto lasketaan 5 %:n korkokannalla tilillä olevien talletusten vuoden alimman arvon mukaan eli ensimmäisenä vuonna 175 Mrde. Ensimmäisen vuoden korko on tällöin 8,750 Mrde. Korko lisätään pääomaan, jolloin vuoden 2016 lopussa rahastoissa on rahaa 183,750 Mrde.

Vuoden 2017 alkupääoma on laskelmassa 183,750 Mrde. Kun tästä vähennetään jälleen eläkkeiden maksuun 5 Mrde ja lisätään 5 %:n sijoitustuotto, niin vuoden 2017 lopussa tileillä on 187,688 Mrde.

Kun edellä olevan laskelman lähtökohta oli vuoden 2016 alku ja laskenta etenee kertomallani tavalla, niin rahastojen pääoma on vuoden 2060 lopussa noin 779 Mrde.

On kuitenkin syytä muistaa, että laskelman lopputulema (779 Mrde) on nimellisarvo, koska rahan ostovoimaan vaikuttaa myös vuosittainen inflaatio.

Toisaalta em. tiedoilla myös rahastojen pääoman ostovoimakorjattukin arvo kasvaa, edellyttäen, että inflaatio on keskimäärin alle 2 % kyseisenä ajanjaksona.

Toivon, että jos asiantuntijat ovat laskelmastani eri mieltä, niin kertokaa se tämän lehden palstalla.

KAUKO TUUPAINEN, eläkeläinen, talousneuvos, Jyväskylä

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Vanhus -49
Iloinen
#1

Hei, toimita laskelmasi eläketurvakeskukseen ja pyydä, että he käyvät ne läpi. Uskon, että vastaavat mielellään. Minä näen asian niin, että jos on pienikin epäilys siitä, että nuorten eläkekkeet ovat vaarassa, niin odotetaan rauhassa ja katsotaan miten käy. 20..30 vuoden päästä ollaan jo viisaampia. Jos silloin näyttää jakovaraa olevan, niin jaetaan se niille, jotka nyt meidän eläkkeitä maksavat. Minä en tarvitse, olen itse maksanut palkastani vain 10% nyt nostamastani, kun nuoret maksaa n. 20..25%

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000