Listavaalit - Demokratian irvikuva
On aivan käsittämätöntä, että nyt viritellään edes keskustelua ns. listavaaleista. Tällaisella vaalitavalla riistetään äänestäjältä oikeus äänestää haluamaansa ehdokasta. Listavaalihan tarkoittaa, että puolueet asettavat ehdokkaansa valintajärjestykseen listalle. On ykkösehdokas, kakkonen, kolmonen jne… Kuinka monta tulee valituksi, riippuu miten paljon puolue saa ääniä.
Käytännössä listavaaleilla ehdokkaan valituksi tulemisesta päättäminen viedään kansalaisilta puolueiden hämäriin sisäpiireihin. Esitykset maakuntavaalien, tai muidenkaan vaalien järjestämisestä listavaaleina on ylimielistä kansalaisten halveksimista.
Meillä Suomessa ei äänestysaktiivisuus ole muutenkaan kovin korkealla tasolla, mutta jos mennään vaaleihin joissa äänestäjä ei voi äänestää haluamaansa ehdokasta, tulemme kokemaan äänestysprosentin järkyttävän romahduksen.
Äänestäjällä on oltava oikeus jatkossakin äänestää parhaaksi katsomaansa ehdokasta. Listavaali on demokratian irvikuva, jota ei voi kannattaa kuin puolueiden kellokkaat.
Tekstin aiheet:
No kukas se ensimmäisenä listavaaleja ehdottelikaan julkisuudessa? Vanha kepukonna Vanhanenhan se, ja SDP peesaa kovaa vahtia Suomen suurimpana puolueena viikolla 1. Kuka kuvittelee, että vanhat kähmijät vievät asioita eteenpäin?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Avoimuus ja lähidemokratia pyritään poistamaan vaikka muuta lupailtiin.
Eliitti ei halua kansalaisten osallistuvan todelliseen päätöksentekoon koska se voisi kaventaa eliitin etuja.
Päätökset tehdään piilossa mahdollisimman kaukana kansalaisista pöhöttyneessä hallinto-organisaatiossa joka pitää kansalaisia vain kiusana joka kelpaa laskunmaksajaksi.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Käytät termiä ”eliitti”. Tavallisesta kansalaisesta tulee äänestyksen tuloksena kansanedustaja ja myöhemmin hän voi päätyä ministeriksi. Siis silloin kuulutaan automaattisesti eliittiin. ( ? ).
Miten mielestäsi vältytään mainitsemasi eliitin muodostumiselta? Miten kansalaiset tekevät päätöksiä ja vaikuttavat asioihinsa ilman ”eliittiä”.?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
”Eliitti” tuli mainittua sarkastisesti ajatellen talous- ja poliittisia päättäjiä jotka toimivat ajaakseen omia etujaan vaikka heidän pitäisi toimia kansan hyväksi – he pitävät itseään eliittinä joka ansaitsee parempaa kuin kansa.
Todellisella eliitillä on myös korkea moraali ja kyky ja halu kantaa vastuu teoistaan jotka pohjautuvat pitävään tietoon ja perusteelliseen harkintaan – toivottavasti tällaista eliittiä vielä löytyy puolustamaan suomen kansalaisia.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hyvin perustelit, reserviläinen. Allekirjoitan ajatuksesi!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Rantahurrit ja muut rkp nuoleskelijathan noita pitkiä listoja haluavat.
Pelkästään siinä jo syy pysyä nykykäytännössä!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Demarinuorilla näyttää olevan hinku näihin listavaaleihin. SDP:n Heinäluoma asettunut kannattamaan tätä käytäntöä. (Demokraatti, 4.1.16)
Itse kannatan ehdottomasti nykyistä käytäntöä!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Olisikohan ruotsalaiset meitä tyhmempiä, listavaaleineen? Eivät. Nykyinen tyrkkyjulkkuvaalitapa tuo eduskuntaan mistään tietämättömiä mutujulkkuja, esim. S Modig jne. Näiden keräämillä äänillä petturipuolueet saavat muitakin valituksi.
Listavaali on parempaa kuluttajansuojaa äänestäjälle: sitä politiikkaa saa, mitä tilaa. Listavaali mahdollistaa todellisen poliittisen muutoksen, kun muutosvoima saa enemmistön eduskuntaan; ei yksittäisillä edustajilla siinä ole merkitystä vaan linjalla ja asioilla.
Nykysysteemi pakottaa ikuisiin hallituskompromisseihin, kun rahvas ””äänestää henkilöä””.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Nykyjärjestelmä on eliittiporukoineen jo riittävän tehokas; maatamme hallitsee pieni sivistymätön rahaeliitti; jos et kuulu porukkaa, jäävät valiokuntapaikat ja virat saamatta eikä sinulel opuhuta, ja joudut toisten poliitikkojen ja lehdistön mediapropagandakampanajan kohteeksi. Kansa voi äänestää vaaleissa mitä vaan ja poliitikot voivat lupailla jotakin, mutta vaalien jälkeen tehdään kuten rahaeliitti käskee. Muuten poliitikon oma tulevaisuus ja toimeentulo ovat vaakalaudalla.
Täysin tarpeeton, no ehkä varmuuden vuoksi tuo voisi olla hyvä, silloin voitaisiin varmistaa, että rahamiesten valitsema hallinto saa jo alusta alkaen lähes kaikki edustajanaikat maassamme.
Eihän se käy, että kansan mielipidettä noudattavat pääsisivät päättämään asioista!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti