Kuka ohjaa kasvatuksen ja opetuksen suuntaa Turussa?
Turku aloitti syksyllä 2023 Syvälahden ja Vähä-Heikkilän kouluissa katsomusainekokeilun, jossa osa uskonnon tunneista korvattiin kaikille yhteisillä katsomustunneilla. Turun opettajien ammattiyhdistys puuttui asiaan, sillä kokeilulle ei ollut valmista, hyväksyttyä opetussuunnitelmaa tai oppimateriaaleja. Opettajille jäi vastuu opetuksen kehittämisestä ja laajan kokonaisuuden hallinnasta ilman riittävää tukea.
Lounais-Suomen aluehallintovirasto antoi syksyllä 2024 päätöksen ammattiyhdistyksen tekemään kanteluun. Sen mukaan kokeilu saattoi estää oppilaiden oikeuden saada opetussuunnitelman mukaista opetusta pätevältä opettajalta. Asia tuotiin kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston käsittelyyn, ja jaosto päätti yksimielisesti lakkauttaa kokeilun joulukuussa 2024.
Opetusjohtaja Timo Jalonen kuitenkin käytti asiassa otto-oikeuttaan ja totesi Ylelle 27. joulukuuta, ettei hänelle ollut esitetty riittäviä perusteluita päätöksen tueksi. Hän kertoi myös, että kokeilu voitaisiin tarvittaessa keskeyttää kesken lukukauden.
Käsittelyä venytettiin kuitenkin kolme kuukautta, ennen kuin se maaliskuussa tuotiin kasvatus- ja opetuslautakunnan pöydälle. Myös lautakunta, apulaispormestari Piia Elon johdolla, oli yksimielisesti kokeilun päättämisen kannalla.
Aluehallintoviraston päätöksestä on nyt kulunut jo puoli vuotta, mutta kokeilua ei ole vieläkään lopetettu, vaikka ammattiyhdistys on ilmaissut huolensa, aluehallintovirasto on antanut kielteisen tulkintansa ja vaaleilla valitut päättäjät ovat tehneet asiasta kahteen kertaan päätöksen. Olen ollut kasvatus- ja opetuslautakunnassa kahdeksan vuotta, enkä ole aiemmin nähnyt vastaavaa toimintaa.
Tästä herää kysymys: kuka tänä päivänä ohjaa kasvatuksen ja opetuksen suuntaa Turussa? Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että virkamiehet johtavat toimialaa, kun taas apulaispormestari keskittyy lautapeleihin. Päättäjien ja viranhaltijoiden roolien tulisi kuitenkin olla kaikille täysin selvät.
Tekstin aiheet:
Vaaliohjelmassaan ps leimaa opettajat pervoiksi. Ei ole siinä koululaitoksessa, joka tällaista kieltä lapsille opettaa aikuisena käytettäväksi, mitään puolusteltavaa. Vai liekö kuitenkin niin, että todellisuudessa koulu toimii, mutta ps hihhuloi milloin mihinkin suuntaan kyseisen laitoksen ympärillä? Tärkeintä sille kun on saada kovaa jätkää ja öykkäriä harrastaa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Aah hah hah haa……
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kukaan perussuomalainen ei ole OPETTAJIA leimannut pervoiksi, vaan siellä vierailevat mm. SETA opetuslapset ym. vihervasemmiston sanantuojat.
Jore voisi tutustua paremmin, koska ote alkaa lipsua.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Vastoin blogistin väitettä tiedän, että kouluissa opettajilla on opetussuunnitelmien määrittäessä äärirajat kuitenkin se lopullinen päätäntävalta esim siitä, kuka kouluissa käy vierailemassa saatikka sanaa tuomassa. Väite, että koulun opetus on pervoa, mutta opettajat eivät, osoittaa häijyn kieroa poliittista pyrkimystä ps-tyyliin. Koulun opetusta ei opettajista voi erottaa muuta kuin vääryyttä ja valhetta tekemällä. En ole julkisuudessa nähnyt Purran anteeksipyyntöä? Eli sitä odotellaan.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Voi Jore.
Kevät on tunnetusti vaikeaa, osanottoni.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Voi sentään, et tainnut edes lukea kirjoitusta?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Uskontojen tarkastelu filosofisesta näkökulmasta tarjoaa mahdollisuuden syventää ymmärrystä ihmiskunnan monimuotoisista uskomuksista, samalla kun se edistää dialogia ilman ennakkoasenteita tai vastakkain asettelua.
Uskonnolliset perinteet ovat vaikuttaneet merkittävästi kulttuurien ja kansojen historiaan-välillä yhdistäen, mutta myös erottaen meitä toisistamme. Tiedon lisääminen voi olla avain parempaan ymmärrykseen ja suvaitsevaisuuteen.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
On vaikea ellei mahdoton löytää perusteita ajatukselle, että pervo-nimittelyn käyttö vaaliohjelmassa olisi avain parempaan ymmärrykseen ja suvaitsevaisuuteen. Mielestäni se ennemminkin kertoo ylimielisestä ja ’vain minulla on oikeus täällä pervojen keskellä’ -asenteesta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Jaa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kyse oli lähinnä siitä, että ei se uskonnon opetus tarvitse olla uskontojen syöttämistä, vaan ymmärryksen lisäämistä monista eri uskonnoista tässä monimutkaisessa maailmassa. Tietämys eri uskonnoista on yleissivistystä. Jos ei suvivirsi maistu, niin voi mennä vaikka pihalle virren ajaksi, joka sekin tavallaan osoittaa suvaitsevaisuuden puutetta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Siis kun puolue haluaa edistää tietämyksen lisäämistä eri uskonnoista, se edellyttää ’pervo’ -sanan käyttöä vaaliohjelmassa? Tai kun se haluaa edistää naisten tasa-arvoa, on sen puheenjohtajan käytettävä musliminaisista ’musta säkki’-nimitystä? Tai jos halutaan löytää ratkaisuja maahanmuuttoon liittyviin vaikeuksiin, on somalit leimattava geneettisiksi ryöstelijöiksi?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tuskin nuo värikkäät nimitykset edustavat puolueen virallista kantaa, joskin ääneen lausutut ajatukset kuvaannollinen kilpi ja miekka, jolla kulttuuriamme yritetään epätoivoisesti suojata. Tuskin näistä kannattaa menettää toivoaan, kyllä maailmaan sanoja mahtuu. Suomessa on paljon muitakin ongelmia, kuin vain epämukavat sanat, mm talous.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hihhulia suollat, jos väität, että vaaliohjelmassa käytettävillä sanoilla tuskin on merkitystä koska maailmassa on monenlaisia ongelmia??? Huh huh. Kuuntele itseäsi!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Purrako siis tuskin edustaa ps-puoleen virallista kantaa?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Olette vain kateellisia hyvistä sanonnoista.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Musta säkki on ihan hyvää suomea, eikä pervokaan ole kielletty sana. Usein eri kulttuureista saapuneet tuovat annoksen pervoa kulttuuria mukanaan.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Uskontojen ymmärtämisen opettamisen voisi alkaa naisen asemasta yhteisössä. Suhtautumisessa koiriin. Niiden potkimiseen ja omistajien päälle sylkemiseen. Viinanjuonnin sallittavuudesta yöllä, kun allah ei näe. Jne..
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Opetushallituksen pääjohtajana on vasemmistoliittolainen Li Anderssonin nimittämä Minna Kelhä, joka ajaa kouluihin nuorten aivopesua, Wokea, DEItä ja islamisaatiota.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Juuri näin.
Esim. Vihreiden Sofia Virta on käynyt koulua Turun Varissuolla. Tuon tiedon varassa ymmärtää häntä ehkä pikkaisen paremmin?
On myös opettaja, niin kuin Vasemmistoliiton Minja Koskela.
Vaikuttaako poliittinen suuntautuminen opetuksen sisältöön?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti