Perussuomalaiset

Kai-Ari Lundell

Tyttöjen liikunnasta ja koululiikunnasta ylipäätään

HS 14.12.2023

”Olen todella huolissani tytöistä” – kokeneella opettajalla synkkä näkemys tulevaisuudesta

Tuoreimmat Move-tulokset kertovat karua kieltä tyttöjen fyysisestä kunnosta. Kokenut liikunnanopettaja Outi Palkama on huolissaan oppilaiden jaksamisesta.

”Jo muutama vuosi sitten pidettiin koko koulun kriisikokous, miten saataisiin lisää liikettä koulupäivään ja oppitunteihin, mutta vielä on tosi paljon tekemistä sen eteen”, Palkama kommentoi.

Keskiviikkona julkaistut fyysistä toimintakykyä mittaavan Move-testin tulokset kertoivat, että peruskouluikäisten tyttöjen fyysinen kunto on iso ongelma.

Näin siitä huolimatta, että uusimmissa tuloksissa tyttöjen vuosikausia kestänyt fyysisen toimintakyvyn heikentymisen trendi on tasaantunut.

Pahin tilanne on Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella. Sen kahdeksasluokkalaisista tytöistä lähes puolet (49,7 prosenttia) on fyysiseltä toimintakyvyltään tasolla, joka mahdollisesti kuluttaa tai haittaa terveyttä ja hyvinvointia.

Lukema on Kainuun hyvinvointialueen kanssa koko maan huonoin ja kaikista mitatuista oppilasryhmistä selvästi heikoin. Ero saman alueen samanikäisiin poikiin (39,8 %) on silmiinpistävä.

Palkama kertoo, että Martinlaaksossa tarjolla on päivittäin liikuntasalivälitunti ja muutaman kerran viikossa kuntoilu- ja kuntosalivälitunti. Osallistujat ovat pääosin poikia.

* * *

Lämmittää kovasti, kun kokeneita opettajia aletaan kuunnella ja haastatella. Tosin sekin näyttää johtuvan odotetusta Pisa-romahduksesta.

Hesari haastatteli Vantaan Martinlaakson koulun liikunnanopettaja Outi Palkamaa, jolla on yli 30 vuoden kokemus liikunnanopetuksesta. Toinen legendaarinen koulun liikunnanopettaja on Rami Alanko, joka on jo eläkkeellä. Häntä näen silloin tällöin Myyrmäen urheilutalon kuntosalilla.

On selvää, että koulu ei pysty ratkaisemaan liikkumattomuuden ongelmaa. Päävastuu lasten liikuttamisesta on tietenkin kodeilla. Kuten lähes kaikessa muussakin eriytyminen näkyy myös lasten liikunnassa. Osa lapsista liikkuu paljon, kun heidät kiikutetaan urheiluseuraan jo viisivuotiaina, osa ei saa kodeistaan juuri minkäänlaista liikkumisen mallia.

Palkamo toteaa: ”Nykyään on hyvin menestyvät ja sitten huonot. Keskikasti on hävinnyt. Kasin oppilaita on vähän, ja perusliikkujat puuttuvat.”

Totta.

On hämmentävää opettaa vaikkapa kuudennella luokalla luistelua. Kaikilla ei ole omia luistimiakaan. Jääkiekon pelailu on muuttunut vaaralliseksi, kun jääkiekkoa harrastavat yrittävät väistellä oppilaita, jotka eivät osaa luistella kunnolla. Törmäyksiä tulee ja veri voi lentää.

Sama koskee hiihtoa, joka on aina kuulunut suomalaisten perustaitoihin. Suksia ei ole aina joka toisellakaan, onneksi kouluissa on yleensä kattava suksilainaamo.

Hyvin hämmentävää on peruspalloilulaji jalkapallon opettaminen. Jatkuvasti pitää opettaa ja kerrata jalkapallon yksinkertaisia sääntöjä ja muita asioita. Joskus tuntuu, että osa oppilaista ei ole potkinut palloa vapaa-ajalla ollenkaan.

Ongelman ydin on arkiliikunnan puutteessa, lyhyetkin koulumatkat voidaan kulkea busseilla tai oppilaita kuskataan kouluun, vaikka koulu on kieltänyt kuskaamasta oppilaita kouluun.

Vapaa-ajan pelailu kavereiden kanssa on vähentynyt radikaalisti. Enää harvoin näkee eri-ikäisiä lapsia pelailemassa kentällä keskenään pipolätkää tai futista.

Olen blogissani kirjoittanut liikunnasta hyvin paljon eri näkökulmista, sivun vasemmalla puolelta löytyvästä linkkisanalla liikunta tai liikunnanopetus löytyy 36 osumaa.

Olen vaatinut kirjoituksissani, että liikunnanopetusta lisättäisiin peruskoulussa. Suomi on tuntimääriltään mitattuna liikunnanopetuksen kehitysmaa.

Liikuntatunteja pitäisi olla 4 tuntia viikossa.

Malleja voisivat olla yksi kaksoistunti ja kaksi yksittäistuntia. Kaksoistunnilla voisi treenata eri urheilulajin perustaitoja, yksittäistunneilla voisi harjoittaa perusliikuntaa.

Toinen malli voisi olla yksi kaksoistunti ja neljä puolikasta liikuntatuntia. Silloin liikuntaa saisi jokaiselle viidelle päivälle, puolikkailla tunneilla voisi treenata sauvakävelyä, ulkovoimistelua tai vaikkapa juoksua. Hiihtokin voisi toimia vaikka koulun välituntiladulla. Kun itse kävin koulua, meillä oli välituntiladut, joita kierrettiin, ja kierrokset merkittiin sitten luokassa olevaan pistetaulukkoon.

Tyttöjen liikkumattomuus on suuri ongelma, kun tiedetään, että samaan aikaan monella tytöllä voi olla mielenterveydellisiä ongelmia. Osaa tyttöjä vaivaa yksinäisyys, siihen yksinkertainen lääke voisi olla joukkueurheiluun osallistuminen.

En pitänyt siitä, että tytöt alakoulussa pistettiin liikkumaan yhdessä poikien kanssa. Mielestäni viitoselta alkaen pitäisi pääosin liikkua eri ryhmissä.

Osa tytöistä arastelee poikien kanssa liikkumisessa. Pojat voivat olla hyvinkin kilpailullisia ja silloin mennään kovaa ja kontakteja tulee. Jotkut lajit kuten pesäpallo sopii hyvin yhdessä pelattavaksi.

Tyttöjen murrosikäkin alkaa aiemmin kuin pojilla, mikä voi aiheuttaa arkuutta.

Olen opettanut liikuntaa myös yläkoulussa. Miltei joka ryhmässä pari-kolme tyttöä heittäytyy jatkuvasti pois liikkumisesta eri syihin vedoten. Hyvin tyypillistä on vedota, että se ja se paikka on kipeä. Usein heillä ei ole liikuntavehkeitäkään mukana. He sitten seuraavat muiden tyttöjen liikkumista kentän reunalla.

Sinänsä tyttöjen liikunnanopetus on kivaa, koska keskimäärin tytöt kuuntelevat paremmin opetusta kuin pojat. Moni poika antaa mennä vaan ja tohottaa. Poikien liikuntatunneilla on paljon luontaista kilpailullisuutta ja oppituntien jälkeen hiki haisee niin kuin pitääkin.

Palkama sanoo olevansa huolissaan tyttöjen elämänhallinnasta, ei vain liikunnan vähäisyydestä. Moni tyttö nukkuu liian vähän, ei syö aamiaista tai kouluruokaa eikä siten jaksa keskittyä tai toimia koulussa.

Vantaalaiskoulujen ominaispiirre on vieraskieliset lapset, kohta joka kolmas oppilas on vieraskielinen. Joissakin kouluissa kolmasosa on ylitetty ajat sitten.

Martinlaaksossa, kuten useissa muissakin Vantaan kouluissa, yksi tyttöjen harrastamiseen vaikuttava tekijä on kulttuuritausta.

Maahanmuuttajataustaisilla tytöillä on huomattavan vähän liikunta- ja muita harrastuksia. Poikkeuksiakin on, ja Palkama kertoo muutaman tytön esimerkiksi innostuneen jalkapallosta.

”Välillä joku saadaan innostumaan ja löytämään oman juttunsa. Sen takia jaksan tätä työtä tehdä.”

Kyllä näin on. Osassa kulttuureja tyttöjen urheilu ei näytä kuuluvan asiaan, eikä heitä sitten Suomessakaan järin kannusteta liikkumaan esim. urheiluseuroihin, vaikka tyttö olisi lahjakaskin urheilija.

Jotkut vieraskieliset tytöt tulevat liikuntatunneille arkivaatteissa, liikutaan huivit ja helmat hulmuten tai sitten ei.

Yleensä maahanmuuttajataustaiset pojat ovat kovempia liikkumaan kuin kantasuomalaiset pojat keskimäärin. He pelaavat paljon korista ja futista vapaa-ajallaan omaehtoisesti. Ongelma on, että heistäkään kaikkia halukkaita ei saada urheiluseuroihin liikkumaan.

Liikuntaa pitää lisätä koulun arkeen muutenkin.

Itse tein paljon opintoretkiä, johon oleellisena osana kuului kävely. Esim. kirjastovierailut voi aivan hyvin tehdä kävellen, omalta alueeltani isoon kirjastoon on matkaa sellaiset kolme kilometriä. Kun matkan kävelee, kokonaismatkaa tulee jo kuusi kilometriä.

Olen joskus tehnyt reissuja kävellen keilahalliin. Erilaiset luontoretket ovat aina samalla kivoja kävelyretkiä. Luontopolkuja löytyy kyllä lähistöltä.

Erittäin kivoja ja yhteisöllisiä tapahtumia ovat koko koulun yhteiset liikuntapäivät. Oma kouluni teki retkiä esim. Luukin tai Pitkäkosken kävelyreiteille.

Kivoja olivat luokan yhteiset hiihtoretket. Hiihdimme jonomuodostelmassa Leppävaaran urheilupuistoon kuumalle mehulle ja päätteeksi hiihdimme vielä puiston ladut.

Kouluni lähellä on Lammaslampi, jota oli kiva kiertää syksyisin ja keväisin ja samalla tutustua luonnon ihmeisiin.

Pieniä oppilaita kävelytin usein lähistön isoon leikkipuistoon leikkimään ja riehumaan.

Myös lasten lihaskunto on heikentynyt. Urheilua harrastavilla tasot ovat edelleen korkealla, karkeasti voidaan puhua jostain kolmasosasta oppilaita ainakin täällä pääkaupunkiseudulla riippuen vähän siitä, millä asuinalueella koulu on.

Sisäliikuntatunneilla tein aina opetussuunnitelmista tai ajan hengestä riippumatta alkutreenit. Aluksi lämmiteltiin erilaisilla juoksuharjoitteilla, sitten alettiin tehdä yksinkertaisia treenejä, selkä- ja vatsapunnerruksia, etunojia joko suoraan käsiltä tai polvilta, riippumisharjoituksia seinäpuomeilta jne.

Aikaa meni vartti. Oppilaat pitivät itsestään selvänä, että alkutreenit pidetään ennen kuin päästään pelaamaan.

Erilaisia voimisteluratoja myös rakenneltiin.

Naapuriyhtenäiskoulussa, Hämeenkylän koulussa, jossa on loistava liikuntahalli ja liikuntaan yllyttävä piha jalkapallohäkkeineen ja koripallokenttineen ja kivoine liikuntatelineineen, on iso liikuntavälinevarasto, josta löytyy erilaisia käsivoimailuvälineitä.

Liikunnanopetukseen kuuluu aina myös ohjaaminen. Aina välillä istutaan rinkiin keskiympyrään, ja jokainen oppilas saa kertoa liikuntaharrastuksestaan, miten hän hän tykkää liikkua. Ohjasin oppilaita erilaisiin liikuntaseuroihin, jos oppilas ei osallistunut seuratoimintaan. Tai sitten neuvoin, miten liikutaan huvikseen ilman sen suurempia tavoitteita.

Joskus onnistuin, joskus en, pääasia on, että opettaja yrittää ohjata.

Vanhempain vartit olivat myös hyviä hetkiä jutella lasten liikkumisesta. Joskus tein esikyselymonisteen, jossa kartoitettiin perheen liikkumistottumuksia, ja siitä sitten yhdessä juteltiin.

Ja vielä, ikävää on, että koulussa pidetään kerhoja enää todella vähän. Ei ole kauaa siitä, kun koulupäivän jälkeen oppilaat menivät erilaisiin kerhoihin, oli sählykerhoa, koriskerhoa sekä voimistelukerhoa ja tanssikerhoa. Kerhoihin lapset osallistuivat liikuntataidoista huolimatta, pääasia oli liikkumisen riemu.

pro peruskoulu: Tyttöjen liikunnasta ja koululiikunnasta ylipäätään

Osallistu keskusteluun!


22 kommenttia
Maalaistollo !
Tyytyväinen
#1

1950/1960 luvuilla kun kävin maalaiskansakoulua.Meillä oli yhteisiä liikuntatunteja tyttöjen kanssa.Talvisin hiidettiin/lasketeltiin mäkeä porukalla.Ja aina välillä myös talvella tehtiin liikuntatunneilla yhteisiä kävelyretkiä,joidenka pituus saattoi olla jopa 10 kilometriä.Koulu sijaitsi mäenpäällä,ja joka talvi yläluokan pojat rakensivat koulun pihaan hyppyrimäen.Siinä sitten välitunneilla järjestettiin hyppykilpailuita,joissa opettajat toimivat tuomareina.Keväisin ja syksyisin koulun kentällä pelattiin jalkapalloa,pesäpalloa,juostiin kilpaa 60/100 metriä opettajien ottaessa aikaa sekuntikellolla.Samoin työnnettiin kuulaa,heitettiin keihästä,ja hypättiin pituutta.Koulun pihamaalla oli tasaisella alueella lentopalloverkko,ja siinä pelattiin aina sulanmaan aikaan lentopalloa.Hiihtokilpailuja oli joka talvi,minullakin on jossakin komeronkätköissä muutama palkintolusikka.Koulun kentällä oli talvisin jäädytetty luistelukenttä puulaidoin,jossa sai luistella ja pelata jääkiekkoa.Näin ennen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Maalaistollo !
Tyytyväinen
#7

Eikä se liikunta pelkästään koululiikuntaan jäänyt.Minunkin koulumatkani oli 7.5 kilometriä yhteen suuntaan,eli edestakaisin 15 km päivässä.Talvella matka hiihdettiin,mikäli oli pakkaskeli,että puusukset luistivat.Suojakelillä oli taaperrettava jalan,ei ollut köyhässä”metsämökissä”varaa”suksirasvoihin”.Ainoa suksivoide mitä käytettiin oli kynttilän jämäpalat.Mutta niillä voideltuna sukset luistivat yhtähyvin molempiin suuntiin.Ja kun koulusta tultiin kotiin,ensin tehtiin läksyt.Ja sen jäkeen,ei kun ulos ja hiihtämään.Keväisin/syksyisin sulanmaan aikaan,tahkottiin kouluun polkupyörän rämällä,kivistä ja kantoista metsäkärrytietä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kai-Ari Lundell Luokanopettaja, kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu
#9

Pikkukouluissa pakko. Esim. hiihto ja pesäpallo sopivat hyvin yhdessä pelattavaksi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Maalaistollo !
Tyytyväinen
#14

Juuri näin Ari.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Maalaistollo !
Tyytyväinen
#19

Piti siis olla Kai-Ari.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Arkiliikunnan puute!!! Siinä se suurin ongelma on.

Harvaanasutuilla alueilla lopetetiin lähikoulut ja lapset istutettiin takseihin tuntikausiksi päivässä. Jäykistyyhän siinä kuka vaan.

Kaupungeissa bussipysäkkejä on melkein vieri vieressä. Bussi, ratikka, metro, juna – ei tarvii kävellä.

Voisko lapsille hankkia askelmittareita? Voisko tällainen oma seuranta innostaa lapsia liikkumaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Yks perussuomalaine
#6

Olen samaa mieltä. Arkiliikunta on se, joka kantaa läpi elämän. En usko tässä yhteydessä urheiluseuratoimintaan, koska ennen pitkää se loppuu (murrosikä, perheellistyminen jne.) ja jos se on ainoa tapa liikkua, loppuu liikuntakin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Suomen kouluissa pitää kieltää päähuivit (mikä on tehty useissa Euroopan maissa), samoin maahanmuuttajien ”oma” pukeutuminen urheilutunneilla, varsinkin burkinat uimaopetuksessa.
Suomessa eletään Suomen tavoin ja jos ei miellytä, voi palata Somaliaan ym. muslimimaihin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

Samaa mieltä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#13

Nytkin Itärajan takaa lappaa somaleja! Heillä on viisumit Venäjälle, mutta silti pitää siirtyä Suomeen.
Suomen suurin moka oli, kun Venäjän hajoamisen jälkeen otettiin kourallinen somaleja Suomeen ja nyt heitä on täällä yli 22 000.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#20

Mihinköhän somput voisi olla tervetulleita, aivan oikein, ei mihinkään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Yksi ongelma on kallistuneet elämisen kustannukset, mistä johtuen monet vanhemmat ja heidän lapsensa ovat lopettaneet erilaisia vapaa ajan urheiluharrastuksia. Esim. laskettelukeskukset ovat nostaneet hintojaan sähkön kalliin hinnan takia. Tämä vuoden vanha uutinen pitää paikkansa myös tänävuonnakin.
https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000009098653.html

Se tosin on hieman outoa kuinka hiljattain uutisoitiin että maaseudulla lapset olisivat huonokuntoisempia kuin kaupungeissa, ilmeisesti lapset eivät taida juurikaan osallistua maatalouden töihin. Eivät taida uskaltaa liikkua maaseudulla kävellen, pyöräillen suden tai karhun kohtaamisen pelon takia.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#10

”Eivät taida uskaltaa liikkua maaseudulla kävellen, pyöräillen suden tai karhun kohtaamisen pelon takia.”
Tähän olisi ratkaisukeinona jos aselakia hieman höllennettäisiin niin, että maaseudulla joissa on suurehko riski suden tai karhun kohtaamiselle. Vanhemmilla olisi lastensa kanssa oikeus käydä säännöllisesti kävelylenkillä vanhemman kantaessa oikeaa asetta mukanaan, sitten tarvittaessa laillisesti ampua mahdollista karhua tai sutta jos sellaisen kohtaavat kävelylenkin aikana ja eläin yrittää hyökätä lasten tai vanhempien kimppuun. Aika monilla ihmisillä on kännyköissä kamerat joten jokainen voi toimia vuorotellen videon kuvaajana todisteita varten mahdollisesta eläimen hyökkäyksestä.

Näin maaseudulla kävely voisi yleistyä turvallisesti.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#15

Enemmän olisin huolestunut rajan ylittävistä matuista.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#21

Miksi Suomi päästää maahan rajan yli kävelevät siirtolaiset? Raja tulee ylittää ajoneuvolla ja Suomi on kieltänyt polkupyörillä saapumiset.
Pitkät siirtolaisjonot kävelevät rajan yli ja saavat autoilijat raivoihin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#22

Vaikka mamut ovatkin ongelma, silti on monia muitakin ongelmia. Eikä muita ongelmia pidä lakaista maton alle vain mamujen takia. Sudet ja karhut ovat loppujen lopuksi ennalta arvaamattomasti käyttäytyä eläimiä ihmisten läheisyydessä, eikä missään tapauksessa kannata aliarvioida villieläinten vaarallisuutta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#11

Miksi pitää olla kalliita harrastuksia?
Töölössä lapsuuteni viettäneenä rakensimme valtavia lumilinnoja porukalla pihoille tai luistelimme tuntikausia luistinradoilla.
Kesäisin pyöräilimme, pelasimme pesistä ja kävimme uimassa.
Silloin ei kännyköitä ollut ja tv:ssäkin taisi olla kaksi kanavaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#17

Jotkut ihmiset haluavat elämäänsä monipuolisemmin erilaisia harrastuksia. Tuollainen halpojen harrastuksien elämä jota sinä kuvailet lapsuudestasi on monien muiden mielestä pidemmän päälle tylsää elämää, aika moni ihminen lopulta kyllästyy tekemään samoja asioita kymmenien vuosien ajan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Iloinen
#5

Aivokirurgien ja superkoodareiden silmissä tyttö menee 9 vuotiaana naimisiin ja on kotona.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#12

Siksiköhän 16 v. syyrialaiselle kelpaa 13 v. suomalaistyttö, jonka voi raiskata koulun vessassa? Ja kaveri siirretään pois Ylitorniosta (lehtitietojen mukaan). Minne? Kotimaahan Syyriaan? Jääkö ilman rangaistusta?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#16

Mitä kauemmaksi, sitä parempi ja elinikäinen maahantulokielto.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Iloinen
#18

Saattoi olla pika-avioliitto. Ei siis rikos ollenkaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000