Jokainen asunnoton on liikaa
Lauantaina 17.10 vietettiin Asunnottomien yötä. Minut kutsuttiin paneeliin, joka pidettiin Tikkurilan uudella torilla. Kaikki osallistujat olivat vantaalaispoliitikkoja: Pirjo Luokkala (kesk), Ann-Christine Teir (rkp), Eve Rämö (vihr), Tanja Vahvelainen (kd), Antero Eerola (vas), Jussi Särkelä (sdp), Ossi Kähmi (skp) ja Sakari Rokkanen (kok).
Keskustelu eteni sopuisaan tahtiin, keskityttiin pääasiassa hätämajoitukseen. Itse olen ollut huolissani nuorista asunnottomista miehistä, joita Vantaallakin on paljon. Usein heidän asunnottomuuteensa voi liittyä mielenterveysongelmat tai viina ja huumeet. Olen miettinyt, että kaduilla pitäisi liikkua etsivän nuorisotyön tapaisia moniammattilaisia, jotka hakisivat asunnottomia nuoria hätämajoitukseen ja ohjaisivat heitä paikkoihin, joissa he voisivat saada apua ongelmiinsa.
Vaalikamppailujen aikana olen törmännyt ko. nuoriin miehiin esim. tarjotessani Wotkinsin grillimakkaraa. Kun muut tulivat hakemaan makkaraa puhuakseen vaikkapa politiikkaa, moni nuori mies tuli syömään, kun nälkä kurni vatsassa. Kolme-neljä makkaraa meni heittämällä.
Ehdotin myös konttiasuntoja, jotka ovat hätämajoituksen ja tavallisen asunnon välimuotoja. Kontiasuminen on edullista, ja konttien sijoittelu ympäri kaupunkia ei ole niin vaikeaa kuin kerrostalojen rakentaminen. Ulkomailta löytyy vaikka kuinka paljon hienoja esimerkkejä konttiasumisesta, kannattaa katsella erilaisia ratkaisuja. Asuntokonttiin voi sijoittaa pienen keittiötilan sekä vessan ja suihkun.
Ylivoimaisesti paras asunnottomuuden ratkaisukeino tietenkin on, että rakennetaan niin paljon asuntoja, että niitä riittää kaikille.
Loppupuheenvuorossa esitin puolueeni ratkaisun, joka on selkeä:
Laitetaan ensin omat asiat asiat kuntoon ja katsotaan sen jälkeen, kuinka moneen turvapaikanhakijaan meillä on varaa. Vantaallakin suuri osa kaupunkiin muuttavista ihmisistä on maahanmuuttajia, joille tarjotaan välittömästi asunto. Moni vantaalainen asunnoton ja moni muukin kokee asian epäoikeudenmukaisena. Lyhyesti – ensin omat, sitten muut.
Paneelissa Antero Eerola ehdotti, että voisimme kaikki puolueet yhdessä tehdä aloitteen, jotta hätämajoitus Vantaalla saataisiin vihdoinkin kuntoon. Kohta tulee talvi ja joillekin asunnottomille kylmä.
Edellisellä valtuustokaudella vastaavan aloitteen teki Tiina Tuomela, aloitteen allekirjoitti silloin 30 valtuutettua, mutta jostain syystä hätämajoitusta ei saatu silloin kuntoon.
Kaikki panelistit lupasivat, että oma valtuustoryhmä tulee aloitteeseen mukaan. Eilen maanantaina aloite tehtiinkin ja kaikki valtuustoryhmät allekirjoittivat sen. Olen ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettu ja olen iloinen siitä, että Vantaalla kyetään usein tekemään hyviä päätöksiä yhdessä. Politiikassa ehkä tärkein avu on yhteistyökyky, änkyröinninillä on vaikea saada mitään hyvää aikaan.
Vuoden 2019 lopussa on arvioitu, että Suomessa olisi 4 600 yksinelävää asunnotonta, ks. ARA, asunnottomia perheitä tai pariskuntia oli 264. Onneksi vain harva asunnoton asuu paljasalla, suurin osa asunnottomista asuu toisten nurkissa.
Suurin osa asunnottomista majailee pääkaupunkiseudulla, joka kolmas Suomen asunnoton elää Helsingissä. Luin jostain, että Vantaalla olisi n. 700 asunnotonta.
Suomessa asunnottomien määrä on saatu laskemaan. Suomessa ajatellaan, että asuminen on perusoikeus, muualla maailmassa näin ei välttämättä ole.
Matkustellessani Euroopassa vaikkapa Lontoossa tai Milanossa, minua on aina järkyttänyt, kun täytyy väistellä kaduilla makuupusseissansa nukkuvia ihmisiä.
Mutta Suomessakaan asunnottomuutta ei ole täysin ratkaistu.
Suomi on EU:n ainoa maa, jossa kodittomuus vähenee (IS 15.3.2020)
http://kaiarilundell.blogspot.com/2020/10/jokainen-asunnoton-on-liikaa.html
Tekstin aiheet:
Hyviä näkökulmia tärkeän asian puolesta! Erityisesti mielenkiintoista oli se konttien käyttäminen väliaikaisasuntoina – niissä olisi edes katto ja seinät ympärillä eikä tarvitsisi kierrellä kaupunkia etsien missä voisi nukkua yönsä. Ei luulisi olevan mikään miljoona-projekti – toivotaan, että päätökset johtavat myös konkreettisiin tekoihin.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Muistaakseni v.1999 Turkissa tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen sinne lähti Suomesta kontteja asunnoiksi.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
En käy Vantaalla usein, mutta kun joskus ajan bussilla Pähkinärinteelle ystävääni tapaamaan tai lentokentälle, niin bussin ikkunasta katsellessani näen hyvin etnisesti suomalaisista poikkeavaa väestöä. Hyvin puettuja, äidit vievät lapsiaan kouluun, ja nuoret miehet käyskentelevät hyvin syöneinä geelitukat kiiltäen. On niin tuhannesti väärin, että suomalaismiehistä, ihmisistä, jotka ovat omaa kansaa, ei huolehdita, heille ei ole palveluja ja ilmaista asumista kuten muualta tulleille. Ennen kaikkea he tarvitsisivat tukea löytääkseen paikkansa, ja samanlaista paapomista ainakin aluksi kuin maahanmuuttajat. Erityisesti vasemmisto ja vihreät asettavat vieraskulttuuriset etusijalle, ja suhtautuvat nuoriin suomalaismiehiin ylenkatseellisesti. Suomalaiset kelpaavat vain veronmaksajina.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
No kyllähän apua saa kun jaksaa pyytää. Sitä vaan ei jaksa aina, tyytyy vähään. Liian vähään.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Asunnottomat ovat lähes 100 prosenttisesti kantasuomalaisia. Kaikenikäisiä kantasuomalaisia. Kantasuomalaiset jätetään surutta heitteille, kun samalla matuja paapotaan ylettömästi.
Kantasuomalaiset jätetään noin vain heitteille.
Mamuille ja matuille sen sijaan löytyy asunnot, kodintarvikkeet, vaatteet, terveydenhuolto ja muu tarpeellinen sormia napsauttamalla ja nopeasti.
Etenkin Vantaalla, jossa mamuja/matuja on jo ihan liikaa ja luku sen kun kasvaa vaan koko ajan, tulee räikeä ristiriita kantasuomalaisten vähäosaisten ja asunnottomien huollon puutteesta selvästi ja näkyvästi esille.
Kyllä nuoria matumiehiä näkee olutpurkit käsissään siellä täällä asemienseuduilla ja hämärillä kulmilla. Matuille myös huumeet ovat historiallisesti keskeinen asia, khat-lehtien pureskelu on maantapa joissakin Afrikan maissa (khat on huume, joka jatkuvassa käytössä aiheuttaa muutoksia käytöksessä)
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hei. Kiitos Kai-Arikin. Sydämesi Rakastaa. Muistutit meitä tärkeästä asiasta. Tehkäämme jotakin hyvää heille: Sillä se me tehdään: Jeesukselle Kristukselle: joka meidät on Luonut. Kiitos. Siunaten, Lasse.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Olen tällä hetkellä asunnoton, mutta ongelma ratkeaa 1.11. Tein vuokrasopimuksen yksityisen kanssa ja saan Kelan tuet asumiseen. Asunnottomuus on liian usein itse aiheutettua(alkoholi, rahankäytön hallinta ja muu häiriökäyttäytyminen). Moni asunnoton vaan on menettänyt kyvyn hoitaa asioitansa ja tyytyy elämään kadulla.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Voi sattua monta asiaa lähes samanaikaisesti: joutuu työttömäksi, tulee ero, sairastuu – on rahaton ja masentuu. Ei jaksa eikä pysty hoitamaan asioita. Saa häädön tai asunto meni alta jo erotessa.
Ei silloin kyllä syy ole itsessä!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Just noin suunnilleen kävi. Iski mania ja kaikki meni pieleen hetkessä. Alko rupes maistuu töiden jälkeen liika. Sitten exä heitti pihalle. Asunnoton pari kuukautta ja silloin vielä sain kämpän. Seuraavaksi työpaikat vaihtu vähän väliä. Iski masennus ja sairausloma. Pari vuotta kesti masennusjakso, mut sitten löyty hyvä hoitosuhde psyk.polilta, alkoi pikku hiljaa masennus kadota. Lievää maniaa mut pääsääntöisesti ok fiilikset ns normaalit. Nyt jaksais taas duunia tehdä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Sairastuminen näyttäisi olevan sinunkin tapauksessasi alkusysäys asunnottomuuteen ja masennuksen syvenemiseen.
Sairastuminen ei ole oma vika!!!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Onnea asunnosta, Harri Lind 🙂
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kiitos!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti