Perussuomalaiset

Jyrki Åland

Kallis, Kalliimpi, Turun tauti

Onko Turun päättäjiltä unohtunut reaalitalous kokonaan? Miten voikaan yksi konserttitalo pistää kaupungin asiat sekaisin. Kun aikanaan keskustelu konserttitalon remontista alkoi, niin tarkoitus oli laittaa nykyinen Aninkaistenmäellä sijaitseva konserttisali kuntoon laajennukseen kera ja tämä sopi myös taiteilijoille. Silloin puhuttiin 35 miljoonan peruskorjauksesta.

Ajan mittaan poliittisessa keskustelussa heräsi ajatus, että miksi korjata vanhaa, kun samalla rahalla saadaan uusikin. Ei huono ajatus sekään. Kyseessä olisi ollut ns: win-win tilanne ja kaupunki saisi vielä hyvän hinnan Aninkaistenmäestä rakennuksineen, jolla sitten osaltaan rahoitettaisiin uusi entistä parempi konserttitalo. Me kaikki voimme yhtyä, että tämä olisi ollut se paras ratkaisu, siis olisi ollut.

Tästä pääsemmekin keskustelemaan, että minne uusi uljas konserttisali sitten sijoitetaan. Yksi luonnollisista vaihtoehdoista olisi ollut ratapiha ja sen tuleva kulttuuri- elämyspainotteinen keskus. Tästä olisi saatu huomattavaa synenergiaa ja jopa turkulaistenkin suussa tämä olisi ollut hyvä sijoitus. Ikävä kyllä hankesuunnittelussa kävi ilmi, ettei ratapihalle voidakaan rakentaa juna- ja tavaraliikenteen takia.

Onneksi tila ei lopu Turusta sillä vaihtoehtoisia paikkoja on kosolti tarjolla. Nyt ikävä kyllä on päädytty ratkaisuun, jossa sijoituspaikaksi tulisi Itsenäisyydenaukio. Kyse ei ole mistä tahansa rakennusmaasta, vaan merkittävästä kansallismaisemastamme. Hämähäkin tontillehan konserttisali ei sovi, koska siihen on jo mietitty ihan muuta käyttöä, kuten hotellitoimintaa.

Entä tuliko ratapihahankkeen 30 miljoonainen sijoituspyyntö yllätyksenä? No ei tullut, kuten kaupunginjohtajammekin jo asiasta kertoi. Nyt kun raideliikenne esti konserttitalon sijoittamisen ratapihan tapahtumakeskukseen, niin kustannuslaskelmiin syntyi pieni aukko. Sijoittajien mielestä kaupungin pitää nyt paikata aiheuttamansa lovi. Tässä tapauksessa ottamalla 30 miljoonaa velkaa, ja sijoittamalla se ratapihahankkeeseen. Näinhän kaikki sijoitusoppaat neuvovat.

Ei voi siis muuta kuin hämmästellä miten helposti Turussa asiat riistäytyy käsistä. Kyllä tulee kulttuurille hintaa. Kun konserttisali siis piti ensin peruskorjata ja laajentaa 35 miljoonalla. Päädyttiinkin rakentamaan uusi melkein samalla rahalla. Tosin kustannusarvio taitaa olla nyt jo 70 miljoonaa ja koska sijoituspaikka talolle on väärä, niin maksetaan, anteeksi sijoitetaan 30 miljoonaa Ratapihahankkeeseen.

Lisätään tähän kupletin juoneen vielä pari muutakin pikku asiaa. Sen lisäksi, että rahaa palaa jo nyt 100 miljoonaa, niin jää vielä monia kysymyksiä. Miten käy Turkuhallin? Kuka saa Hämähäkintontille rakentaa hotellin? Entä kenen urakoitsijan sormet syyhyää Aninkaistenmäen suhteen, sillä missään poliittisessa keskustelussa ei ole ehdotettu vanhan konserttisalin peruskorjausta.

Tässä taloudellisessa tilanteessa, jossa elämme tällä hetkellä, on vain tunnustettava talouden realiteetit. Meillä ei ole varaa tähän kaikkeen, ehkäpä on parempi vain peruskorjata nykyinen konserttisali, jonkun se on korjattava kuitenkin. Samalla pelastamme palan arvokasta kulttuuriperintöämme, niin vanhan konserttisalin kuin jokimaisemankin suhteen.

Jyrki Åland
Turun Perussuomalaisten PJ
Turun tarkastuslautakunnan jäsen

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Nimetön
#1

En tunne näitä Turun hankkeita enempää kuin mitä Åland tässä kirjoittaa, mutta sanonpahan vain, että ei Turku Tampereelle pärjää… Meillä täällä Tampereella on kaupungin keskusta fyysisesti aivan sekaisin ja myllätty – kas kun pitää saada meillekin ratikka (vaikka olis voitu vain lisätä busseja). Ja Kansiareena on pakko tunkea ahtaaseen ydinkeskustaan rautatieaseman kylkeen ja helkutinmoisia tornitaloja ihan vieriviereen ja nekin siihen kylkeen. Täyslahoja kokonaisia rakennuksia pitäisi siirtää. Kuka vielä väittää ettei ainakaan isoimmilla kunnilla/kaupungeilla ole rahaa!! Vastaus: no eihän sitä rahaa oikeasti ole, mutta kun pitää saada kuntapäättäjien peukalonjälki kaupunkiin, laskut hoitaa seuraavan kauden poliitikot tai mikä/kuka muu hyvänsä joskus sitten tulevaisuudessa….

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Jarppi
Vihainen
#2

Kyllä Turun vihreät haluavat viherkattoja paloalttiiden puukerrrostalojen katoille. Sen sijaan ovat hävittämässä viimeisetkin Turun keskustan viheralueet koska haluavat nuolla kokoomuksen persettä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000