Perussuomalaiset

Jukka Mäkynen

Suomalaista tukirahaa valuu järjestelmällisesti ulkomaille

9 kommenttia

Suomi antaa kehitystukea tänä vuonna miljardin verran, josta noin 600 miljoonaa on varsinaista rahallista kehitysapua ulkomaille ja siellä oleville avustusjärjestöille. Rahaa jaetaan kehitysmaihin erilaisiin projekteihin, itäiseen Afrikkaan, Afganistaniin ja muutamaan Kaukoidän maiden tarpeisiin.

Itse olen sitä mieltä, tietotaidon ja materiaalin vienti kehitysmaihin on parempi vaihtoehto, kuin suoranaisen rahan antaminen kehitysapuna. Jos kehitysapurahojen valvonta on heikkoa, vaarana on, että suuri osa rahasta valuu korruptioon, valtaapitävien taskuihin tai muun rikkaan eliitin elintasoon, eikä kanavoidu niille kohteille joihin se olisi tarkoitettu. Kehitysapu on vaurastuttanut lähinnä kehitysmaiden eliittiä ja vaatimukset ovat kasvaneet sen myötä. Lisärahantarpeeseen käytetään hyödyksi pakolaisjärjestelmää. Länsimaihin virtaa turvapaikanhakijoita nauttimaan rahallisesta sosiaaliturvasta, josta riittää rahaa kotimaahan lähetettäväksi. 

– Olen jo vuosia sitten huomannut, että tämä toiminta näyttää toimivan ja kukoistaa Suomessa!

Rahaa siirtyy ulkomaille miljoonia

Meillä Suomessa on erittäin avokätinen sosiaaliturva, josta näyttää riittävän runsaasti kotiin lähetettävää. Ulkomaalainen voi lähettää esimerkiksi 100 euroa kuukaudessa kotimaahansa, jolla koko suku elää melko hulppeasti. Lain mukaan sosiaaliturvaa EI ole tarkoitettu kotimaassa olevien sukulaisten tai muiden elättämiseen, silti tätä tapahtuu laajamittaisesti ja systemaattisesti, viranomaisten siihen juurikaan puuttumatta. Tämä johtuu pääosin siitä, että ”tietty taho” pitää tätä toimintaa osana kehitysapua, joka menee suoraan ilman välikäsiä avun tarvitsijoille. Haluankin kysyä, mistä tiedämme meneekö raha omalle perheelle vai jollekin terroristijärjestölle? Emme käytännössä mistään!
Yritin tehdä selvitystyötä siitä, paljonko suomalaisten jakamaa toimeentulorahaa siirtyy ulkomaille ja otin kohteeksi yhden suurimman potin saajista – Somalian.

Helsingissä on Dahabshiil Money Transfer and Exchange Oy:n toimipiste, jonka liikevaihto muodostuu rahansiirtopalkkioista. Vuonna 2017 liikevaihto oli 71.076 euroa (vuoden 2018 tilinpäätöstä ei vielä ollut saatavilla). Dahabshiilin palkkio 100 euron siirrosta on 6 euroa. Liikevaihdon perusteella siirrettävän rahan määrä olisi ollut yli miljoona euroa (1.184.600 eur), josta suurin osa meni Somaliaan. Suomeen suhteutettuna tämän rahan ostovoima Somaliassa on 15-20 kertainen.
Ulkomaille rahaa välittävät monet muutkin, kuten Western Union, MoneyGram, erilaiset kansalaisjärjestöt ja moskeijat. Lisäksi käteistä rahaa jaetaan paljon pakolaisille, vaikka vähitellen ollaan siirtymässä maksukorttijärjestelmään. Käteisen vuoksi on mahdotonta tietää paljonko rahaa todellisuudessa kulkeutuu ulkomaille, sen voi vain varovasti arvioida. CIA:n Factbookin mukaan rahalähetykset eri maista Somaliaan ovat noin 1,6 miljardia dollaria vuodessa. Somalian bruttokansantuote puolestaan oli noin 2,4 miljardia dollaria. Fingo ry:n mukaan jopa 40 prosenttia Somaliassa asuvien toimeentulo on rahalähetyksistä riippuvainen.

Somaleita tai somaliaa äidinkielenään puhuvia on Suomessa noin 20.000. Saamieni tietojen perusteella, jokainen somali (lapset mukaan lukien) lähettää keskimäärin 30 euroa kotimaahansa kuukaudessa. Tämä tarkoittaa 600.000 euroa kuukaudessa ja 7,2 miljoonaa euroa vuodessa. Jos somalien työllisyysaste on vain 20 %, voidaan laskea karkeasti, että Kelan jakamia rahoja lähtee joka vuosi noin 5,7 miljoonaa pelkästään somalitaustaisten taholta.
Keskustelu somalialaisten rahalähetyksistä on paitsi hyvin ajankohtainen myös tulenarka aihe. Kun ei varmuudella tiedetä kenelle rahalähetykset menevät, monet pankit ympäri maailmaa ovat sulkeneet rahanlähetystilit Somaliaan, esim. Nordea Suomessa.

Roskiksesta löytyneet kuitit ovat karua luettavaa

Sain käsiini muovipussillisen kuitteja, jotka Suomen länsirannikon kaupungissa asunut ulkomaalainen oli heittänyt roskikseen muuttaessaan takaisin kotimaahansa. Olen näitä kuitteja säilyttänyt itselläni jonkin aikaa ja vasta nyt ajattelin laittaa asian julkiseksi, koska henkilö ei enää asu Suomessa. Kuitteja oli valtavasti ja suurin osa Western Unionin, jonka kautta rahaa on lähetetty. Tiliotteista ja muista papereista kävi ilmi, että kyseinen henkilö on ollut työtön ja asunut vuokratalossa, jonka vuokrasta 70% maksoi KELA. Lisäksi hänellä oli pihassa kaksi autopaikkaa ja seitsemän pankin tallelokeroa. Kolmen vuoden aikana oli siirretty rahaa erilaisia summia 100 ja 1000 euron väliltä kuukaudessa. Parhaimpana vuonna rahaa siirtyi yhteensä n. 12.000 euroa ulkomaille. Kuinka yksinäisellä työttömällä on tällaiseen varaa? Haluaisin kuulla hyvän selityksen viranomaisilta ja Kelalta tähän!

Päättäjät ja viranomaiset ovat syyllisiä

Pakolaisia ei voida rahansiirtotoiminnasta syyttää, vaan he käyttävät meidän lepsua valvontaamme ja sosiaaliturvaa hyväksi, koska se sallitaan heille. Syyllisiä ovat meidän unelmakuplassa elävät idealistit, jotka vaikuttavat päättävissä elimissä sallien tällaisen toiminnan. EU tai jokin ulkoinen taho ei voi sanella meille ohjeita omien rahojemme käytöstä, vai olemmeko tosiaan niin tyhmiä, että annamme sen tehdä? Asenteissa täytyy tapahtua muutos, koska emme voi toimia koko maailman sosiaalitoimistona! Elämme jo nyt velkarahalla ja lisää otetaan, siksi tähän rahansiirtotoimintaan pitää saada stoppi ja valvonta. Valvotaanhan suomalaistenkin rahaliikennettä äärettömän tarkasti, miksi ei sitten ulkomaalaisten?
Meillä on liian hyväntahtoinen ja naiivi suhtautuminen tähän asiaan. Suomalaisten sinisilmäisyys on ulkomailla melkoinen vitsi. Ja hemmetin kallis vitsi onkin! ”Kurpitsavaunutarinat” tuntuvat uppoavan ihan poliittista johtoa myöten. Kun turvapaikkaturismia mainostavat rikolliset tahot kertovat, että Suomessa saa ilmaisen elannon lisäksi rahaa mitään tekemättä ja enemmän palkkaa kuin Afrikassa, saa se ihmiset liikkeelle. Lisäksi tämä uusi hallituksen lupaama 5000 euron kotiinpaluuraha lisää rahaliikennettä ulkomaille ja houkuttaa turvapaikkaturisteja lisää!

Ei tässä suomalaisessa sinisilmäisessä järjenköyhyydessä jaksa enää muuta sanoa kuin lainata Simo Salmisen aikoinaan esittämää rotestilaulua: ”Se se vaan on sillä lailla, että tässäki maassa on sitä paljon mälsää … kyllä olis nuijalla töitä!”

Jukka Mäkynen
Eduskuntavaaliehdokas (PS)
Vaasan vaalipiiri

LÄHTEET:
*MOT-ohjelma: ”Suomen kehitysapua katosi korruptioon Sambiassa”
**Anna Katariina Rundgren: ”Kahden maan välissä, 2013”
***Dahabshiil / Yritystieto
****Ulkoministeriö

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


9 kommenttia
Terveisiä Tulimaalta
Vihainen
#1

”Lain mukaan sosiaaliturvaa EI ole tarkoitettu kotimaassa olevien sukulaisten tai muiden elättämiseen, silti tätä tapahtuu laajamittaisesti ja systemaattisesti, viranomaisten siihen juurikaan puuttumatta.”

Kantasuomalainen käyttää sossurahan kaljaan ja tiukkaan viinaan. Ulkomaalaispellet eivät välttämättä toimi näin ja se on RIKOS. Ympärikännissä vähintään 4 pv/viikko on sosiaalihallituksen ohjearvo sosiaaliturvan vastaanottajalle.

Sosiaalilainsäädäntö yksiselitteisesti kieltää säästäväisen elämäntavan. Toisten auttaminen on niinikään moitittavaa, etenkin sukulaisten jelppaaminen pitäisi olla lailla kiellettyä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Hämmentynyt
#5

Taas ”kyllähän suomalaisetkin” -kortti vedettiin esiin. Yritä edes!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

”kantasuomalainen….”
Loistavasti vedetty kantasuomalainen-kortti esiin 10 pistettä ja papukaijamerkki !
Oletan, että itse laitat kaiken ylimääräisen rahasi ulkomaalaisten henkilöiden hyvinvointiin…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#2

”Kolmen vuoden aikana oli siirretty rahaa erilaisia summia 100 ja 1000 euron väliltä kuukaudessa. Parhaimpana vuonna rahaa siirtyi yhteensä n. 12.000 euroa ulkomaille. Kuinka yksinäisellä työttömällä on tällaiseen varaa? Haluaisin kuulla hyvän selityksen viranomaisilta ja Kelalta tähän!”

Tee selvityspyyntö!

Kuinka yksinäinen tämä rahaa lähettänyt henkilö on? Onko mahdollista, että tämä henkilö on lähettänyt sekä omia, että sukulaisten/ystäviensä rahoja samalla kertaa, jotta toimituskulut tulevat halvemmiksi?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

ei

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

”Se se vaan on sillä lailla, että tässäki maassa on sitä paljon mamujen roskien dyykkaajia … kumpa olis muijalla töitä! Kun tältä dyykkamiselta en itte joura oikeisiin töihin”

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Toi oli onneton yritys olla hauska. Monet valittaa, että suomalaiset ei oo kiinnostunu toisten asioista, vanhus voi olla kuolleena kuukaustolkulla ja kukaan ei huomaa jne.

Vaasassa ollaan kiinostuneita toisista. Mamujen asia on otettu omaksi. Odinin partiot kiertää tarkastamassa mamujen roskat, se on sitä aitoa kiinnostusta toisten asioista. Yhden mamun roskien seasta löytyi taksikuitti! Jukka vois vähän tarkemmin selvittää tämänkin keissin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Arttu Viinikainen
#9

Vai että avokätinen sosiaaliturva? Pikkasen vieraantunut kansan asioista jos n. 450euroo/kk on avokätistä. Kysäseppä joskus tukien varassa elävältä kuinka ylellistä elämä on päivästä toiseen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Vihainen
#10

Kehitysapurahojen valvonta on heikkoa. Sama olematon kontrolli kuin koronatarkastuksissa rajoillamme ja miksi ”rahan’ valvonta miljardi tukipaketillekaan olisi yhtään sen parempaa. Kuitteja ei vaadita tai niitä tekaistaan eikä kukaan kunnolla niitä valvo ja tarkasta. EU:n mepit tehtailee matkalaskujaan miten tahtoo – Nuo kaikki pitää saada läpinäkyväksi ja kuitteja vastaan ainostaan saa rahaa sekä ne tarkastaa ja valvoo riippumaton elin. Afrikan kyläpäälliköille on rakennettu noilla rahoilla linnoja ja ostettu Ferrareita sekä hankittu kultaisia wc-pönttöjäkin. Näistä halutaan hyssytellä. Suomessa mamut käy Prismassa Kelasta saaduilla ruokakupungeilla ja ostivat niillä ostoskorin täyteen 50%:n alennuksessa olevaa deororanttia. Ne pullot taas jaettiin ulkona pikku lapsille myytäväksi voitolla eteenpäin. Tämä tapaus on itse nähty ja alkuperäinen tarkoitus tuskin rahoille on tuo. Ennen kuin saa seuraavaa kuponkia olisi minusta esitettävä kuitti edellisen käytöstä!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000