Perussuomalaiset on monikulttuurinen puolue
Kulttuurien ja mielipiteiden kirjo on yhteisön rikkaus ja voima. Niin myös Perussuomalaisessa puolueessa.
Monikulttuurisuus on kuitenkin voimavara vain, jos se kukoistaa yhteisten ja yhdenvertaisten arvojen ja pelisääntöjen puitteissa. Kansakunnan tasolla se tarkoittaa demokraattisten perusarvojen hyväksymistä ja lakien noudattamista. Puolueessa se tarkoittaa puolueen periaateohjelman hyväksymistä ja puolueen sääntöjen noudattamista.
Monikulttuurisuuden kritiikki ja kansallismielisyyden korostaminen ei sinänsä merkitse sanoutumista irti demokraattisista arvoista ja pelisäännöistä. Päinvastoin, kansanvaltainen hallinto on luotu kansallisvaltioiden pohjalle.
Monikulttuurisuuden arvostelu ei ole rasismia
Millloin monikultuurisuuden arvostelu ja kansallismielisyys ylittää soveliaat rajat ja ansaitsee rasismin tai natsismin leiman? Tai yhtä hyvin kommunismin tai totalitarismin leiman? Se riippuu siitä, mikä on arvostelijan tai isänmaan ystävän viestin sisältö. Jos viestissä kannustetaan väkivaltaan tai demokratian pelisääntöjen loukkaamiseen raja ylittyy. Jos taas kansallisia arvoja korostamalla vaaditaan kaikkia noudattamaan demokratian sääntöjä, ei rasismin tai natsismin leimakirveen heiluttaminen ole oikeutettua.
Populismi, kansallismielisyys, monikulttuurisuus ja moraali
Olen etiikan ja yhteiskuntafilosofian dosentti Helsingin Yliopistossa. Ennen ryhtymistäni Perussuomalaisten ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 2012 pohdin monikulttuurisuutta ja kansallismielisyyttä moraalin näkökulmasta. Pohdinnan tiivistin Turun Sanomissa 24.4.2012 julkaistuun kolumniin. Kirjoitus tuntuu olevan edelleen ajankohtainen, kun Perussuomalaiset nyt kokoontuvat juhlakokoukseensa Turkuun. Linkki kirjoitukseen on tässä
http://jukkakilpi.fi/turun-sanomat-24-4-2012/
Perussuomalaiset on monikulttuurinen puolue
Kolmen vuoden puolueaktiivina toimimisen jälkeen näen Perussuomalaiset monikulttuurisena poliittisena liikkeenä. Puolueessa on – kuten kaikissa puolueissa – erilaisia näkemyksiä siitä, mitä monikulttuurinen yhteiskunta ja isänmaallisuus tarkoittavat. Samalla Perussuomalaiset on yhtenäinen puolue, koska sen jäsenet kunnioittavat demokratiaa, lakeja ja puolueen sääntöjä.
Näkemyseroista huolimatta perussuomalaisia yhdistää kriittisyys sellaista monikulttuurisuutta kohtaan, jossa monikulttuurisuuden nimissä ruokitaan demokratiaa ja lakeja loukkaavia toimia. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että perussuomalaisten mielestä Espoon kaupunkia ja espoolaisia ei pidä osoittaa syyttävällä sormella kun espoolaiset maahanmuuttajanuoret lähtevät Syyriaan taistelemaan ISISin riveissä. Oikeampi johtopäätös olisi vaatia näitä sotasankareita katsomaan peiliin ja korjaamaan oma arvonyrjähtäneisyytensä. Lisäksi voitaisiin vaikka periä takaisin heidän sotaretkensä aikana kaupungilta mahdollisesti saamat sosiaalituet.
Maahanmuuttajien sitouduttava demokraattisiin arvoihin ja lakeihin
Demokraatisten arvojen ja lakien kunnioittamisen edellyttäminen maahanmuuttajilta ei ole rasismia. Päinvastoin, se on toimivan monikulttuurisen yhteiskunnan perusedellytys. Siitä antaa vanha ja onnistunut suuri siirtolaismaa Australia loistavan esimerkin. Australian kansalaisuuden voi saada kolmen siirtolaisvuoden jälkeen ja kansalaisuustestin läpäistyään. Kansalaisuus myönnetään juhlallisessa seremoniassa, jossa uusi aussi vannoo lojaalisuutta uutta kotimaataan ja kanssaihmisiään kohtaan seuraavin sanoin:
” From this time forward, under God*, I pledge my loyalty to Australia and its people, whose democratic beliefs I share, whose rights and liberties I respect, and whose laws I will uphold and obey.
* A person may choose whether or not to use the word ’under God’. ”
Australian kansalaisuusvala vapaasti suomennettuna:
” Tästä hetkestä eteenpäin, Jumalan silmien alla*, sitoudun olemaan uskollinen Australialle ja sen kansalle, jonka demokraattisen vakaumuksen jaan, jonka oikeuksia ja vapauksia kunnioitan, ja jonka lakeja ylläpidän ja noudatan.
* Henkilö voi valita käyttääkö hän sanoja ´Jumalan silmien alla´ vai jättääkö hän ne pois. ”
Olisiko Suomessakin syytä nostaa kansalaisuuden merkitys uudelle tasolle, ja kansalaisuusprosessin osana vaatia uusilta suomalaisilta sitoutumista demokratian, lakien ja kanssaihmisten oikeuksien ja vapauksien kunnioitukseen?
Puolueen sisäistä keskustelua lisättävä
Itse uskon, että perussuomalaisen monikulttuurisuuskritiikin ydin on huoli suomalaisen kansanvallan perusarvojen ylivoimaisuuden unohtamisesta maahanmuuttoa ja kotouttamista koskevissa ratkaisuissa. Tämä huoli purkautuu puolueen jäsenistössä monin eri tavoin. Näistä poliittiset vastustajat poimivat hampaisiinsa ne huolenilmaisut, joiden avulla katsovat parhaiten voivansa yrittää lyödä perussuomalaisiin rasismin ja natsismin leimoja.
Leimakirveen heiluttajat tulevat kuitenkin epäonnistumaan. Perussuomalainen kriittisyys monikulttuurisuutta kohtaan ei ole rasismia eikä natsismia, vaan kansanvaltaisen oikeusvaltion puolustamista. Tämän selventämiseksi pitää perussuomalaisten käydä monikulttuurisuudesta avointa keskustelua, ja sitä kautta kirkastaa puolueen linjaa. Se prosessi kannattaa aloittaa puolueen omissa tilaisuuksissa, eikä kilpahuudolla turuilla ja toreilla. Siksi päätös Turun puoluekokouksen toritapahtuman perumisesta oli viisas ja oikea.
Tekstin aiheet:
Tämä immosjahti ja vihervasuri/rkp median hysteerisyys mielenosoituksineen on jo kääntynyt itseään vastaan. Ero on kuin 70 luvun YLE propagandalla NL ihanuudesta ja siinä mitä kansalaiset näkevät omilla silmillään. Maahanmuutosta aiheutuu yhä vakavampia ongelmia raiskauksineen, ISIS terroristeineen ja pizzeria tappeluineen ja se on kaukana rikkaudesta …
Suomalaiset eivät ole tyhmiä ,propaganda ei pure nyt kuten ei purrut 70 luvulla (muuta kuin todella tyhmiin vrt stalinistit silloin).
Sataa Soinin laariin !
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
En pidä loogisena tapana yhdistää jutun otsikossa monikulttuurisuutta ja perussuomalaisten arvoja. Perussuomalaiset ovat pikemminkin länsimaista kehittynyttä kulttuuria sekä suomalaisuuden arvoja edustava puolue, jokseenkin niin kaukana monikulttuurisuudesta kuin suomalaisella puoluekartalla olla voi.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Länsimaiseen kehittyneeseen kulttuuriin ja suomalaisiin arvoihin kuuluu erottamattomasti yksilön vapaus. Sen rajat asetti John Stuart Mill oivallisesti klassikossaan ’On Liberty’ (Vapaudesta): ihminen on vapaa elämään valintojensa mukaan niin kauan kuin hänen valintansa eivät loukkaa toisten vapautta. Yksilön vapaudesta seuraa, että länsimainen kulttuuri ja suomalaiset arvot sulkevat sisäänsä myös monikulttuurisuuden.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Sotket yksilönvapauden ja ryhmäkeskeiset kulttuurien piirteet keskenään.
Monikulttuurisuus on aate jossa ihmisiä luokitellaan ja kohdellaan sen perusteella minkälaista kulttuurista aatemaailmaa edustaviin ryhmiin nämä kuuluvat.
Monikulttuuriin ei kuulu yksilönvapauden käsitteet joihin liittyy sananvapaus, demokratia, tasa-arvo sekä yhdenvertaisuus jotka olennaisesti kuuluvat nykyään länsimaisen kulttuurin aatemaailmaan.
Monikulttuurisuus käsitteenä sisältää myös sellaisten kulttuuristen ryhmien piirteet joihin ei kuulu yksilönvapaus ja tasa-arvo ja vastaavat länsimaiden arvomaailmaan kuuluvat arvot, seurauksena länsimaiset arvot ovat peruuttamattomasti ristiriidassa monikulttuurisuuteen.
Monikulttuurisuudessa yksilönvapaus on rajoitettua siihen kulttuuriseen ryhmään jonka arvoihin sen kuuluu, ja jos ryhmästä tulee vähemmistö yksilönvapaus katoaa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Yksilönvpauteen kuuluu myös vapaus muodostaa ryhmiä samalla tavoin suuntautuneiden kesken ja toimia ryhmänä. Tämä tunnetaan järjestäytymisen vapautena. Yksilönvapaudet, demokratia ja ryhmien ympärille rakentuva kulttuurien kirjo eivät ole keskenään ristiriidassa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Erilaiset kulttuurit ja näiden arvomaailmat ovat jatkuvassa konfliktissa toistensa suhteen.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Toisaalta yhteiskunnan toiminta vaatii yhteistyötä. Aika hyvä esitys markkinatalouden toiminnasta YouTube ”How the Economic Machine works” by Ray Dalio. Tavallaan yksilö on ratas taloudellisessa yhteisössä. Dalio on tutkinut taloudellisia katastrofien syitä. (PDF ladattavissa)
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Yhdessä olemme vahvoja. Mutta jos ryhmiä on monta, ja ne kilpailevat keskenään, olemme heikompia. Ryhmän viisaus on suurempi kuin yksittäisen viisaan yksilön viisaus. Onko monen ryhmän viisauden summa suurempi kuin yhden suuren ryhmän? Google hakukone sisältää maailman talletetut ”viisauden/tiedon”. Samoin Bing hakukone. Onko niiden summa suurempi kuin Googlen? Ei koska ne sisältävät samat talletetut tiedot; ja itseasiassa tällöin vaikeampi löytää oikea tieto. Suomen kansa on siis ”viisaampi” ollessaan yhtenäiskulttuurinen ryhmä. Saamme enemmän aikaan. Tämä todistettiin jo sodassa Neuvostoliittoa vastaan. Porvarit ja kommunistit taistelivat yhteistä vihollista vastaan. Nykyvihollinen taitaa olla kansan hajaantuminen, liiallinen omaneduntavoitteluun ja yksilöllisyys.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ihmisten ja organisaatioiden konfliktit ja niiden sopimusperustainen ratkaisu demokratian ja markkinatalouden pelisääntöjen puitteissa on oikeusvaltion voima ja rikkaus. Siinä länsimaiden menestyksen salaisuus 🙂
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Olen ajatellut muuttavani Iraniin ja tarkoitukseni on myös perustaa sinne uskonnollinen kristillisiä arvoja noudattava seurakunta ja nyt haluan neuvoja että kuinka tulen tuossa onnistumaan. Haluan näihin lähi-idän maihin monikulttuurisuutta jonka kautta voimme parantaa naisten sekä heikommassa asemassa olevien ihmisten hyvin vointia.
En käytä nimi merkkiä vaan olen aito Suomalainen joka kirjoittaa näille sivuille henkilönä jolla on kasvot.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti