SIVUTOIMINEN YRITTÄJYYS OSANA PERUSTULOA
PITKÄAIKAISTYÖTTÖMN LISÄTULOLÄHTEEKSI SIVUTOIMINEN YRITTÄJYYS
Monella yrittäjyydestä kiinnostuneella työttömällä on jonkin alan osaaminen tai muuten elämänsä aikana syntynyt erityistaito tehdä jotakin mutta sitä ei usein pääse missään käyttämään.
Hyvä keino tarjota omaa osaamistaan käytettäväksi, on myydä sitä sivutoimisen yrityksen kautta. Toiminimellä sivutoimisesti työskentely ammatinharjoittajana tuo lisätuloja, jotka kohentavat toimeentuloa. Perus-, tai ansiosidonnaisella päivärahalla oleva voi hakea sivutoimisen yrityksen yritystuloon nähden soviteltua päivärahaa kun liittää jokaisen hakemiskuukauden liitetiedoksi tuloslaskelman, josta selviää yritystoiminnan kannalta hyväksyttävät tulot, menot ja tulos.
Sivutoimisen yrittäjyyden harjoittaminen vähentää harmaata taloutta ja lisää työttömän ostovoimaa ja tuottaa verotuloja, kun yritys on virallisesti rekisteröity ja tehty ilmoitukset eri viranomaistahoille. Se voi olla lisätulolähde esim. erääntyneen kulutusluottovelan hoitoon. Tämä edellyttää usein sopimusta velkojien kanssa, siitä miten velan hoito toteutetaan.
Kenelle palveluita sitten myydään? Palveluiden ostajina voi olla yritykset, yhdistykset, tai kotitaloudet. Toiminimellä tehdyn työn sopiminen ei edellytä työsuhteen solmimista, vaan tehdään mielellään kirjallinen toimeksiantosopimus. Työn laskutus on yksinkertaista ja maksajan velvoitteeksi jää ainoastaan bruttosumman maksaminen. Lasku laaditaan niin että siinä on laskun muiden tietojen lisäksi arvonverolisäveron erittelyt, mikäli maksaja on arvonlisäveronmaksu velvollinen yritys, tai yhteisö. Kotitalouksien maksamissa laskuissa se ei ole välttämätön mutta oman arvonverolisäveron kirjanpidon kannalta se kannattaa olla eriteltynä koska myynnin- ja ostojen arvonlisäveron erotus tulee tilittää valtiolle, mikäli on ilmoittautunut verovelvolliseksi.
Sosiaalietuuksien täysimääräinen säilyminen määrättyyn ansiotasoon nähden kannustaisi tehokkaasti aloittamaan sivutoiminen yritystoiminta. Sosiaalietuuksien leikkurit ovat usein esteenä siihen että omatoiminen itsensä työllistäminen ja lisätulojen hankkiminen ei ole järkevää, miksi tehdä työtä jos leikkurien vaikutuksesta nettotulot ovat lähes samat kuin täysin sosiaalietuuksilla eläessä? Merkittävä este toiminnan aloittamiseen on myös tiedon puute siitä miten työttömänä ollessa sosiaalietuuksiin nähden sivutoimisen yrittäjyyden edellyttämät viranomaisvelvoitteet hoidetaan ja ilmoitetaan.
Sivutoimista yrittäjyyttä harkitseva työtön voi aloittaa selvitystyön esittämällä suunnitelmansa mm. verotoimistossa, työvoimatoimistossa, KELA:ssa, ja mikäli on toimeentulon piirissä, niin selvittää lisätulojen vaikutus sosiaalietuuksiin. Selvitystyö kannattaa tehdä, koska sivutulojen kautta tuleva nettotulojen kasvu lisää aina omaa osto- ja maksukykyä. Tarjoamme kokemusperäistä tietoa ja neuvoja siitä miten sivutoimisen yrittäjyys voidaan aloittaa ja sitä lakien mukaisesti toteuttaa, tervetuloa keskustelemaan piiritoimistollemme, Niskakatu 2 K1, Joensuu, arkisin klo 10–13.
Juhani Vuorela, Joensuun PS- varavaltuutettu, -sihteeri ja -taloudenhoitaja
Tekstin aiheet:
Hyvä ajatus, tätä rautalankamallia pitäisi viljellä joka niemen notkoon ja saarelmaan. Samalla tulee varmistaa ettei tuet ja korvaukset katoa pohjattomaan siiselinkoloon. Siinä tulee perheelliselle varsinkin helvetilliset olot – jos vielä joutuu toimeentuloluukulle kiusattavaksi.
Millään muullahan ei nykyään kyllä kohta tule työtön toimeenkaan, kun asuntopolitiikkakin on nykyisen kaltainen. Sehän se politiikka juuri on se joka tekee maasta asumiskelpoisen – tai sitten ei – eli Suomi alkaa jo suurelta osin ollakin politikoitu käyttökelvottomaksi. Kauan sitä kestikin – aina 80-luvun puolivälistä saakka tähän päivään heti kun kissa lähti pois. Bernstainilainen hiirulainen tuli ja laittoi kakut pitkin lattiaa koko kirjavan hiiriväkensä kanssa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hyvä kirjoitus. Itse jouduin viimetalvena ns. nollatyösopimuksen varaan ja sivutoiminen yrittäjyys auttoi hyvin pysymään leivänsyrjässä kiinni.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kiva lukea kommentteja, etenkin myönteisiä. Olen itse toteuttanut sivutoimisen yrittäjyyden toimintaa noin kymmenen vuotta, välillä olen ollut ansiotyössä mutta paljon myös työttömänä, niin perus-, kuin ansiopäivärahalla ja olen saanut ansiotyön- työttömyyden ohella sivutoimisen yrittäjyyden ansiosta lisätuloja. Maksoin sivutoimisen yrittäjyyden tulolla mm. 16000 euron lainankin, jonka maksamiseen meni viisi vuotta. Oma osaamisalueeni on perusrakennustöiden ja liikuntapalveluiden alueilla. Hoidan itse myös kirjanpidon ja se ei ole kovin vaikeaa, kun ei käytä ostovelka-, eikä myyntisaamistilejä, vaan kirjaa kassakirjausperiaatteella kahdenkertaisen kirjanpidon mukaisesti kaikki tapahtumat, samoin veronpäätös on helppo tehdä ja siinäpä samalla kehittyy kirjanpidon perusteiden oppiminen/osaaminen.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Löytyykö sivutoimisuudesta/ toiminimen käytöstä jotain linkkejä?
Käykö toiminimen kanssa toimiminen eläkeläiselle/sairaseläkeläiselle?
Perustulon aikaansaanti auttaisi huomattavasti ihmisten omatoimista pienen tulon hankkimista. Toivottavasti perustulo saadaan vielä tällä vuosikymmenellä aikaiseksi ja voimaan.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti