Kunnallisen päätöksenteon organisaatio
Nyt on menossa kuntapuolella päätöksenteko organisaatioiden viilaukset, joilla tähdätään niin maakuntahallinnon tulemiseen, kuin organisaation tiivistämiseen, jossa luottamustoimia tiivistetään niille, jotka ovat sen luottamuksen äänestäjiltään saaneet. Asioilla on monta puolta, tiiviimpi organisaatio mahdollistaa paremman toimielimien välisen tiedonsiirron eli lautakunnat-kaupunginhallitus-valtuusto, joita täällä ”rakenneuudistuksella” haetaan, eli lautakuntien jäsenet olisivat valtuutettuja tai varavaltuutettuja sekä lautakunnan puheenjohtajat kaupinginhallituksen jäseniä. Toinen puoli on taas demogratia, laajempi luottamushenkilöstä, mahdollistaa laajemman näkemyksen tarpeista eli päätöksenteko ei keskity vain harvoille sekä esteellisyys tuottaa haasteita, kun samat henkilöt on päättämässä samoista asioista eri luottamuselimissä, ei nähdä metsä puilta.
Hyvä keskitie menee varmasti nykyisen ja uuden puolessa välissä, mahdollistettava myös tulevaisuudessa uusien luottamushenkilöiden mukaan tulon, harva heti ensimmäisessä koitoksessa heti menestyy ja maakuntahallinnosta on vielä turha liikaa ennakoida, muutokset sen perusteella ehditään tehdä vasta sitten kun ollaan selvillä sen tuoneet muutokset ja nykyinenkin toiminta pitää turvata yli muutosten sekä mietittävä kuinka kunnallisten tapeiden eteenpäin vienti turvataan uudella hallinnossa.
Näistä seuraa tietysti seuraavana luottamushenkilöiden palkkiokäytäntö, ollaanko menossa osa-aikaiseen palkkaan vai nostetaanko nykyisiä palkkioita? Talaudellinen tilanne ei mielestäni mahdollista kumpaakaan, luottamustoimet on vapaaehtoisia ja joiden on näytettävä esimerkkiä muille, eikä luottamus saa olla ostettavissa, joten nykyinen taso saa olla riittävä myös jatkossa.
Tekstin aiheet:
Osallistu keskusteluun!
0 kommenttia