Perussuomalaiset

Juha Kukkonen

Tolkkua verotukseen 2

Verotukseen liittyvät esitykset kunnallisessa päätöksenteossa on harkittava huolella. Verotuksen alentamista tai korottamatta jättämistä esittäessä on varauduttava siihen, että kaupungin tulot riittävät menojen kattamiseen. Syksyllä 2019 esitin kaupunginhallituksen kokouksessa, että Savonlinnan kuntaveroa vuodelle 2020 ei korotettaisi 0,5 %-yksiköllä, kuten kaupunginjohtaja esitti. Kaupunginjohtajan esitys merkitsi sitä, että vuonna 2020 kuntavero olisi 22,75 %, Savonlinnan kaupungin kokoisissa kunnissa siis huippukorkea vero.

Esitin siis, että veroa ei korotettaisi, ja esitykseni katteeksi esitin yksilöidysti 2,5 miljoonan euron säästöjä. Säästöt olisi voitu toteuttaa, sillä kaupungin henkilöstö oli itse esittänyt toimintamenosäästöjä sen vastineeksi, että henkilöstö oli edellisvuosina suostunut henkilöstösäästöihin. Yksikään kaupunginhallituksen jäsen ei kannattanut säästökatteen sisältävää esitystäni. Sen sijaan kaksi kaupunginhallituksen jäsentä esitti veron korottamatta jättämistä ilman säästökatetta. Siten kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle kuntaveron korotusta 0,5 %-yksikköä.

Edellä oleva on taustaa kritiikilleni, että nyt Savonlinnan kaupunginjohtaja on esittänyt kuntavaalien alla ajatuksen, että hän aikoo esittää verotuksen alentamista vuoden 2022 budjettiin. Nyt Savonlinnassa kuntavero on siis 22,75 %, ja taloussuunnitelmassa on yhä tavoite, että vero olisi vuonna 2023 kokonaista 23,0 %.

Kuntavaalien alla maan hallitus jakoi Suomen kuntiin koronatuen nimellä historian suurimman vaalirahan eli noin 1,9 miljardia euroa. Kunnat tarvitsivat noin miljardin ylimääräistä tukea, mutta hallitus lapioi kuntiin yli seitsemänkertaisesti enemmän rahaa kuin kunnat menettivät verotuloja.

Maanantaina (24.5.2021) kaupunginvaltuustossa Savonlinnan kaupunginjohtaja lupasi esittää tulevana syksynä yhden prosenttiyksikön veronalennusta. On pakko kysyä, aikooko kaupunginjohtaja toteuttaa veronalennuksen velkarahalla, ”vaalirahalla” joka on rahoitettu valtion velkaa kasvattamalla. Onko kaupunginjohtaja lähtenyt vetämään jonkin puolueen vaalivankkureita, kun asia tuodaan näyttävästi esiin ennen vaalia valtuuston kokouksessa, joka ei ollut edes tilinpäätöskokous?

Sanoudumme irti tämän kaltaisesta toiminnasta. Kyllä kaupunginjohtaja sen tietää, että kuluvan vuoden budjetti ei todennäköisesti toteudu Sosterin säästötavoitteen osalta, eikä lähivuosien taloussuunnitelma siten ole tasapainossa. On pelättävissä, että jos velkarahalla toteutetaan veronalennus, niin kohta ollaan korottamassa veroja uudelleen, eikä sen kaltainen tempoilu verotuksen suhteen ole kuntalaisten edun mukaista. Me kannatamme kestävää ja kevenevää verotusta, mutta emme velkarahalla, jonka kunnat joutuvat tulevaisuudessa maksamaan takaisin pienenevinä valtionosuuksina.

Tolkkua verotukseen kestävällä tavalla saadaan ensin synnyttämällä aidosti jakovaraa ja vasta sitten sitä jakamalla.

Juha Kukkonen, kaupunginhallituksen jäsen (PS)

Matti Lundenius, kaupunginvaltuutettu (PS)

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Nimetön
#1

Kysymys on aina siitä, mitä maksetuilla verorahoilla saa.
Jos verorahojen käyttö on mielekästä, niin kyllähän niitä silloin makselee.

Mutta, jos tietää, että suurin osa verorahoista menee mamujen elatukseen ja Italian ja Espanjan asukkaille noin vain lahjana, niin ei kyllä tee mieli maksella veroja.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Juha Kukkonen Rahoitusasiantuntija
#3

Olen samaa mieltä kanssasi, olennaista on se, mitä verovaroilla saamme. Mutta on veroprosentillakin merkitystä. Jos kunnassa on huomattavasti korkeampi vero kuin on naapurikunnissa, millä tavalla perustella kuntalaisille se, että palvelut eivät kuitenkaan ole yhtään paremmat kuin kevyemmin verottavissa kunnissa? Millä perustelet kuntalaisille sen, että kuntasi sote-kustannukset ovat koko maan korkeimmat? Savonlinnalla on kokoluokassaan Suomen korkein verotus. Kun kunnat kilpailevat keskenään asukkaista ja yrityksistä, myös veroasteella on merkitystä tässä kilpailussa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

esko himmanen
#2

Hyvä kirjoitus. Kaupunginjohtajan ehdotusta veroprsentin alentamisesta vertaisin palkansaajaan, joka pyytää alentamaan palkkaansa, ja toivoo palkannousua taas ensi vuonna. Hallituksen kunnille antama ylimääräinen miljardi on mielestäni Keskustalle suunnattu lahjusraha kunnallisvaaleihin. Taataan ettei Kepu ole hallitukseen tyytymätön ja kaataisi hallitusta, ja saisi maakuntahimmelinsä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000