Perussuomalaiset

Jouni Tirkkonen

Jousimetsästys

Maa- ja metsätalousministeriöstä lähti tammikuussa lausuntakierrokselle asetusluonnos hirven metsästämisestä jousella. Mikäli kaikki menee hyvin, tämä asetus tulee voimaan huhtikuussa. Hirveä pienempiä riistaeläimiä on saanut Suomessa metsästää jousella vuodesta 2017. Tämä asetusluonnos määrää metsästysjousen vetovastukseksi 240 Newtonia. Hirveä pienempää riistaa saa metsästää 180 N:n vetovastuisella jousella. Nuolen vähimmäispaino pitää olla vähintään 30g. Metsästyksessä käytettävän leikkaavan terän halkaisijan täytyy olla vähintään 25mm. Hirven metsästyksessä jousiampujalta vaaditaan ns. jousikoe.

Jos tämä asetusluonnos hyväksytään, jousella saa pian metsästää kaikkea pienriistaa sekä suomalaisia sorkkaeläimiä. Ainoastaan suurpedot ja hylkeet on jätetty jousimetsästyksen ulkopuolelle. Metsästysjousi on käsin vireessä pidettävä jousi, eli siis taljajousi, perinteinen vastakaarijousi tai ns. pitkäjousi. Varsijousella eli jalkajousella Suomessa ei saa metsästää.

Jousimetsästyksessä pätevät samat määräykset kuin muussakin metsästyksessä. Metsästäjältä vaaditaan metsästäjätutkinto, riistanhoitomaksu, maanomistajan lupa ja pyyntiluvan alaisten eläinten kohdalla myönnetty pyyntilupa. Sorkkaeläinten pakomatkat ovat aiheuttaneet jonkin verran keskustelua metsästäjien keskuudessa. Tutkimukset sekä kokemukset Yhdysvalloista ja Kanadasta ovat osoittaneet, että riistaeläinten pakomatkat ovat samoja sekä kiväärillä ja jousella. Molemmissa vaaditaan toki osuma vitaalialueelle.

Jousella ammuttu nuoli lentää vaakatasossa keskimäärin 40-50 metriä. Kolmenkymmenenviiden asteen kulmassa yläviistoon ammuttu nuoli matkaa noin 200-300 metriä. Keskimääräinen ampumamatka taljajousella metsästetäessä on noin 20 metriä. Jousta pidetään yleensä rauhallisten ampumatilanteiden metsästysaseena, joka soveltuu oivallisesti mm. vahtimetsästykseen, houkutteluun tai pysäyttävällä koiralla tapahtuvaan metsästykseen. Jousi ei sovellu kovin hyvin nopeisiin ajojahteihin tai nopeisiin tilanteisiin. Itse en henkilökohtaisesti menisi ampumaan jousella villisikaa, mikäli minulla ei olisi metsästystornia käytössä. Jousimetsästys on hyvin yleistä Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Meillä täällä Suomessa jousella metsästää noin 10 000-15 000 metsästyksen harrastajaa.

Mikäli tämä asetusluonnos menisi läpi, se toisi uusia ihmisiä metsästysharrastuksen pariin. Hirvien aiheuttamien vahinkojen torjunta tehostuisi myös merkittävästi. Jousella pystytään metsästämään myös lähempänä asuntoja sellaisissa paikoissa joihin kivääri ei sovellu. Jousimetsästäjältä vaaditaan paneutumista sekä aikaa riistaeläimen seuraamiseen ja ymmärtämiseen. On myös syytä varautua henkisesti siihen, että jousimetsästäjä joutuu palaamaan metsältä tyhjin käsin pari ensimmäistä kautta. Mikäli tämä asetusluonnos menee läpi, ensi syksynä Suomessa kaadetaan jousella hirviä noin 500 vuotta kestäneen lyhyehkön tauon jälkeen.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Nimetön
#1

Jousi on luonnossa samoilijoille uusi vaara.
Olen kerran joutunut metsässä luvattomien jousiharrastajien harjoittelusektorille, oli tosi pelottava ja vaarallinen tilanne.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000