Perussuomalaiset

Joukamo Kortesalmi

Vihreät vetivät vaalivoittonsa viemäriin

Kuusamon vihreiden luottamustehtävän hoitamisesta poissaolollaan loistanut kaupunginvaltuutettu yrittää lehden Lukijan palstalla epätoivon vimmalla selitellä selkeää laiminlyöntiään. Täytyy sanoa, että kertakaikkisen heikkotasoisesti on vihreiden valtuustokausi alkanut.

Hipoo nimittäin paikallispoliittista skandaalia se, että Kuusamon toiseksi suurimmasta valtuustopuolueesta vihreistä, sen viidestä valtuutetusta ja neljästä varavaltuutetusta, oli vain yksi edustaja paikalla, kun kuntalain edellyttämää kaupunkistrategian päivitystä pohjustettiin 3 -päiväisellä Kemi-Tornioon suuntautuneella valtuustoseminaarilla.

Anteeksiantamattominta tässä on se, että kyseessä on koko alkaneen valtuustokauden suurin ja laajin yksittäinen periaate- ja linjapäätös, mikä sitoo kaikkea kunnallista päätöksentekoa jopa vaalikauden yli ja linjaa päätöksenteon pohjan.

Mielestäni tässä on nyt kyse lähes täydellisestä luottamustehtävien hoitamisen väärinymmärtämisestä ja selkeästä luottamustehtävien laajamittaisesta laiminlyönnistä. Näin totaalinen poissaolo on myös selkeä epäluottamuslause vihreiden ryhmäpuheenjohtajalle omiltaan, kun hänet jätettiin ypöyksin.

Väistämättä mieleen tulee kysymys siitä, että oliko tässä kyse myös paikallisvihreiden sisäisestä mielenosoituksesta kunnallishallinnon alttarilla? Jos oli, niin estradi oli silloin täysin väärin valittu.

Kaivosmöröillä piilotellaan vihreätä kunnallislaiminlyöntiä

Osallistuvana ja vastuullisena valtuutettuna annan kiitokset valtuustoseminaarin järjestelyistä ja ohjelmasta. Siihen oli aivan selkeästi paneuduttu huolella. Erityisesti Kemin kaivoksen esittelyosuudessa saimme paljon sellaista uutta konkreettista kaivosteollisuustietoa, mitä meille ei aikaisemmin ole esitetty – niin kaivoksen mittavasta työllistävyydestä kuin louhintatoiminnan pitkäkestoisuudestakin.

Jos vihreät haluavat tässä valtuustoseminaarimatkassakin nähdä kaivosmörköjä, niin silloinhan heidän olisi tällä logiikalla pitänyt olla yhtenä miehenä ja naisena sekä täysilukuisesti paikalla puolustamassa omia näkökantojaan, vaan eipähän näkynyt!

Kunnallisdemokratia lähtee siitä, että paikallaolijat päättävät. Suurestakaan paikkamäärästä ei ole apua, jos päätöksentekopenkit loistavat tyhjyyttään. Kuusamon vihreät olisivat nyt julkisen anteeksipyynnön velkaa äänestäjilleen selkeästä vihreydestään päättäjinä.

Huomautan vielä, että kaupunkistrategian tapaiset laajaa pohjatyötä vaativat asiakirjakokonaisuudet kokoonpannaan aivan yleisesti niin kunnallishallinnossa kuin yrityspuolellakin nimenomaisesti muualla kuin kotikulmilla. Näin tehdään jo siksi, että osallistujat saadaan olemaan paikalla kokoaikaisesti ja päästään keskittymään aiheeseen perusteellisesti ilman ulkoisia häiriötekijöitä.

Edelleen totean, että meillä on voimassa järjestelmä, mikä mahdollistaa vapaan saamisen luottamustehtävien hoitamista varten. Kyse on siitä, miten me itse päättäjinä priorisoimme omat kalenterimme ja osallistumisemme, mitä me pidämme tärkeänä ja mitä emme. Oli erittäin valitettavaa, että poissaolijoita oli nyt näin laajasti.

Kaupunkistrategian pitää joustaa ja elää

Kunnallinen kaupunkistrategia on kuin yrityksen liiketoimintasuunnitelma. Se ei ole mikään kiveen hakattu toimintaohje, vaan se elää tilanteiden mukaan ja siksi sitä pitää päivittää. Kaupunkistrategiaa ei kirjoiteta kokonaan uudelleen, vaan sieltä valitaan säilytettävät kohdat, tehdään uusia nostoja sekä hiotaan ja hienosäädetään osaa aikaisemmasta.

On aivan turha kuvitellakaan, että omat asiat saadaan kaupunkistrategiaan vasta sen lopullisessa valtuustokäsittelyssä. Silloin ollaan jo auttamattomasti myöhässä. Juuri valmistelutyö on se paikka, jolloin omaa linjaa saadaan läpi, jos siihen vaan vaivaudutaan paneutumaan.

Erityisen merkittävää kaupunkistrategian päivityksen olisi luullut olevan nyt etenkin Kuusamon vihreille, kun valtuuston voimasuhteet ovat merkittävästi muuttuneet. Itse en voisi kuvitellakaan kohdalleni tilannetta, missä hyväksyisin poissaolollani muiden puolueiden voimin laaditut ja päätetyt toimenpideohjelmat.

Valitettavasti kylmä totuus on se, että suurellakaan vaalivoitolla ei tee mitään, jos sitä ei kykene hyödyntämään. Poissa olemalla päätösvalta siirtyy kokonaan toisille tahoille.

Perussuomalaiset olivat muuten paikalla täysimääräisesti! Vihreitä äänestäneet sen sijaan saivat ilmeisesti virtuaalivaltuutettuja.

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000