Perussuomalaiset

Jenni Vilen

Kannustinkoukuista puhuttu jo 90-luvulta asti

Tänään haluan puhua kannustinloukuista. Niistä en ole näin vaalien alla kuullut yhtäkään puhetta pidettävän tai kirjoitusta kirjoitettavan. Tämä on kuitenkin yksi suurimpia ongelmia Suomen lainsäädännössä ja työn vastaanotossa. Sen vaikutus työllisyystilanteeseen on merkittävä koska kannustinloukulla nimenomaan tarkoitetaan tilaa, jolloin ei ole taloudellisesti järkevää vastaanottaa työpaikkaa tai lisätyötä. Ryhtyisitkö sinä töihin palkalla, joka on pienempi kuin saatu tuki?

Tienaan itse vain muutaman satasen työttömyystukea enemmän joten oma henkilökohtainen tilanteeni on lähes se ja sama. Teen kuitenkin töitä, koska näen työttömyydestä johtuvan byrokratialoukun olevan vielä enemmän pienen ihmisen kyykyttämistoimisto. Pärjään nyt, koska olen naimisissa. Kaikki eivät kuitenkaan ole ja kannustinloukut onkin nähty eniten yksineläjien ja yksinhuoltajien ongelmaksi. Tuo sana ”yksin” on hyvin suuressa avainasemassa tämän ongelman ratkomisessa. Yksinäisyys ei saa olla rangaistava asia yhteiskunnassamme.

Ratkaisuja toki näihin ongelmiin on esitetty, mutta ei vielä toteutettu. Ansiotulovähennyksiä muokkaamalla oikeudenmukaisemmiksi yksineläville ja yksinhuoltajille, voidaan saavuttaa merkittävää muutosta heidän työloukkujensa purkamiseen. Samoin asumistuen leikkaantumisperusteet on tarkistettava uudella eduskuntakaudella. Työryhmä tämän asian kitkemiseen perustettiin jo 90-luvulla. Emme siis puhu enää trendistä tai vaiheesta vaan todellisesta ongelmasta kaikkine sivuvaikutuksineen.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Iloinen
#1

Naulankantaan! Olen joskus itse laskenut kun minulle työtä tarjottiin, että jos nyt karkeasti työttömänä ollessani minulle jäi määrä x käteen laskujen jälkeen ja töihin mennessäni minulle jäisi laskujen jälkeen määrä x2. Laskiessani erotuksen muodostui minulle tietty summa joka siis kuvasi sitä paljonko ”voitan” jos menen töihin. Silloin laskin vielä tuntipalkankin tuosta summasta ja se oli noin 2€.. Menin kyllä töihin mutta ymmärrän hyvin jos joku ei mene. Tuohon rahaan kuitenkin pitää joka aamu herätä ja ajaa töihin eväiden kanssa.. Ei maksa vaivaa mutta onneksi Suomalainen luonne on töihin päin kallistuva. Vaikkakin olen huomannut tuossakin asiassa nykyihmisissä suurta muutosta ja se ei todellakaan ole parempaan päin. Motivaatiota on todella vaikea löytää tilanteen ollessa tällainen.

Surkeita tukia ei voi enää leikata mutta kannustetta töihin menoon olisi saatava jostain jotenkin vaikka väkisin.. Työttömyystuki voisi olla sellainen, että se laskee koko ajan tiettyyn pisteeseen saakka ollen aluksi jopa lähellä edellisen verokauden palkkaa. Se pitäisi yllä elintason jos äkkityöttömyys iskee mutta sitten pienentyessään kannustaisi etsimään nopeasti uutta työtä. Lisäksi tietty summa palkasta pitäisi tulla verottomana joka siis puolestaan korvaisi noita menetettyjä tukia ym. Näin porukalle jäisi tosiaan enemmän käteen sen työn ansioista ja sinne tosiaan haluttaisiin mennä. Nyt mielummin ollaan kotona varsinkin jos taskussa paremmat paperit ja töitä olisi tarjolla vaan ”tavallisiin hommiin”.. Ei tajuta, että joskus pitää mennä mukavuusalueen ulkopuolellekin ja jos tajutaan ollaan jo niin viisaita, että huomataan sen olevan jopa kannattamatonta. Sitten ollaankin kohta ”korkeasti koulutettuja työttömiä” joka on todella yleinen titteli nykyään eikä se mikään ihme ole.

Sanoit olevasi naimisissa mutta on sekin vääristynyt tilanne jos joutuu turvaamaan puolison tuloihin vaikka itsekin käy töissä. Kyllä palkasta pitää jäädä itselle iloa tai muuten on aika vaikea aamuisin nousta.

Hyvä kun toit asian esiin Jenni

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Seppo Muurinen
Tyytyväinen
#2

Toiset tahot ymmärtävät/tulkitsevat – kannustinloukut – väärinperustein jos eivät ole omassa elämässään joutuneet kokemaan mitä se todella elävässä elämässä kunkin kohdalla tarkoittaa !

Ei ne erinäiset sos.tuet ole niin hyviä edes Suomessakaan että ehdointahdoin jäädään ”laakereille lepämään hyvinvointivaltiossa”.

Täysin aiheesta Jenni olet blogin kirjoittanut edm-aiheesta ja osoitat että olet ajanhermoilla – Hyvä niin !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Persut ei persettä myy
#3

Suomen sosiaali turva on pahin kannustin loukku !

-Työnteko pitää aina olla kannattavampaa !
-Sosiaali turvan taso pitäs olla sellainen ettei pummit toiselta puolen maailmaa tulis tänne elämään leveästi sillä ! ja kotomaisillakin olisi työ haluja.

Ehdotankin että tässä maassa tehdään sellainen muutos että jätetään vaan lapilisä voimaan Suomen kansalaisille ( ja harkinnan varainen toimeentulotuki vain erikois tapauksia varten,sekin niin että tuki pitää maksaa takaisin kun töihin pääsee)
Kaikki muut sosiaali tuet ja sairaspäivärahat ja muut poistetaan ja muutetaan lapsilisä 18 v. iässä kansalais palkaksi jota maksetaan kuolemaan asti ,niin että taso nousee sen verran että sillä saa välttämättömän elannon. Niin että sen saa kaikki oli sosiaali pummi tai presitentti ! Näin turhat sairasloman hakemisetkin loppuu kun työntekjä vaan ilmoittaa että tänään ei pääse töihin joten palkkaa ei tarvi maksaa,silloin pitää pärjätä kansalaispalkalla !
Se pitää olla tietenkin verotettavaa tuloa ,samalla pudotetaan palkkoja ja eläkeitä saman verran kaikista ammateista siten jokainen saa tehdä kansalaispalkan päälle niin paljon töitä tai olla tekemättä kun haluaa menettämättä tukea.
Tämä kannustaa työntekoon. Eikä mitään uusia järjestelmiä tarvitse keksiä ja kaikki muut sosiaali ja työttömyys tuki virat joutaa lopettaa !
Sen jälkeen työvoima toimisto yksityistetään ja laitetaan nettiin sinne saa mennä kirjoille kaikki kenellä on työ haluja ,nyt siellä suurimmalla osalla ei ole edes työhaluja,kun ne on vaan tukiaisia nostamassa siellä !
Sitten pitäs vielä tehdä eläminen halvaksi ettei kenkään tarvitse nähdä nälkää ,asuminen halvaksi vuokrat verovapaiksi ja kiinteistövero pois ja turhat energia määräykset ja verot ja maksut pois niin vuokrat tippuu puoleen tai allekin!
Ruuan hintaa alv alennus ja kilpailua lisää turhat rajoitus pykälät poistamalla!
Näin Suomen hinta ja kilpailu kyky nousisi huomattavasti ja maahan tulisi työpaikkoja ja ihmisillä olisi työhaluja.
Samalla kun tehdään julkiseen sektoriin 30 % säästö kuuri ja poistetaan autovero yle vero ja poistetaan kaikki vero vähennykset ja otetaan Viron vero malli käyttöön ja lopetetaan rahan jako ulkomaille Kreikkaan,ukrainaan ,kehitys apuun ym.. niin tämän maan velat on maksettu muutamassa vuodessa ja töitä on kaikilla halukkailla. ! Ja kohta meidän elintaso nousisi kohisten ! Voisimme jopa joutua ottamaan lisä työvoimaa ulkomailta. Kaikki olisi erittäin yksinkertaista kun ei olisi turhia tuki virityksiä ja verotuskin olisi niin yksinkertaista ettei yrittäjätkään kirjan pitäjää tarvi. Kaikki voisi keskittyä työntekoon (tuottavaan) jolla saamme tänne valuutta tuloja ,tietenkin tarvimme palveluakin ,mitä enemmän on tuottavaa työtä ja valuutta tuloa niin sitä enemmän tarvimme palvelu ammatteja näinhän se menee. Uskon että moni sosiaali turvan varassakin on tätä mieltä kun asiaa ajattelee,pahin vastustus tulee tietenkin Ammattiyhdistyksistä koska nekin muuttuisi tarpeettomiksi koska työntekijällä ja yrittäjällä ei käytännössä olisi eroa varsinkin kun samat eläke ym edut olisi. Jokainen saisi tehdä sen verran töitä kun haluaa ja viitsii ja sillä siisti riippuen siitä kuin uudella ja isolla mersulla haluaa ajaa vai arvostaako enemmän vapaa aikaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#4

Meni jo niin raakasti kommunismin tai vastaavan puolelle ettei enää pysty komppaamaan.. Ideana vissiin tehdä työkyvyttömistä roskia joiden päälle sylkeä oli sitten sairas tai vanhus.. Raataja saisi ajaa sillä uudella mersullaan sitten jos joskus jää aikaa sen verran että ehtii edes pihasta lähteä. Jos taas haluaisi käydä kouluja tai olla myös perheen kanssa olisi jälleen sylkykuppina.. En tosin tiedä millaisesta kansalaispalkasta olisi kyse mutta sen käsityksen sain, että jos syö pelkkää makaroonia niin pärjää juuri seuraavalle kuulle. Näiden sylkykuppien tuomalla säästöllä sitten saataisiin maksettua muiden verot.. Tavallaan tuo kuulostaa hyvältä mutta toivonpa vaan sitten ettei tule sairasteltua koskaan koska em kirjoittaja ilmeisesti tekee vain 16h päivää eikä ole koskaan kipeä. Varmaan myöskään koulutukseen hän ei aikaa ole haaskannut kuten ei perheeseenkään. Kukin tyylillään ja jos saan myytyä perheeni ja ostettua ikuisen terveyden jostain niin lähden kyllä tuota sinun malliasi kannattamaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

480 000 työtöntä ja työllisyyskurssilla olijaa – suurin osa menisi töihin, jos töitä olisi.
Asuntoja pitäisi nopeasti rakentaa paljon lisää – tällöin palkasta jäisi muuhunkin elämiseen. Asuntojen rakentaminen myös työllistäisi ja toisi parempia asuntoja kansan hyvinvointia lisäämään.
Veronkiertoa estämällä voitaisiin kerätä miljardeja valtion kassaan.
Omalla valuutalla saataisiin oman maan tuotanto taas käyntiin ja työpaikkoja.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000