Perussuomalaiset

Jarmo Hussi

Yle huolissaan valeuutisten levittämisen kriminalisoinnista?

Yle uutisoi tänään Supon ehdotuksesta koskien valeuutisten levittämistä. Kyse on vieraan valtion puolesta tapahtuvan informaatiovaikuttamisen kriminalisoinnista.

Huhtikuulle päivätyn lausunnon mukaan rangaistavuus voisi koskea tilanteita, joissa vieraan valtion tiedustelupalvelun toimeksiannosta tai puolesta pyritään pahantahtoisesti vaikuttamaan Suomen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon tai levittämään ilmeisen perättömiä tai harhaanjohtavia tietoja Suomen yhteiskunnallisesta päätöksenteosta tai suomalaisen yhteiskunnan tilasta.

Nyt on syytä kysyä onko yle huolissaan toiminnan kriminalisoinnista ja pitäisikö sen olla huolissaan siitä. Jos muistatte niin ylellä on kokemusta tästäkin asiasta. Vuonna 2017 yle väitti puolustusvoimilla olevan ohjeen joka kieltää kaksoiskansalisten palkkaamisen.

Yle jauhoi tätä valeuutista useissa tiedotusvälineissä puolustusvoimien ohjeesta. Rummutus alkoi 31.1.2017: Puolustusvoimat laittoi Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun – myös varusmiesten toimintaa on alettu rajoittaa.

Näihin virkoihin voidaan valita vain Suomen kansalainen – kaksoiskansalainenkin kelpaa.

Ja niin edelleen. Osa uutisointia oli asiallista joissa kerrottiin puolustusvoimien toimintatavoista. Kun yle oli kaksi ja puoli vuotta jauhanut valeuutistaan puolustusvoimien ”salaisesta ohjeistuksesta” ei totuutta enää voitu kertoa.

Vuonna 2019 yle julkaisi uutisen: Oikeus: Venäjän kaksoiskansalaista syrjittiin, kun Jelena ei päässyt töihin varuskuntaravintolaan – Lainvastainen ohje tuli Puolustusvoimista.

Ingressissiä asioista uutisoinut Päivi Happonen kuvasi tapausta: Rekrytointia hoitaneen miehen syrjintäsyyte kaatui. Oikeus katsoi miehen toimineen Puolustusvoimien antaman lainvastaisen ohjeen mukaisesti.

Leipätekstissä Happonen jatkaa väitettään kaksoiskansalaisia koskevasta ohjeesta, mutta kertoo sentään puolustusvoimien kiistävän kyseisenlaisen ohjeen olemassaolon.

Puolustusvoimat kiistää syrjivän ohjeen olemassaolon

Pääesikunnan mukaan käräjäoikeuden päätöksessä ei sanota, että Puolustusvoimissa olisi ollut ohje, joka syrjisi kaksoiskansalaisia.

Tiedotuspäällikkö Max Arhippainen sanoo, että ainoa ohje kaksoiskansalaisten kohtelusta on Puolustusvoimissa annettu helmikuussa 2017.

Arhippainen korostaa, että ohjeessa todetaan yksiselitteisesti, että kaksoiskansalaisuus ei itsessään ole koskaan peruste hylkäävälle päätökselle.

Toisin sanoen, ainoa kaksoiskansalaisia koskeva ohje Puolustusvoimissa on annettu ylen uutisen jälkeen. Kysyin pitäisikö ylen olla huolissaan jos supon lakiehdotus menee eduskunnassa läpi.

Vastaan nyt: pitää.

Tekstin aiheet: