Perussuomalaiset

Jarmo Hussi

MTV:n uutinen Trumpin rauhansuunnitelmasta Fake News

Tässä viikko-pari sitten kohuttiin Aamulehden palkitun toimittajan Matti Kuuselan tunnustuksesta uutisten sepittämisestä. Asiasta nousi kohu. Luulisi että toimitukset ovat tämän jälkeen varpaillaan sepitteiden suhteen. Ehkä näin onkin, mutta jos sepitteen on tehnyt joku muu se voidaan sellaisenaan julkaista.

Ja näin MTV on toiminutkin. Se julkaisi uutisen Trump luovuttaisi Ukrainan alueita Venäjälle, asiantuntijat tyrmäävät: ”En panisi kovin paljon painoarvoa

Nyt amerikkalainen Washington post on saanut lähteiltään tietoja, miten se voisi onnistua. Trump oli viime marraskuun pienen piirin suljetussa tilaisuudessa ideoinut, että Ukraina luovuttaisi sovinnolla itärajansa Donbassin hiilialtaan, eli käytännössä Donetskin ja Luhanskin Venäjälle aiemmin menetetyn Krimin lisäksi.

Vakuuttavaa uutisointia. Trump ja pieni piiri. Sehän riittää WP:lle, ja jos se riittää WP:lle, se riittää MTV:lle ja siitä voi tehdä uutisen nettiin ja pääuutislähetykseen. Ainoa mutta on että tunteja ennen kymppiuutisten lähetystä New York Post julkaisi uutisen jossa kerrottiin Trumpin kampanjan mielipide uutisen totuusarvosta. Trump cries ‘fake news’ at report about plan to end Ukraine war by asking ally to give Russia territory

Nyt kyseessä ei ole pieni piiri, vaan lähteellä on nimikin. Jason Miller joka työskentelee Trumpin kampanjassa. Hän kuittaa lyhyesti WP:n jutun jota MTV jakaa. Koko juttu on Washington Postin tekemä valeuutinen. He sepittivät sen. Miller lisäsi että Trump ei esittäisi minkäänlaista rauhansuunnitelmaa ennen kuin on valittu presidentiksi jolloin hän voi kunnolla punnita eri vaihtoehtoja.

Otin asiasta yhteyttä MTV:hen, sillä kampanjan kiistohan pudotti koko uutiselta pohjan pois. Muuttiko MTV uutisen otsikkoa ja kertoi että kampanjasta kyse on sepitteestä? Ei. Tuliko uutiseen mitään täydennystä? Kyllä, pieni lisäys loppuun: Juttuun lisätty 8.4.2024 kello 23.24, että Trumpin presidentinvaalikampanjan väki sanoo uutisen Trumpin rauhansuunnitelmasta olevan valetta.

Leipätekstiin lisätystä kappaleesta sen sijaan löytyy tieto valeuutisena pitämisestä. Olisihan se ollut ikävä jos jutun korjauksesta olisi suoraan käynyt ilmi alkuperäisen uutisen väitetystä totuusarvosta. Tai suoraan otsikosta. Vielä ikävämpää oli se, että otin yhteyttä ja hienoa narratiivia sisältänyt uutinen kärsi.

Matti Kuuselan perintö elää lehdistössämme voimakkaana. Muistinko sanoa että tutkitusti perussuomalaisilla on alhaisin luottamus mediaan.

Tekstin aiheet: