Perussuomalaiset

Jarmo Hussi

IS ja Johanna Lahden pääkirjoitus

Onnea vaan ysikymppinen Ilta-Sanomat. Oli aika jolloin lehti uutisoi tapahtumista puolueettomasti ja luotettavasti. Niin myös nykyään jos Johanna Lahtea on uskominen. Mitä ruodittavaa pääkirjoituksesta sitten löytyi.

Ingressi julistaa: Putinin kaltaisten itsevaltiaiden valta rakentuu yhä sille, että vastaäänet tukahdutetaan täysin, kirjoittaa vastaava päätoimittaja Johanna Lahti. Miten IS ja Lahti edistävät demokratiaa kun pääkirjoitusta ei voi kommentoida? Se näyttää olevan IS:n ja median yleinen linja: jos on tulossa poikkeavia mielipiteitä kommentointi estetään, vastakkaiset äänet tukahdutetaan.

Maaliskuussa 2022 Euroopan mantereella käydään kahden itsenäisen valtion sotaa, jossa hyökkääjä Venäjä pyrkii ottamaan Ukrainan hallintaansa ja syrjäyttämään sen demokraattisesti valitun hallinnon. Näin karmeaan skenaarioon tuskin kukaan uskoi vielä muutama viikko sitten. Siltä on varmasti näyttänyt liberaalissa kuplassa.

Kun presidenttikin toteaa että ”Katsotaan puoli vuotta taaksepäin; kukaan meistä ei olisi silloin voinut kuvitellakaan, että vuoden 2022 alussa Venäjä suunnittelee hyökkäystä ja hyppyyttää meitä kaikkia maailmassa, jota me pidämme sivistyneenä ja liberaalina”, on todettava että poliittiset päättäjät ja media ovat uinuneet liberaalissa kuplassaan 23 vuotta.

Venäjäkö liberaali? Mistä sellainen kuva on syntynyt? Siitä homomarssien määrästä mitkä Punaisella torilla on pidetty. Jo pelkästään poliittisten vastustajien ja toimittajien murhat pitäisi osoittaa jotain maan ”liberaalisuudesta”. Myös homomarssien puutteen pitäisi olla indikaattori sille että jotkut maat eivät ole liberaaleja. Vinkkejä tulevasta olisi antanut myös niin Niinistölle kuin Lahdelle jos muistaisi kaikki sodat mitkä on jo käyty Putinin johdolla.

Ilta-Sanomat on yhä samalla asialla – tarjoamassa luotettavaa tietoa suomalaisille. Juuri nyt faktoihin ja tarkistettuun tietoon perustava uutisointi on tärkeämpää kuin pitkään aikaan: hyökkäys Ukrainaan on samalla hyökkäys eurooppalaisia arvoja vastaan. Kyllä vaan, ja liberaalissa hengessä edelleen. Jos Alppipuiston puukotuksista ja muista kolttosista tuomitun nimeä ei voi julkaista niin kai etnisen taustan voi kertoa? Montako kertaa olen vuosien varrella IS:n ”faktoja” joutunut oikomaan?

Sota on myös irvokas osoitus siitä, mitä tapahtuu, kun media on itsevaltaisen johtajan talutusnuorassa ja julkaisee vain sen hyväksymää sisältöä. On myös irvokasta kun media ryhtyy itsevaltaiseksi ja alkaa komppaamaan tahoja jotka haluavat kaventaa kansalaisten sananvapautta. Toisaalta onhan IS:ssäkin, silloin kun kommentointi on sallittua, kommenttien moderointia. Se lujittaa demokratiaa kun vain liberaalit ja myötämieliset kommentit läpäisevät seulan ja muut äänet vaiennetaan?

Vapaan median tärkeä tehtävä demokratian tukipaaluna on tarjota tarkistettua, luotettavaa tietoa, jonka varaan yleisö voi rakentaa näkemyksensä maailmasta. Juuri näin, mutta IS:ään ei voi sellaisena pitää. Eikä JSN:ää sen vartijana.

Median velvollisuus on tarkastella vallanpitäjiä kriittisesti, osoittaa yhteiskunnan epäkohtia ja tarjota lukijoilleen uusia näkökulmia. Faktatiedon merkitys on vain kasvanut kasvamistaan valemedioiden, salaliittoteorioiden ja vaihtoehtoisten ”totuuksien” maailmassa. Aivan. Valtamedia on aiheuttanut vaihtoehtomedian kasvun. Usein kyse on maahanmuuttoon liittyvissä asioissa. Miksi tekijöiden nimet ja tausta on pitänyt tarkistaa vastamedioista? Miten se on lisännyt valtamedian luotettavuutta kun kerta toisensa jälkeen Oulussa asuva mies, espoolainen insinööri, vantaalainen nuorukainen ja niin edelleen osoittautuvat aivan toisiksi. Ei puhuta vain maahanmuutosta. Missä on IS:n lukuisat uutiset siitä että tulipa kolme-neljä vuotta puhuttua tuubaa Trumpin vehkeilystä Venäjän kanssa? Millaista huomiota Durhamin raportti on IS:ssä saanut?

Millainen totuusaste suomalaisuudesta piilee Afganistanista lennätettyjen ISIS-morsiamien ja -äitien taustalla? Miksi IS ei halunnut kertoa edes evakuoitujen Marien, Johannojen ja Juulioiden etunimiä. Eivät tuikitavalliset suomalaiset etunimet olisi millään tavalla paljastaneet heitä. Tai lasten, Juha-Mattien, Pekkojen, Ollien, Vienojen, Aurien ja niin edelleen.

Putinin kaltaisten itsevaltiaiden valta rakentuu yhä sille, että vastaäänet tukahdutetaan täysin. Minkä puolueiden toimintaa mediamme on pönkittämässä, ja kun vastaäänien tukahduttaminen hyödyttää kyseisiä puolueita onko kyseenalaistettava niiden sitoutuminen demokratiaan?

Kun kerran Putiniin päästiin niin laitetaanpa jälleen esimerkki ”faktauutisesta”: Kirjeenvaihtajan kommentti: Amerikka, jossa trumpilaiset konservatiivit olisivat vallassa, olisi kuin Putinin peli­kirjasta. Mitenkä hyvin sota nyt Ukrainassa sujuisikaan jos Trump oli presidentti kun kerran trumpilaiset ovat suoraan Putinin pelikirjasta?

Tuskin sotaa olisikaan. Kun faktoissa pidäydytään, niiden perään Lahtikin huutaa, Putin valloitti Krimin Obaman aikana ja nyt Biden on presidentti. Siksipä onkin syytä kääntään huomio Bidenin epäonnistumisista vastapuoleen.

Kehottaisin katsomaan youtubesta Markku Ruotsilan analyysin Yhdysvaltain tilanteesta. Joskus on niin että kauempaa hahmottaa tilanteen paremmin.

Sekä IS:n pääkirjoitusta että kirjeenvaihtajan kommenttia ei voi kommentoida. Osoittaakseni että olen liberaali ja demokratian asialla ja edistän sananvapautta toimin kuin IS. Tällä kertaa kirjoitustani ei voi kommentoida.

Tekstin aiheet:

Tähän kirjoitukseen ei voi jättää kommentteja