Perussuomalaiset

Janette Salminen

Mieltymykset eivät ole syrjintää

Rasismin ja syrjinnän lisäksi tällä viikolla on keskusteltu vilkkaasti vihapuheesta ja häirinnästä. Luin paikallislehdestämme, että nokialaisten yläasteikäisten keskuudessa on tullut tutuksi Super Straight-ilmiö oranssimustine tunnuksineen. Jotkut oppilaat ovat käyttäneet tätä symbolia etäopetuksen yhteydessä käyttäjäkuvassaan ja se on aiheuttanut pahennusta ja huolta joidenkin sateenkaari-ihmisten keskuudessa. TikTok-sovelluksessa alkunsa saaneen aatteen kerrotaan leimaavan perusteettomasti transihmisiä, koska siinä korostetaan omaa heteroutta. Aatteen perustaja ja hänen videonsa poistettiin hiljattain sovelluksesta, koska ne katsottiin transfobisiksi ja vihapuheeksi. Ilmiöön on liitetty julkisuudessa myös äärioikeistolaisuutta ja natsismia.

Koska perheemme kasiluokkalainen ei ollut aatteesta kuullutkaan, oli lähdettävä tutkimaan asiaa netin syövereistä. Videolla nuorimies nimimerkillä KyleRoyce kertoo perustaneensa uuden seksuaalisuuden, ”superheterouden”. Hän toteaa heteromiesten tulevan kutsutuksi transfobisiksi sen vuoksi, että he eivät halua deittailla transnaisten kanssa. Hän kertoo tapailevansa vain vastakkaisen sukupuolen edustajia, henkilöitä, jotka ovat syntyjään naisia. KyleRoyce kertoo kyllästyneensä siihen, että hänet leimattiin kielteisesti oman mieltymyksensä vuoksi. Mieltymyksiään kun ei voi kontrolloida. Hän ei ole kuitenkaan tarkoittanut olla vihamielinen. On paljon ihmisiä, jotka ajattelevat samoin, mutta eivät uskalla sanoa sitä ääneen väärinymmärryksen ja vastaiskun pelossa, hän toteaa. Aatteen nimeä kantavilla Twitter- ja Instagram- tileillä irtisanoudutaan yhteyksistä natsiaatteeseen ja sanotaan sen liittyvän vastapuolen trollaamiseen.

 

Aamulehti ja MeNaiset ovat kirjoittaneet transnaisesta, joka oli käynyt sadoilla treffeillä ja suhteet sitten kariutuneet hänen sukupuoleensa. Tilanne on toki yksilön näkökulmasta traaginen, mutta toisaalta on ymmärrettävä sitä vastapuoltakin. Moni hetero cis-mies kun toivoo seurustelun lisäksi enemmänkin, naimisiin ja hankkimaan omia biologisia jälkeläisiä. Jos muutamien treffien jälkeen ilmenee, että deittikumppani on biologisesti myöskin mies, huijattu olohan siinä epäilemättä tulee. Voi tuntua kohtuuttomalta, jos tällaisessa tilanteessa aletaan jättävää osapuolta syyttämään transfobiasta – vihasta, pelosta tai vastenmielisyydestä transihmisiä kohtaan. Ihmisten välistä molemminpuolista vetovoimaa joko on tai ei ole.

 

Transsukupuolisia on väestöstä arviolta alle prosentin verran. Sukupuoli-identiteettitutkimuksiin hakeutuneiden nuorten määrä on kasvanut rajusti Suomessa ja niin ikään koko maailmassa. Suomessa yhdeksän kymmenestä tutkimuksiin hakeutuvasta alaikäisestä on syntymässä määritelty tytöksi, mutta kokee olevansa poika. Kyseessä on tilanne, jota lääkäritkään eivät osaa selittää.

 

Pitäisi olla itsestään selvää, että kaikenlainen syrjintä ja koulukiusaaminen on kiellettyä, niin vähemmistöjen kuin enemmistönkin edustajien suhteen. Oli heteroutta korostava liike sitten toksista trollaamista tai ei, herättää se kuitenkin useita kysymyksiä: saako cis-heteroihminen olla myös rohkeasti ylpeä omasta identiteetistään ja seksuaalisuudestaan, ilman että se leimataan fobiaksi tai syrjinnäksi jotakin vähemmistöä kohtaan? Mistä tällaisen Super Straight-aatteen leviäminen kertoo? Onko se mahdollisesti jonkinlainen vastareaktio transaktivismille, jota tuodaan ja tuputetaan myös kouluihin asti? Jos kouluissa ja muissa julkisissa tiloissa sallitaan poliittis-ideologisesti vaikuttavan Setan sateenkaariliput, tuleeko Super Straight- symbolit ja vastaavat sen sijaan kieltää? Missä raja kulkee ja kuka sen vetää?

 

Vihapuheen, syrjinnän ja kiusaamisen ehkäisyn lisäksi on aiheellista selvittää, miksi sukupuoli-identiteettitutkimuksiin hakeutuvien nuorten määrä on kasvanut lyhyessä ajassa merkittävästi. Amerikkalainen kirjailija Abigail Shrier näkee selitykseksi mm. sosiaalisen median transvaikuttajineen. Osalla ihmisistä on eittämättä aidosti sukupuolidysforia, osalla taasen paljon muita psykiatrisia diagnooseja, joiden voidaan selittävän osaltaan koettua sukupuoli-identiteetin häiriötä. Detransitioituminen on henkilökohtainen tragedia ja siitä tulee myös yhteiskunnallisia kustannuksia. Ihmisen identiteetti saavuttaa kypsyytensä suunnilleen 25 ikävuoden tiimoilla. Siksi meidän ei missään tapauksessa tulisi ajaa lakihankkeita , joissa sukupuolenvaihto-operaatioihin pääsy mahdollistettaisiin alaikäisille henkilöille ilman huoltajan suostumusta.

Osallistu keskusteluun!


8 kommenttia
Joku Toinen
Hämmentynyt
#1

On meno mennyt aivan kummalliseksi, jos ei voi kertoa olevansa hetero ilman että joku alkaa syyttelemään transfobiasta!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Seppo Muurinen
#6

Samaa minäkin !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen.
Iloinen
#2

Hei. Kiitos Janettekin. Sinussa kirjoitutti ja kirjoitti: Isämme: Pyhä Henki, ja hiljaa, sivussa: Oli: Paholaisen renki. Kuten Johanna Siren’- Kaplaksenkin kirjoituksessa, johon ei voinut julkisesti kommentoida. Kiva juttu; Että, Jeesus Kristus tulee, yhä selkeämmin esille, haudastanousemisensa jälkeen teissä. Sitä me tarvitsemme, että maaiman kansat paranevat: Perkeleen aiheuttamista sairauksista, ja PyhänHengen: Puutoksista. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#3

Hei. Kiitos Janettekin. Sinussa kirjoitutti ja kirjoitti: Isämme: Pyhä Henki, ja hiljaa sivussa: Oli: 😈 paholainen, ja hänen renki. Kuten Johanna Siren’ Kaplaksenkin kirjoituksessa, johon, Ei voinut julkisesti kommentoida. Kiva juttu; Että, Jeesus Kristus tulee, yhä selkeämmin esille, haudastanousemisensa jälkeen Teissä. Sitä me Tarvitsemme, että Maailman kansat paranevat: PERKELEEN aiheuttamista sairauksista, Ja Pyhän Hengen: Puutoksista. Kiitos. SIUNATEN, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen.
Iloinen
#4

Hei. Kiitos Janettekin. On sanonta: Kaikki liittyy kaikkeen. Sain tällaista asiaa sydämelleni: Taivaan Isä,- Jeesus Kristus on: Oman Sovituskuolemansa kautta, antanut meille jokaiselle: Ylivaltaoikeuden perkeleen vallan ylitse: Jos me se luovutetaan pois, kuten on käynyt: Suomen Valtion kohdalla: Olemme altistuneet ja alistuneet: Perkeleen ylivallan alle. Presidentin asema ilmentää: Mikä suhde hänellä on: Jeesukseen Kristukseen: Jos se on, hyvä ja läheinen, siihen väliin ei pääse perkele, ja koko kansa, voi: Jumalan Hyvin. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#5

Hei. Kiitos Janettekin. On sanonta: Kaikki liittyy kaikkeen. Sain tällaista asiaa sydämelleni: Taivaan Isä,-Jeesus Kristus, on: Oman Sovituskuolemansa kautta, antanut meille jokaiselle: Ylivaltaoikeuden, PERKELEEN vallan ylitse: Jos me Se luovutetaan Pois, kuten On käynyt: Suomen Valtion kohdalla: OLEMME altistuneet, Ja alistuneet: PERKELEEN ylivallan alle.
Presidentin asema ilmentää: Mikä suhde hänellä on: Jeesukseen Kristukseen: Jos Se on, hyvä ja läheinen, siihen väliin ei pääse perkele, ja, koko kansa, voi: Jumalan Hyvin. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000