Perussuomalaiset

Jaana Vesterinen-Prähky

Suomessa ei virnuilla väkivallalle

Erään koulun liikuntasalissa näytettiin oppilaille Vaaratonta lyöntiä ei ole -diaesitys.

Esityksessä alussa oli kuvia todellisista väkivaltatapauksista, sillä nuorille haluttiin näyttää konkreettisesti, miltä väkivallan uhri näyttää vuorokauden päästä, kun kasvot ovat turvonneet ja mustankirjavat.

Liikuntasalin lattialla eturivissä, hämärässä istuvat punapaitainen poika ja vaaleanpunapaitainen tyttö. Molemmat painavat katseensa lattiaan. Välillä tyttö kurkkii kuvaa, mutta painaa sitten päänsä takaisin polvien väliin.

Naps.

Naps.

Naps.

Diaprojektori vaihtaa kuvia yksi toisensa jälkeen.

Yhdessä kuvassa diaprojektori heijastaa seinälle suun, jota ei heti suuksi tunnista: hampaita on irronnut ja suu tihkuu verta.

Sitten seinälle heijastuu otos, jossa pahoinpidellyn pojan naama on kursittu kokoon mitenkuten.

Tässä vaiheessa myös takarivissä virnuillut mustahupparinen poika vakavoituu ja hiljenee.

Viesti menee perille.

Sali täyttyi väkivallan esimerkeistä ja uhrien kärsimyksistä. Koska kuuntelijat olivat ala -ja yläkouluikäisiä, saattoi joskus esityksen alussa esiintyä nuorten hermostunutta hihittelyä tai virnuilua mutta jo noin viiden minuutin päästä tuli saliin kuitenkin yleensä täysi hiljaisuus ja tämä kesti luennon loppuun saakka.

* * *

Tällä viikolla olemme saaneet seurata mediassa Turun vankilassa pidettyä oikeudenkäyntiä, jossa syytettynä on henkilö terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista. Hän saapui maahamme hakemaan turvapaikkaa kotimaastaan, jossa uskontoon liittyvä terrorismi kuuluu maan kulttuuriin.

Heti ensimmäisestä oikeudenkäyntipäivästä lähtien, on media nostanut esille sen, kuinka syytettynä oleva henkilö on virnuillut ja nauranut niin syyttäjälle, kuin uhreille kun he ovat kertoneet ja todistaneet murhaajan tekemiä raakoja tekoja.

Elehtimisellään hän on halunnut mitä ilmeisimmin ilmaista vahingoniloaan ja halveksuntaansa niin uhreja, kuin koko yhteiskuntaamme kohtaan. Syytetyn käytöksen perusteella ei muuhun johtopäätökseen voitane päätyä.

* * *

Kun vertaa istuntoa koulun liikuntasalissa ja Turun vankilassa huomaa sen, kuinka eri kulttuureissa väkivaltaan suhtaudutaan.

Ero on se, että Suomalaisessa kulttuurissa ei virnuilla väkivallalle.

Vaaratonta lyöntiä ei ole -diaesitystä esitettiin Suomen kouluissa yli 25 vuoden ajan ja moni nuorista muistaa tuon esityksen kuvat sekä sen, kuinka moni kaveri poistui järkyttyneenä pois kesken esityksen.

Suomessa on hallituspuolueiden suulla puhuttu koko ajan turvapaikanhakijoiden kotouttamisen tärkeydestä ja kuinka miesvoittoisille tulijoille on tärkeää kertoa esimerkiksi siitä, miten suomalaisen naisen elämä poikkeaa heidän oman kotimaansa naisten elämästä, ja kuinka esimerkiksi ei naisena sanomana, myös tarkoittaa täällä ei.

* * *

Turun isku on osoittanut, että terroristinen väkivalta on arkea tänään myös Suomessa mutta keskustelu sen aiheuttamasta raa’asta ja brutaalista väkivallasta tuntuu painautuvan hiljaisuuteen.

Hallituksen piirissä olisikin nyt hyvä miettiä, miten maahamme saapuville ja täällä oleville turvapaikanhakijoille voitaisiin Vaaratonta lyöntiä ei ole -luennon jalanjäljissä kertoa ja konkretisoida, ettei myöskään Vaaratonta terrori-iskua ole olemassa.

Nimittäin niissä todellakin tapahtuu pahoja asioita ihmisille ja ihmisiä kuolee.

Tämän lisäksi voisi pitää luennon aggression hallinnasta. Tätä on luennoitu Suomessa myös ihan kantaväestölle ja hyvin tuloksin, joten mitään erityistä asiassa ei ole. Ainoastaan se positiivinen seikka, että joku tulija saattaisi muuttaa suhtautumistaan väkivallan käyttämisen suhteen, kun käy tähän liittyviä asioita läpi ammattilaisen kanssa.

Jäänkin tässä odottamaan, kuka Suomessa nimitetään ensimmäiseksi Terrorismin ehkäisyn lähettilääksi tai mitä muuta asian eteen tullaan tekemään – sillä olemalla vain hiljaa tästä uhasta ja tekemättä mitään, voimme olla varoja, ettei Turun isku tule jäämään viimeiseksi.

Tähän kirjoitukseen ei voi jättää kommentteja