Koronaennuste 11 000/pv - ovatko sairaalat jo valmiudessa?
Oikeusministeri Henriksson ilmoitti eilen 6.3.2021, että kuntavaalit siirretään pidettäväksi 13.6. koska koronatartuntojen määrä voi THL:n asiantuntijaryhmän ennustuksen mukaan olla huhtikuussa jopa yli 11 000 tartuntaa vuorokaudessa.
Kun tämä ilmoitus saatettiin lauantaina suuren yleisön tietoisuuteen, odotin samaan hengenvetoon kuulevani THL:n asiantuntijaryhmältä, kuinka sairaalamme ovat valmistautuneet hoitamaan tämän ennusteen mukaiset potilaat ja heidän koronatestauksensa sekä heidän tartuntojensa jäljittämisen?
Ei tullut infotilaisuutta tai uutista tämän aiheen tiimoilta.
Sen sijaan huomasin, että THL:n asiantuntijaryhmä (yksi epidemiologi ja viisi matemaatikkoa) ovat jo tismalleen lähes vuosi sitten antaneet hieman tähän suuntaan viittaavan arvion. Asiasta uutisoi Yle 1.4.2020.
Vuoden takaisessa uutisessa THL:n asiantuntijaryhmä arvioi 25.3.2020 julkaistussa ja ihka ensimmäisessä ennusteessaan, että neljän kuukauden epidemiajakson aikana Suomessa tartuntojen määrä tulisi olemaan yhteensä 11 300, joista tehohoitoa tarvitsisi 3 600 potilasta.
Näin ei kuitenkaan käynyt.
Palataan lauantaina 6.3.2021 annettuun tuoreeseen ennusteeseen tälle keväälle, joka oli siis pahimmassa tapauksessa jopa yli 11 000 tartuntaa/päivä.
Aikaisempien ennusteiden ja toteutuneiden tartuntamäärien perusteella voitaneen olettaa, että jos tartunnat nousevat merkittävästi, niin myös tehohoitoa tarvitsevien potilaiden määrä tulee kasvamaan samassa suhteessa.
Katsotaan siis hieman viime päivien potilastilastoja.
THL:n oman ilmoituksen mukaan sairaalahoidossa oli kaikkiaan covid-19-taudin vuoksi:
– keskiviikkona 3.3. yhteensä 258 potilasta, joista perusterveydenhuollon osastoilla 106 erikoissairaanhoidossa 115 ja teho-osastoilla 37 potilasta,
– perjantaina 5.3. yhteensä 239 potilasta, joista perusterveydenhuollon osastoilla 105 erikoissairaanhoidossa 96 ja teho-osastoilla 38 potilasta.
Oletin etukäteen, että potilaiden määrä olisi nouseva mutta em. päivien mukaan potilaiden määrä kuitenkin laski 7,5 % verran.
Tämä on hyvä uutinen ja joidenkin tahojen mukaan sitä voitaisiin pitää tilastollisena poikkeuksena jne. mutta potilaiden laskeva suunta ei kuitenkaan tue THL:n ja oikeusministerin tiedotteissaan maalaamaa kauhuskenaariota nousevista koronatartunnoista tai sairaalahoitoa tarvitsevista potilaista.
Koska hallitus on antanut näin kovan uhkakuvan tartunnoista, haluaisin todellakin tietää minkälainen varautumissuunnitelma hallituksella ja sairaaloillamme on olemassa pahimman mallinnuksen suhteen eli kuinka 11 000 tartuntaa vuorokaudessa todetaan ja miten sekä missä sairastuneet hoidetaan?
Riittääkö edes sairaaloidemme nykykapasiteetti tähän ja onko niissä jotenkin varauduttu edes puoleen määrään pahimmasta ennusteesta, sillä käytännössä tämä tarkoittaisi nykytilastojen pohjalta arvioitaessa, jopa noin 800 tehohoitoa tarvitsevaa covid-19-potilasta vuorokaudessa!?
Jos johtavan terveydenhoitoviranomaisen ja maamme hallituksen toimesta tällaisia ennusteita annetaan, niin soisin siis myös kansalaisille ja sairaaloiden johdolle sekä hoitohenkilöstölle kerrottavan miten niihin on käytännössä varauduttu!
Lopuksi:
Minusta kuntavaalien siirtämiseen mentiin aika lailla erikoisesti ja nopeutetussa tahdissa. Mielestäni olisi jo rokoteaikataulun selvitessä pitänyt olla myös hallituksella ja puolueilla tiedossa, ettei vaaleja kannata terveysturvallisista syistä johtuen järjestää 18.4. ja mitkä ovat faktat siirron taustalla.
Kuntavaalit kun eivät ole ”sillä lailla” niin tärkeät etteikö niitä voisi siirtää mutta siirto tai ne kuuluisat vaalien ”turvavaalisuunnitelmat” olisi pitänyt tehdä ja julkistaa jo kuukausia sitten.
Odotin koko ajan tietoa oikeusministeriön suunnitelmista siitä, kuinka vaalien turvajärjestelyt toteutetaan ja miten äänestäjien mobilisointi vaaliuurnille sekä vaalivirkailijoiden työ toteutetaan terveysturvallisesti. Mutta uutisia tai tiedotteita asiasta ei ole tullut, sen sijaan tuli vaalien siirto.
Tähän loppuun ajattelen, että äänestämisen turvallisuudestan ei tule tinkiä mutta en voi välttyä myöskään siltä ajatukselta, että syy vaalien siirtoon sekä päätöksen lobbaajien motivaatioon saattaa löytyä myös siitä pelosta, että vaaleissa voisi olla odotettavissa joillekin puolueille mahdollisesti ”rökäletappio”.
Yhdelle enemmän ja toiselle vähemmän, johon siirrolla ”yritetään pelata” lisää kampanjointi ja/tai ehdokashankinta-aikaa.
Miksi muuten siirtoon liittyviin perusteluihin olisi liitetty myös toteamus, että siirron myötä mahdollistuu paremmin myös vaalikampanjoinnin toteutttaminen perinteisellä tavalla eli äänestäjien tapaaminen turuilla ja toreilla kun tartuntatilanne helpottuu kesää kohti mentäessä?
Joka tapauksessa olisin odottanut niin hallitukselta kuin myös virkamiehiltä parempaa suunnittelua vaalien äänestäjäturvallisen toteutttamisen puolesta. Suomella olisi ollut tähän osaamista ja resursseja.
Linkissä lista vaaleista, jotka on siirretty/pidetty ajallaan korona-aikana.
Lykkääminen ei ole harvinaista, mutta samalla Suomen viranomaisilla on ollut vuosi aikaa ottaa oppia miten eri maissa vaalit on järjestetty turvallisesti.
Sumasummarrum.
Vaalien siirtämisen ”syinä” on nyt esitetty THL:n johtajan ja oikeusministeri Henrikssonin suulla samana päivänä tiettyjä samoja mallinnuslukuja, joiden perusteella voi käydä niin tai näin tai voi olla käymättäkin.
Ja sitten kun niin ei niin käykään, niin sanotaan taas yhdesä suusta; ”eihän tämä ollut se meidän arvio vaan asiantuntijaryhmän, josta oikeusministeri on nyt sitten poiminut itse tällaisia lukuja päätöksenteon pohjaksi.”
Tosiasia on, että ns. pimeällä keskiajallakin päättäjät turvautuivat ennustajien apuun, jos ihmisiä tuli vaikka hieman pelotella, jotta jokin asia saatiin toteutumaan vallanpitäjille mieleisellä tavalla.
Konsepti toimii hyvin myös tänäpäivänä ja moderniin viestintään rakennettuna. Tai sitten ei.
Korkeista tartuntamääristä puhuttaessa, niin käsittääkseni tuollaisiin yli 5000 tartuntatapausten päivälukemiin on päästy pahimmassa vaiheessa naapurimaassamme Ruotsissa, ja silloin siellä ei ollut käytännössä mitään rajoituksia voimassa, eikä rokotuksia käynnissä …
PS. Kun vaalit oli lauantaina ilmoitettu siirrettäväksi totesi THL:n edustaja M. Tervahauta HS:lle (6.3.), että ettei ole virallinen arvio, ja ”oikeusministeri on nyt sitten poiminut itse tällaisia lukuja nähtävästi” eli oikeusministeriö olisi tulkinnut lukuja omalla tavallaan. Tiedotusfarssi koronaan liittyen siis jatkunee.
PSS. Ai niin, sata päivää sitten tartuttavuusluvun ylälaita oli samalla tasolla kuin nyt ja päiväkohtaisia tartuntoja yli 600. Rokotteita ei ollut käytössä. Ennuste tuolloin lauantain mallinnuksilla olisi tuottanut yli 10 000 päiväkohtaisia tartuntamääriä tammikuulle 2021.
Tekstin aiheet:
Tänään uutisissa kerrottiin, että Mika Salmisen (THL) mukaan kyseessä oli laskuharjoitus. Ja sitten näitä lukuja oikeusministeriö esittää faktoina päätöksenteon tueksi. Onko THL:stä tehty politiikanteon välikappale?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Jääme odottaan tähän asiaan totuutta, ja se selviää huhtikuussa. Virallisena vaalipäivänä joka nyt vaan siirrettiin kesäkuulle.
Minä veikkaan että luku on 678 tartuntaa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Oikeusministeri Henriksson on vastustanut koko ajan koronarajoituksia, keväällä rajojen sulkemista ja syksyllä pakkotestejä rajoille vedoten oikeusvaltioon terveysturvallisuudesta välittämättä.
Oikeusministeri Henriksson siirsi vaalit vedoten yhtäkkiä terveysturvallisuuteen oikeusvaltiosta välittämättä. Ja näin kääntyy takki yhdessä yössä. Eroa ministeri Henriksson!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Eikös näitä , lasku harjoituksia / kokeita tehty jo koulussa ??! Välillä tuli 5 välillä 10 !?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tää on kyllä melkonen farssi.. Hallituksella on avustajia enemmän kuin ikinä ja tuntuu että kaikki mitä yrittävät menee täysin vihkoon..
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti