Perussuomalaiset

Ion Mittler

Puoli miljoonaa lasta kuoli, mutta oli(ko) se sen arvoista

Tällä viikolla 84-vuotiaana kuollut Madeleine Albright oli kaikkien aikojen ensimmäinen naispuolinen Yhdysvaltojen ulkoministeri. Hän ei tuonut kovin paljon naisellista pehmeyttä tähän perinteisesti melko haukkamaiseen ja vähän sotaisaankin virkaan. Kuuluisassa haastattelussa vuonna 1996 toimittaja ihmetteli Madeleine Albrightille, että eräiden tietojen mukaan noin puoli miljoonaa (500,000) lasta on kuollut Irakissa nälkään sen seurauksena, että USA piti Irakia ankarien talouspakotteiden alaisena, jonka kohteena oli Saddam Husseinin hallinto, mutta sijaiskärsijänä oli melkoinen määrä nälkään kuollutta siviiliväestöä.

Madeleine Albrightin vastaus toimittajalle oli 1900-luvun amerikkalaista ulkopolitiikkaa pragmaattisimmillaan: ”Tiedän että se on kova ratkaisu, mutta tuo hinta, me ajattelemme että tuo hinta on sen arvoista [mitä sillä saavutetaan].”

Newsweekin artikkeli aiheesta

Omena ei ole pudonnut kovin kauas puusta, kun nyt vuonna 2022 on taas vähän samanlainen tilanne menossa, Yhdysvaltojen talouspakotteet tällä kertaa Afghanistanin niskassa. Ei siksi että Talibanilla olisi joukkotuho-aseita, vaan koska he ovat muuten vain ikävää porukkaa, vaikka eivät olekaan tällä hetkellä kovin merkittävä uhka muulle maailmalle. 95 % Afghanistanin 39-miljoonaisesta väestöstä kärsii ruokapulasta tällä hetkellä, mutta USA päätti silti takavarikoida lähes kaikki Afghanistanin valtion varat, vahingonkorvaukseksi syyskuun 11. päivän 2001 iskujen uhreille. Jonka yhteys Afghanistanin valtioon on tosin hieman hatara, ja kulkee muutaman aasinsillan kautta.

Alan Salehzadehin blogi aiheesta

Suurin ongelma Afghanistanissa tällä hetkellä on kuitenkin se, että USA on asettanut Afganistanin valtionpankin talouspakotteiden alaiseksi, sillä dramaattisella seurauksella, että juuri mikään pankki ei pysty maksamaan palkkoja kenellekään Afghanistanissa tällä hetkellä. Jos joku tekee töitä Afghanistanissa, niin palkan maksusta ei ole kovin varmaa tietoa, koska USA:n pakotteiden alaiset pankit eivät pysty siirtelemään rahaa, ei edes Afghanistanin kotimarkkinoilla.

Human Rights Watchin artikkeli

YK:n järjestön artikkeli

Toinen Human Rights Watchin artikkeli

Tällä hetkellä Afghanistanissa kuolee lapsia nälkään noin 5,000 kuukaudessa. Vuoden 2022 alusta laskien saldo on noin 13,000 nälkään kuollutta lasta. Tällä vauhdilla tarvittaisiin kahdeksan ja puoli vuotta, jotta päästäisiin samalle tasolle 1990-luvun Irakin nälkäkuolemien kanssa. Mukaillakseni Madeleine Albrightia, en tiedä onko tämä hinta sen arvoista, mitä sillä saavutetaan. Kun en ole täysin selvillä siitä, mitä Afghanistanin talouspakotteilla yritetään saavuttaa tällä hetkellä.

Sillä samalla ilmansuunnalla on sota meneillään. Sielläkin kuolee ihmisiä, joskin todennäköisemmin nopeasti räjähdykseen kuin hitaasti nälkään. Näiden ihmisten elämällä tai kuolemalla on painoarvoa maailmanpolitiikassa. Se on autuas tilanne, josta Afghanistanin ja Jemenin nälkään kuolevat lapset vain haaveilevat tällä hetkellä.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


4 kommenttia
Nimetön
Hämmentynyt
#1

Onko vain , niin , että vetelä siellä ja suo , täällä ?! Sama kakki , vain eri paketissa !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Eikö jokaisen maan velvollisuus ole huolehtia omista kansalaisistaan? Poikkeus on Suomi joka haluaa toimia koko maailman sosiaalitoimistona, suomalaisista ei niin suurta väliä.
Kun 92% kansalaisista haluaa elää sharia-lain mukaan eikö kansakunnalla ole oikeus. Eikö lasten kuolema ole pieni hinta siitä ja kansallisesta suvereniteetistä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

On monia maita, joissa lapsia ja aikuisia kuolee päivittäin nälkään ja nestehukkaan. Koko ajan. Joka minuutti.

Vain joidenkin maiden nimeäminen ja vanhojen muisteleminen ei vie asiaa yhtään eteenpäin.

Eikä asiaa luonnollisestikaan yhtään auta, että Suomeen otetaan Afrikan ja Aasian käpykaartilaisia kaikenlaisten valheiden saattelemina eläteiksi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ion Mittler IT-konsultti
#4

Toki en pitäisi nimenomaan auttaa, jos nimetään maita joissa juuri tällä hetkellä on nälänhätä, ja vieläpä poliittiten päätöten seurauksena, eli ei ole ihmiskunnan osaamisen eikä voimavarojen ulottumattomissa ratkaista ongelma.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000