Perussuomalaiset

Henri Myllyniemi

EKP:n ja euromaiden talouspolitiikka tuottaa populismia

Viimeisen kymmenen vuoden ajan 19 kehittyneen maan muodostama euroalue on jäänyt oletetusta talouskasvusta yli kymmenen prosenttia jälkeen. Suomen talous on polkenut tuon kymmenen vuoden ajanjaksolla paikoillaan. Tämä ei haittaa niitä, jotka voivat onnistuneesti jäädyttää ja herättää itsensä ja läheisensä kryotankissa ikääntymättä. Muille talouden kasvamattomuus on katastrofi.

Suomalainen, joka kymmenen vuotta sitten ihmetteli finanssikriisin alkua parikymppisenä on ollut suuressa vaarassa jäädä ilman työpaikkaa. Nyt saman suomalaisen kolmekymppisenä on edelleen hyvin vaikea työllistyä, vaikka talous on hieman vironnutkin. Se tietää suurta vajetta eliniän tuloissa. Se haittaa henkilökohtaista elintasoa tuottaen syrjäytymistä. Se tekee perheen perustamisen vaikeaksi.

Tämä puolestaan tuo ongelmia demografiassa ja siten talouskasvun mahdollisuuksista myös jatkossa. Se tarkoittaa sitä, että henkilökohtaisen katastrofin lisäksi koko kansantalouden tulevaisuus on heikompaa kuin aiempien vuosikymmenten toteutuneet talouskasvuluvut. Kaiken lisäksi henkilökohtaisen kurimksen on tapana olla pysyvää sorttia: siksi mediassa puhutaankin kadotetusta sukupolvesta.

Suomen ”pelasti” vieläkin kurjemmalta kohtalolta oikeastaan vain yksi asia: Suomella oli varaa velkaantua. Velkalasti voitiin kaksinkertaistaa, jotta edes osa suomalaisista voitiin pitää yhteiskuntakelpoisina rytinässä mukana. Julkistalous velkaantui ja elvytti. Kaikilla euromailla ei ole ollut näin hyvä tilanne. Ei liene täysin sattumaa, että näissä maissa populistiset vallat ottivat niskalenkin perinteisistä puolueista. Viimeksi näin kävi Italiassa.

EU:ta vastustavat puolueet on EU-eliitin toimesta nimetty populisteiksi. Kansallisella tasolla politiikot osaavat kyllä kertoa kansalaisilleen, että kireä talouspolitiikka taantumassa on EU:n vaatimaa politiikkaa, vaikka itse asiassa jäsenmaat ovat itse antaneet Euroopan komissiolle vallan vahtia jäsenmaidensa talouspolitiikkaa.

Italian vaalien suurimman vaaliliiton suurimmaksi puolueeksi nousseen Liiton (Lega, ent. Lega Nord) puheenjohtaja Matteo Salvini totesi, että euro oli ja on edelleen virhe. Hän haluaa myös neuvotella uudelleen niin sanotun talouskurisopimuksen, josta tällainen järjetön ”taantumassa säästetään” -talouspolitiikka romutettaisiin. Analogiassa keskiajalla rottien mukana levinnyt Musta surma -ruttopotilaita hoidettiin kuppaamalla. Jos tauti ei ole tappaakseen niin ”annetulla hoidolla” asia varmistetaan.

Salvini ei ole näkemyksineen yksin. Talouslehti Financial Timesin Alphaville-blogissa on melko seikkaperäisesti kerrottu, miten eri euromaiden harjoittama talouspolitiikka on järjetöntä. Teknisen esityksen vuoksi teksti ja graafit voivat olla hankalia seurata, mutta asian sisäistämisen luulisi onnistuvan talouspolitiikastamme vastaavalta valtiovarainministeri Petteri Orpolta (kok.) sekä muilta makroekonomian parissa työskenteleviltä.

EU-maiden mielettömän talouspolitiikan seuraus on tarpeeton kärsimys. Lyötyjä lyödään lisää. EU-jäsenmaat eivät ole toki kansalaistensa sakinhivutuksessa ainoat pahoinpitelijät. Oman osansa hoitaa Euroopan keskuspankki EKP. Se on jättänyt hädänalaisia auttamatta ja ilmaissut tekevänsä niin jatkossakin, jos kärsivät euromaat eivät kiduta itseään hieman lisää. Se on vaatinut tukensa vastineeksi ”rakenteellisia uudistuksia” eli käytännössä työntekijöiden aseman systemaattista heikentämistä ja valtion talouspolitiikan kiristämistä entisestään.

Apua heikoimmille euromaille ei anneta edes niiltä jäsenmailta, joilla tähän olisi varaa annettujen sääntöjen puitteissa.

Suomen perinteisten valtapuolueiden visio euroalueen korjauksesta on täysi hallusinaatio. Taantumissa pakotettu tiukka talouskuri ei korjaa ongelmaa, vaan luo vain populistien voittoparaatit. Se ei ole ”pimeää pelottelua” enää. Se on toteutunut fakta.

Kaksi muuta vaihtoehtoa on jäljellä. Ne ovat: tulonsiirtoihin ja yhteisvastuuseen perustuva liittovaltio tai euroalueen purkaminen.

Piilofederalistien ajatus on ollut, että liittovaltiounivormut puetaan vähän kerrallaan. Jokainen asusteen pukeutumisvaihe perustellaan ”vakaudella” ja esitetään tarpeetonta kärsimystä tuova talouspolitiikka ”vastuullisena tapana toimia”. Kansalaisille syntyy illuusio siitä, että tämä toimii. Talouden syöksykierrehän on saatu oiottua.

Uusia talouskriisejä kuitenkin tulee aika ajoin. Hyvällä ja mielekkäällä talouspolitiikalla niistä toivutaan parissa vuodessa. Kadotettu vuosikymmen on tarpeetonta ja haitallista. Uuden talouskriisin iskiessä olemme edellistä surkeammassa lähtötilassa. EU-vastaiset populistipuolueet tulevat kasvattamaan valtaansa entisestään.

Jos siis Suomen linja ei puolla euroalueen tulonsiirtoihin perustuvaa liittovaltiota niin silloin ainoa järkevä tapa toimia on erota eurosta. Eurossa roikkuminenkin on nimittäin tarpeetonta ja haitallista, kun mitä ilmeisimmin seuraavan talouskriisin vuoksi euroalue hajoaa joka tapauksessa. Ainakin hajoamisen vaara on edelliseen kriisiin verrattuna suurempi. Ja jos joka kerta kriisin iskiessä lähtötilanne on edellisiä kertoja huonompi niin tämä tarpeetonta kärsimystä tuottava rahapoliittinen kokeilu kulkee vääjäämättä kohti loppuaan.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Nimetön
Hämmentynyt
#1

”Apua heikoimmille euromaille ei anneta edes niiltä jäsenmailta, joilla tähän olisi varaa annettujen sääntöjen puitteissa”.
Pidemmässä juoksussa aivan järjetön ajatus. Ihan sama kuin se, että Afrikan sarven ongelmat poistuu siirtämällä porukkaa tänne.
Ihmiseen on ”ohjelmoitu” muutamia suvun jatkumisen kannalta välttämättömiä asioita. Oma ja läheisten selviytyminen ovat niistä etujoukoissa. Ns. ”sivityksen” taakse yritetään peitellä näitä asioita. ”Valveutuneet” meilläkin hehkuttavat suuria velvollisuuksiamme kaikkia kohtaan. Erityisesti ne, jotka voivat tehdä sitä muiden rahoilla saavat asiasta suurta tyydytystä. Toki on ihmisiä jotka pistävät itsensä likoon muiden puolesta. Arvostukseni heille.
Tosiasia on, että tosipaikan tullen katsoo saksalainen Saksan edun ja ranskalainen Ranskan edun. Tietysti näitä naamoidaan muka kaikkien eduksi.
Näinhän kävi, kun Saksan Landers pankkien saatavat piti Kreikasta pelastaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

En pyrkinyt kyseisessä kohdassa millään muotoa esittämään asian olevan hyvää tai huonoa (järjellistä tai järjetöntä). Se oli vain toteamus perustuen siihen, miten on toimittu.

Ja kaikki nämä seikat johtavat ahdinkoon ja tyytymättömyyteen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000