Perussuomalaiset

Henna Kajava

Virolaisen päihderiippuvaisen tarina

Olin tänään jakamassa vaalimainoksia Espoon Kirkkojärvellä. Kerron tässä yhteydessä tapahtuneesta eräästä upeasta, erittäin surullisesta, mutta samalla myös erittäin onnekkaasta kohtaamisesta. Sympatisoin aika paljon päihderiippuvaisia, koska he ovat usein tavallaan epäitsekkäitä hyvinvointinsa suhteen, toisinaan liian kilttejä murtautuakseen ahdingostaan ulos, sekä usein myös kovan onnen sotureita. Ne, jotka elävät talvipakkasilla yksin metsässä, ovat sitkeitä sissejä. Kohtasin tämän tapauksen, kun hän oli tonkimassa isoa tupakantumppisankoa kerrostalon pihalla. Merkittävin opetus tässä tarinassa on, että bongaamalla huumeissa sekoilevan ihmisen ja menemällä juttelemaan hänelle voit pelastaa jopa ihmishengen ainakin joksikin aikaa eteenpäin.

Kysyin virolaismieheltä, että eikö hänellä ole rahaa tupakkaan, kun täytyy tonkia natsapurkkia. Hän vaikutti ilahtuneelta, että joku huomasi ja välitti hänestä. Virolaismies oli kuulemma tehnyt asbestitöitä Suomessa kymmenen vuotta, mutta hänellä on diagnosoitu sekä keskittymishäiriö adhd että depressio. Hän käyttää päihteinä alkoholin lisäksi lakkaa ja rauhoittavia lääkkeitä. Jokaisen onkin erittäin tärkeää ymmärtää, että päihderiippuvuus on itse asiassa – jos ei aina – niin hyvin usein depression ilmenemismuoto. Jos päihteet eivät natsaa, depressoitunut makaa tyypillisesti sängyn pohjalla, mutta jos hän kokeekin, että päihteet jollakin tavalla tuovat helpotusta sietämättömään oloon, sitä lääkitsee helposti itseään päihteillä. Virolaismies totesi, että hän ei ehkä sen vuoksi makaa sängyn pohjalla, koska on asunnoton.

Päihderiippuvaiset tulisi kohdata depressiopotilaina, eikä vailla itsekuria olevina luusereina. Tietenkin depressiota on järkevää hoitaa lääkkeillä ja terapialla, eikä päihteillä, mutta lääkkeet eivät tutkitusti tehoa suureen osaan. Lisäksi tälläkään kaverilla ei todennäköisesti ole rahaa lääkkeisiin. Terapiaan taas ei tunnetusti pääse helposti – etenkään, jos on pitkään pohjalla ollut virolaismies, jolla ei ole oikeutta Suomen sosiaaliturvaan.

Sote-palveluissa on panostettava päihderiippuvaisten tukipalveluiden saatavuuteen siinä, missä mielenterveyspalveluidenkin saatavuuteenkin.

Virolaismies puhui hiljaisella äänellä ja minun oli usein vaikea kuulla, mitä hän sanoi, mutta ilmeisesti hän oli peliriippuvuudessaan Casino-peliautomaatteihin menettänyt rahansa ja samalla asuntonsa sekä työpaikkansa ja suistunut päihderiippuvuuteen. Peliriippuvuudesta hän oli ollut kuivilla jo vuoden verran, mutta päihderiippuvuudesta on tunnetusti vaikea päästä eroon, kun on asunnoton. Syntyy vaikea kierre, kun ei ole asuntoa, jolloin on vaikea kestää kovia olosuhteita ilman päihteitä, jolloin ei tietenkään saa töitä. Sossunkaan tukeen hän ei ole kuulemma enää oikeutettu.

Missä asunnoton virolaismies viettää yönsä? Kuulemma vuoden verran hän on jo nukkunut teltassa metsässä. Usein on niin kylmä, että hän joutuu murtautumaan sorkkaraudalla johonkin käyttämättömänä olevaan rakennukseen. Hän pahoitteli tätä kovin, mutta sanoin, että tärkeintä on, ettei hän palellu kuoliaaksi.

Virolaismies puhkesi kyyneliin pariin kertaan, pahoitteli tätä ja kutsui minua useaan kertaan enkeliksi. Pitkäänkin päihteitä käyttäneillä on tunteet tallella ja sydän paikallaan. Usein kyse on kovia kokeneista ihmisistä, ja jokaisella ihmisellä on kestokyvyssä rajansa. Toisinaan on kyse ehkä liian kilteistä ihmisistä, jotka ajattelevat, että vika on heissä, eikä ympäristössä ja sen seurauksena he alkavat käyttäytyä itsetuhoisesti. Oikeastihan vika on ympäristössä, sillä yhteisön tulisi perinteisen ja luonnollisen ihmislajin elämänmallin mukaisesti kannatella ihmistä, eikä jättää näitä selviytymään yksin maailmaan.

Sain lopulta kuulla, että mies oli aikonut ottaa rauhoittavia niin paljon, että olisi saattanut kuolla, mutta se, että menin juttelemaan hänelle, muutti hänen mielensä. Hänestä oli tuntunut, ettei ollut väliä, kuoliko nyt vai myöhemmin. Sovimme, että tapaamme kahvilassa, kun hän on selvin päin.

Harmittaa, ettei tullut jutellessa mieleen, että varmaan miehellä olisi ollut myös ravinnon tarvetta. Ostin hänelle vain kahvin, joka meinasi läikkyä jatkuvasti tulikuumana hänen käsilleen. Mies olisi tarjonnut kahvin ostamiseksi omia hilujaan, jotka putoilivat tämän tästä taskuista, kuten muutkin tavarat. Jos ajatellaan kristillisesti, minun olisi kuulunut majoittaakin mies, eikä ottaa riskiä, että pakkanen vie hänet. Tein siis paljon vähemmän kuin velvollisuuteni olisi ollut.

Yleensä en mene juttelemaan päihtyneille katujen sankareille. Mutta jos näen suht nuoren, selvästi päihderiippuvaisen miehen, minulle tulee jossain määrin huono omatunto, jos en koeta jotenkin tsempata häntä. Lisäksi suht nuorten päihderiippuvaisten puheesta saa vielä aika hyvin selvää ja tuntuu, että heidän kohdallaan kierteen voisi paremmin vielä katkaista. Tälle miehelle kukaan ei ollut kuulemma vielä mennyt puhumaan, vaikka tilanne oli kestänyt jo vuosia.

Haastankin nyt kaikki menemään kuuntelemaan ja kannustamaan erityisesti sellaisia päihderiippuvaisia, jotka vaikuttavat siltä, että heissä voisi olla vielä pelastettavaa. Toivon myös, että saisin tämän jutun kommentteihin vinkkejä, kuinka voisin auttaa virolaismiestä edelleen eteenpäin, kun toivottavasti näemme vielä kahvilassa. Hän sanoi, että autoin häntä jo pienen askelen eteenpäin.

Linkitetään tämä juttu vielä maahanmuuttoonkin, sillä tuoreesta tositarinasta puuttuu vielä tilanne, jossa havaitsin virolaisen lyöttäytyvän afrikkalaismiehen seuraan ennen kuin ryhdyimme kunnolla juttusille. Haistoin tästä asetelmasta heti päihteiden diilauksen ennen kuin pillerit vaihtoivat omistajaa. Asia varmistui jutellessa ja kun varoittelin, että nuo tyypit vievät helposti huonossa kunnossa olevan miehen rahat, virolaismies totesi, että kyllähän ne yrittävät monin tavoin huijata.

Lieneekö haittamaahanmuuton nopea kasvu syynä sille, että nuorten huumeiden käyttö on lisääntynyt huomattavasti? Poliisistahan on todettu, että huumebisnestä pyörittävät nykyään pääasiassa maahanmuuttajataustaiset miehet.

Kirjoittaja on aluevaaliehdokas Länsi-Uudellamaalla (nro 47)

Osallistu keskusteluun!


11 kommenttia
Lasse Hietanen
Iloinen
#1

HEI. KIITOS KIITOS 😕 HENNAKIN. KIVA, ETTÄ KIRJOITIT: OLIT RAKASTAVA, ROHKEA JA REIPAS: SINUSSA OLI PALJON JEESUSHENKISYYTTÄ. HÄNHÄN SANOO: ILMAN MINUA, TE, ETTE, VOI MITÄÄN TEHDÄ: SINÄ VOIT HÄNESSÄ TEHDÄ, NOIN PALJON, JA PUHUA HÄNELLE RAKASTAVASTI: IHANA 👼 ❤️ ASIA ”TAIVAS LASKEUTUI MAANPÄÄLLE”. HENNA: JOKU PIENI: JEESUSKRAKTAATTI, VOISI OLLA HÄNELLE, KIVA ANTAA ? KIITOS. SIUNATEN, LASSE HIETANEN.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Keksi nyyhkytarina päihderiippuvaisesta ja syytä maahanmuutajia, vain persu pystyy tähän!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

eastfinn
#6

Näin on, vain persu kertoo totuuden.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#10

HEI. KIITOS EASTFINKIN. TOTUUKSIEN KERTOMISIINHAN, PERUSSUOMALAISTEN JA VKK, KIN, HYVÄT PUOLUEMENESTYKSET SUOMESSA PERUSTUUKIN REHELLISYYTEEN: SANOTAANHAN:REHELLISYYS, MAAN PERII, KOSKA LAITTOIVAT, JEESUKSEN ❤️ KRISTUKSEN JO RISTILLE, ETTÄ TOTUUDESSA ELÄMINEN, JA SIITÄ PUHUMINEN: ON ❤️ YKSINOMAAN:ROHKEIDEN IHMISTEN ”TAITOLAJI”. KIITOS. SIUNATEN, LASSE HIETANEN.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#7

HEI. KIITOS NIMETÖNKIN. SINUSTA ON ❤️ TARINAN KEKSIMISTÄ: MIKÄLI JUTUTTAA, JA VÄHÄNAIKAA MYÖTÄELÄÄ HANEN LÄHELLÄ: TARINA ON ❤️ TUO, MINKÄ HENNASTA KERROIT. KIITOS. SIUNATEN, LASSE HIETANEN.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Aliina
#8

Epäilet siis tarinaa keksityksi, haluat puolustella afrikkalaisten huumeiden myyntiä olemalla uskomatta kertomusta. Haittamaahanmuutto on lisännyt alkoholistien ongelmia tuomalla huumeet yhä enemmän mukaan kuvaan. Tämäkin nuori mies tarvitsee hoitoa, mutta lienee Suomessa nykyään, että kirkkokin auttaa mieluummin laittomia siirtolaisia. Monikulttuurisuuteen hurahtaneet yhdistykset avustavat vierasetnisiä, ja virolaista katsotaan kuin kantaväestöön kuuluvaa. Huumemyyjiä on otettava kiinni ja karkotettava, se vähentää ainakin jonkin verran heidän uhriensa kärsimyksiä. On ihailtavaa, että pysähdyit puhumaan, toivottavasti nuori mies löytää tien ulos addiktioistaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Iloinen
#9

Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa! Nyt kannattais alinkin ruveta katsomaan kepappilansa veroilmoitusta kuntoon, koska niihinkään ei olla puututtu kuin silkkihanskoin!
PerusSuomalaisille ei v,,,tuilla!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Iloinen
#3

Henna on ollut oikealla , asialla !?! Mutta tuo asia on hyvin vaikea yhtälö , nimittäin peliriippuvuus ja alkoholi , ne monesti ovat samalla ihmisellä !! Ja liuta muita , ongelmia !! Monet ovat , päässeet kuiville , Uskoon tulon myötä !?!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pro PerusSuomi
#4

Nyt kaikki kiireesti vielä äänestämään PerusSuomalaisia valveutuneita ja totta puhuvia ehdokkaita!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mipsukka
#5

Mä taidan tuntea ystäväni kautta tuon hepun, ja voin sanoa että on surullinen keissi. Hänelle on tarjottu Virosta hoitopaikkaa, mutta ei se ole toistaiseksi ottanut sitä vastaan, koska hän käy todella pohjalla. Ystäväni on auttanut häntä parhaansa mukaan, mutta ikävä kyllä aina hänellä ei ole mahdollisuuksia auttaa häntä, sillä hänellä on myös oma elämä. Hänellä on myös ystäväni vara-avaimet.

Olen tullut siihen lopputulokseen, että yhteiskunta ei oikeesti välitä. Ainoat ihmiset jotka köyhää auttavat ovat toiset köyhät.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000